NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η συναλλακτική «καχεξία» του Χρηματιστηρίου οδηγεί σε πτώση τιμών και εσωστρέφεια

Η συναλλακτική «καχεξία» του Χρηματιστηρίου οδηγεί σε πτώση τιμών και εσωστρέφεια

Το ελληνικό χρηματιστήριο πάσχει από «οξεία» αδιαφορία σε μία περίοδο «παχιών αγελάδων» για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Όχι, δεν το λέμε μόνο για την «αποτελμάτωση» του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα μεταξύ 605 - 690 μονάδων για διάστημα πάνω από 4 μήνες αλλά, κυρίως για την καθίζηση των συναλλαγών στα επίπεδα πέριξ των 20 εκατ. ευρώ.

Μα είναι καλοκαίρι, θα μου πείτε εύλογα. Όμως σε μία περίοδο που οι ευρωπαϊκές αγορές (δεν αναφέρομαι στις αμερικανικές) έχουν επιστρέψει στα επίπεδα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 (δηλαδή προ lockdown), το ελληνικό χρηματιστήριο «γράφει» μία πτώση της τάξης του 30% σε επίπεδα Γενικού Δείκτη αλλά και τραπεζικού δείκτη και «αναιμικές» συναλλαγές.

Οι αιτίες της αποτελμάτωσης αυτής είναι πολλές.

Η βασικότερη είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι ελκυστικό για τους μεγάλους ξένους επενδυτές που βλέπουν ότι έχουν τεράστιες αποδόσεις από τις μεγάλες αγορές και δεν τους ενδιαφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο με τον αυξημένο κίνδυνο.

Τα ερωτήματα και τα φαινόμενα που βλέπουν τους τελευταίους μήνες (μετά το lockdown)

  • Γιατί να επενδύσει κάποιο ξένο fund σε ελληνικές μετοχές που δεν θα του δώσουν πάνω από 10% σε ορίζοντα 3μηνου όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα μπορούν να του δώσουν 30% - 40% απόδοση μετοχές στο γερμανικό, γαλλικό, βρετανικό και ιταλικό χρηματιστήριο;
  • Γιατί να επενδύσει κάποιο ξένο fund σε ελληνικές μετοχές, όταν, μετά βίας, οι περισσότερες κάνουν συναλλαγές 1.000 τεμαχίων σε μία ημέρα. Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ξένοι επενδυτές σε μία χρηματιστηριακή τοποθέτηση είναι ο εγκλωβισμός, δηλαδή να μην μπορούν να φύγουν όταν θα το θελήσουν.
  • Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν τους φόβους και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας περισσότερο παρά την ίδια την κατάσταση των τραπεζών. Έτσι παρά την βελτίωση των οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών, οι μετοχές τους διαπραγματεύονται με υψηλή μεταβλητότητα και με αρνητικές αποδόσεις.
  • Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές είναι εξαφανισμένοι από το Χρηματιστήριο Αξιών. Η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η αύξηση της ανεργίας και η αβεβαιότητα για το μέλλον όχι μόνο δεν εξυπηρετούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά ουσιαστικά οδηγούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.
  • Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές (αμοιβαία κεφάλαια, Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές επιχειρήσεις) έχουν ρευστοποιήσει μετοχικές τους θέσεις στις αρχές του 2020 και πλέον στέκονται μόνο σε μετοχές με υψηλή εμπορευσιμότητα και μερισματικές αποδόσεις.
  • Μία που αναφέραμε μερισματικές αποδόσεις, η διάμεση μερισματική απόδοση στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει κάτω από 3% και εάν δεν υπήρχε ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Jumbo, η Motor Oil, η Tράπεζα της Ελλάδος, η ΕΧΑΕ και μερικές άλλες μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, η μέση απόδοση θα είχε βρεθεί κοντά στα επίπεδα των αποδόσεων των ομολόγων.

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο μέσα στο τελευταίο τετράμηνο του 2020. Τώρα δεν θα υπάρχει το άλλοθι ούτε του θέρους και των διακοπών, ούτε οι (φρούδες) ελπίδες του τουρισμού που είχαν καλλιεργηθεί απ’ όλους μας. Θα υπάρχουν ανάγκες και φόροι.

Για να ανακάμψει το ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να δείξει η ελληνική οικονομία ότι κινείται καλύτερα από τις ευρωπαϊκές ή τουλάχιστον έχει ένα όραμα μπροστά. Και βέβαια να μην έχουμε συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις, όσο αυτές αποτελούν παράγοντα ανάσχεσης επενδύσεων στην Ελλάδα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr