NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Λευκός Οίκος: 1 δισ. δολάρια σε τεχνητή νοημοσύνη και κβαντική πληροφορική

Λευκός Οίκος: 1 δισ. δολάρια σε τεχνητή νοημοσύνη και κβαντική πληροφορική
Φωτογραφία: Sonya N. Hebert

​Βασιζόμενος σε προηγούμενη δέσμευσή του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως προχωρά στην επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε δύο πολλά υποσχόμενους τομείς της τεχνολογίας: την τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική πληροφορική.

Πέρυσι, η κυβέρνηση Trump έθεσε σε εφαρμογή εκτελεστική εντολή για το AI, δηλώνοντας την πρόθεσή της να ενισχύσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στον τομέα. Τον Φεβρουάριο, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια να επενδυθούν σε μη αμυντική τεχνητή νοημοσύνη και κβαντική έρευνα έως το 2022.

Η νέα πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου θα χρηματοδοτήσει μια σειρά κόμβων έρευνας και ανάπτυξης ακαδημαϊκού και ιδιωτικού τομέα που συνδέονται με ομοσπονδιακούς οργανισμούς, ούτως ώστε να εργαστούν σε θεμελιώδη προβλήματα και να «επιδιώξουν μετασχηματιστικές προόδους» σε θέματα όπως η κβαντική πληροφορική, η μηχανική μάθηση και η μηχανική όραση.

Σε μια δήλωση, ο Αμερικανός Chief Technology Officer, Μιχαήλ Κοτσακάς Κράτσιος, ο οποίος έχει αναλάβει και νέος υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα κέντρα «κόμβους παγκόσμιας κλάσης για την επιτάχυνση της αμερικανικής καινοτομίας και την οικοδόμηση του αμερικανικού εργατικού δυναμικού του 21ου αιώνα».

Πέντε ερευνητικά ινστιτούτα τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF) θα λάβουν 20 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, μαζί με δύο άλλα ιδρύματα που συνεργάζονται με το USDA. Τα κέντρα AI θα έχουν συνεργασίες με υπάρχουσες ακαδημαϊκές ερευνητικές ομάδες στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, στο MIT, στο UC Davis και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Πέντε νέα κέντρα που σχετίζονται με την ενέργεια και εστιάζονται στην κβαντική επιστήμη της πληροφορίας θα επωφεληθούν από 625 εκατομμύρια δολάρια, για πέντε χρόνια. Σε μια πρόσκληση για συζήτηση της νέας πρωτοβουλίας, ο υφυπουργός Επιστήμης των ΗΠΑ, Paul Dabbar, υποστήριξε ότι η κβαντική επιστήμη θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο αποτελεσματική από την τεχνητή νοημοσύνη για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη ότι [αυτό]... θα είναι εξίσου επιτυχημένο με το πρόγραμμα Apollo ή το Human Genome Program», δήλωσε ο Dabbar.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr