NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Αύξηση του πληθωρισμού στο 2% και τόνωση της απασχόλησης, οι νέοι στόχοι της FED

Αύξηση του πληθωρισμού στο 2% και τόνωση της απασχόλησης, οι νέοι στόχοι της FED

Να αυξήσει τον πληθωρισμό μέχρι 2% χωρίς να μεταβάλλει επιτόκια και να δημιουργήσει μηχανισμό τόνωσης της απασχόλησης, ήταν τα ουσιώδη σημεία της παρουσίασης του επικεφαλής της Kεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Jerome Powell κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Jackson Hall που απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τους οικονομικούς αναλυτές. Οι αναγνώστες του epixeiro.gr θα θυμούνται ότι σε πρόσφατο άρθρο είχαμε χαρακτηρίσει τον αρνητικό πληθωρισμό ως «υποθερμία της οικονομίας». Θα μπορούσαμε να τον πούμε και ως «αναιμία της οικονομίας», δηλαδή μία κατάσταση που δημιουργεί επιχειρηματική κόπωση, αδυναμία δράσης και μείωση κατανάλωσης.

Ο Powell σύμφωνα με την Morgan Stanley υιοθέτησε μία νέα πολιτική η οποία «αναζητά να επιτύχει πληθωρισμό που θα προσεγγίζει στο 2% σταδιακά». Κατά τις περιόδους που ο πληθωρισμός θα κινείται χαμηλότερα του 2% θα υιοθετούνται νομισματικές πολιτικές που θα τον οδηγούν ίσως και πάνω από 2%.

Αυτό ήταν κάτι που περίμεναν τα οικονομικά και επιχειρηματικά στελέχη. Μία ευέλικτη προσαρμογή που θα δίνει έμφαση στις προσπάθειες της FED να επιτύχουν ένα πληθωρισμό που θα αυξάνεται κατά τις περιόδους ανάκαμψης και θα συντηρείται σε περιόδους ύφεσης.

Το δεύτερο θέμα που εξέτασε η FED είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων ποσοτικών μοντέλων που θα επιτυγχάνουν την μέγιστη απασχόληση.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η μείωση των αποδόσεων των 5ετών αμερικανικών ομολόγων και θα συρρικνωθεί η καμπύλη επιτοκίων όλων των αμερικανικών χρονολογικών σειρών των ομολόγων. Στο F/X ( συναλλαγματική διαχείριση) η Morgan Stanley θα παραμείνει ουδέτερη ως προς το αμερικανικό δολάριο, αναλαμβάνοντας ισορροπημένους κινδύνους.

Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες έντονα ανοδικά και έχουν αγγίξει ή και υπερβεί (περιπτώσεις Nasdaq) τα ιστορικά υψηλά τους. Σήμερα, Παρασκευή 28/8, θα φανεί καλύτερα η ανταπόκρισή τους στις κινήσεις της FED. Πάντως οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται διορθωτικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε χθες την εκτίμησή του για τη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο σε -31,7% σε ετήσια βάση έναντι -32,9% που είχε υπολογιστεί προηγούμενα. Αυτή η ιστορική πτώση του ΑΕΠ, που προστίθεται σε αυτήν που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (-5%), βύθισε επίσημα τη χώρα σε ύφεση, που προκλήθηκε από την πανδημία, η οποία υποχρέωσε τις αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα καραντίνας, περιορίζοντας σημαντικά τις οικονομικές δραστηριότητες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr