NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Λόγω κορονοϊού η μαθητική επιχειρηματικότητα είναι πιο αναγκαία από ποτέ

Λόγω κορονοϊού η μαθητική επιχειρηματικότητα είναι πιο αναγκαία από ποτέ

Σε αυτή τη δύσκολη και απρόβλεπτη νέα σχολική χρονιά που τα παιδιά μας θα ζήσουν στην καθημερινότητά τους μια νέα πραγματικότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε, όχι απλώς να διατηρήσουν, αλλά να αυξήσουν την αισιοδοξία τους. Να εμπνεύσουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές, να τους ενθαρρύνουμε, να τους υποστηρίξουμε, να τους δώσουμε επιπλέον κίνητρα για να νιώθουν χαρούμενοι και δυνατοί να ανταπεξέλθουν στα πάντα και να πετύχουν μεγάλους στόχους. Και ναι. Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο που μπορούμε να κάνουμε. Τι είναι αυτό;

JA_foto_1.jpg?mtime=20200831104922#asset:205634 Photo: Κωστής Σωχωρήτης

Να παρακινήσουμε, όλα τα σχολεία, όλους τους εφήβους στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν τη δική τους Mαθητική «Εικονική Επιχείρηση», μέσα στο σχολείο, μέσω του ομώνυμου εκπαιδευτικού προγράμματος του Junior Achievement Greece. Όπως γνωρίζετε, ομάδες εφήβων σε πολλά σχολεία, κάθε χρόνο, σε όλη την Ελλάδα, δημιουργούν τη δική τους «επιχείρηση» στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Το πρόγραμμα ξεκινά το Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται το Μάϊο. Θα σας συγκινούσε πραγματικά εάν μπαίνατε στην αρχή της σχολικής χρονιάς σε μία σχολική τάξη Γυμνασίου ή Λυκείου των σχολείων που συμμετέχουν και βλέπατε με πόσο μεγάλο ενθουσιασμό τα παιδιά λένε το καθένα την έξυπνη ιδέα του, πως ψηφίζεται η καλύτερη επιχειρηματική ιδέα, πως αναλαμβάνουν τις διευθυντικές θέσεις, πως στήνουν την επιχείρηση, με τι πάθος βγαίνουν έξω από το σχολείο να βρουν χορηγούς, πόσο υπερήφανα νιώθουν όταν κρατήσουν στα χέρια τους για πρώτη φορά το προϊόν τους, πόσο καμαρώνουν όταν κάνουν πωλήσεις στις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις, πόσο χαίρονται όταν κερδίζουν βραβεία στο τέλος της σχολικής χρονιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα ενθουσιάζει τόσο πολύ όλη αυτή η πορεία, που κυριολεκτικά «μεταμορφώνονται». Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και συγκινητική είναι η αλλαγή σε παιδιά εσωστρεφή και με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αρχίζουν να μιλάνε με θάρρος μπροστά σε κόσμο, να εργάζονται πολύ σκληρά χωρίς να νιώθουν κούραση και έχουν συνεχώς καταπληκτικές ιδέες. Τα ίδια τα παιδιά λένε πως μετά τη συμμετοχή τους στη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση «άλλαξε τη ζωή μας», «άνοιξαν τα μάτια μας», «είδαμε έναν άλλο κόσμο», «πιστέψαμε στον εαυτό μας», «δεθήκαμε με τους συμμαθητές μας», «μάθαμε να δουλεύουμε ομαδικά», «καταλάβαμε πως είναι η ζωή μετά το σχολείο», «θέλουμε τώρα να δημιουργήσουμε αληθινή Start Up», κ.ά.

JA_foto_2.jpg?mtime=20200831104950#asset:205635


Τι δίνει λοιπόν στα παιδιά το πρόγραμμα αυτό της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης που προσφέρει δωρεάν στα ενδιαφερόμενα σχολεία το Junior Achievement Greece; Δίνει στα παιδιά αυτά που έχουν απόλυτη ανάγκη.

Χαρά: Την κινητήρια δύναμη της ζωής.

Αυτοπεποίθηση: το απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας.

Ήπιες δεξιότητες: επικοινωνία, συνεργατικότητα, καλλιέργεια επιχειρηματικής σκέψης και κοινωνικής ευθύνης.

Όραμα και Δύναμη. Δημιουργείται στα παιδιά η μεγάλη επιθυμία να συνεχίσουν, να αναβαθμίσουν αυτή την εμπειρία και να ξεκινήσουν τη δική τους Start Up εταιρεία όταν ενηλικιωθούν ή να εφαρμόσουν όσα έμαθαν βιωματικά σε όποιο επάγγελμα ακολουθήσουν.

Προσανατολίζοντας τα παιδιά σε αυτού του είδους τη βιωματική, δημιουργική μάθηση στην εφηβεία, καταφέρνουμε να αλλάξουμε την κλασσική ερώτηση: «Παιδί μου, τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» … με την καινούργια: «Παιδί μου, τι θα δημιουργήσεις όταν μεγαλώσεις;». Το JA Greece κάνει στα παιδιά αυτή τη νέα ερώτηση. Τα εμπνέει και τους λέει ότι μπορούν να δημιουργήσουν, ότι μπορούν να καταφέρουν κάτι μεγάλο στη ζωή τους.

JA_foto_3.jpg?mtime=20200831105009#asset:205636


Μια μαθήτρια που ξεχώρισε ιδιαίτερα ως έφηβη «επιχειρηματίας» είναι η Μαρία Κοκάλα. Η Μαρία είναι το αστέρι του JA Greece, το διαμάντι που έλαμψε μέσα από το πρόγραμμα. Το ταλαντούχο αυτό κορίτσι, από το χωριό Σφενδάμη της Πιερίας, έχει διαγράψει πολύ εντυπωσιακή πορεία από το 2016, όταν σε ηλικία 15 ετών, ίδρυσε, μαζί με τους συμμαθητές της στο μικρό Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας, τη μαθητική «επιχείρηση» Smileybin με την υποστήριξη των καθηγητριών Τόνια Παντελίδου και Ηρώ Ζιούδρου. Η ομάδα οραματίσθηκε και υλοποίησε έναν έξυπνο κάδο ανακύκλωσης με ζυγαριά και ανταποδοτικότητα σε όσους ανακυκλώνουν. Η μαθητική τους «επιχείρηση» κατέκτησε βραβεία καινοτομίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ η Μαρία κέρδισε και Πανευρωπαϊκό Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας από το Junior Achievement Europe. Το JA Greece απένειμε στη Μαρία την πρώτη υποτροφία του οργανισμού, ύψους 20.000 ευρώ, ως υποστήριξη για τις σπουδές της.

Η Μαρία είναι σήμερα δευτεροετής φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει πάρει συνέντευξη από την σπουδαία Ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και έχει εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους μιλώντας σε τεράστια ακροατήρια. Δείτε εδώ την καίρια παρέμβασή της ως κεντρική προσκεκλημένη, στο Συνέδριο του ΣΕΒ το 2019, με τίτλο «Το Αύριο Σήμερα»:

Καμαρώστε και εδώ τη Μαρία, https://www.facebook.com/15349... να περιγράφει σε δύο λεπτά, στα αγγλικά, την εμπειρία της στο πλαίσιο του διαγωνισμού JA Europe Enterprise Challenge 2020που φιλοξένησε η Ελλάδα.

Η Μαρία εντυπωσίασε πολύ το JA Europe και το JA Worldwide και μας ζήτησαν αυτό το βίντεο για να το προβάλλουν στις ιστοσελίδες τους ως λαμπρό παράδειγμα αποφοίτου του Junior Achievement. Η Μαρία μας συγκίνησε όταν είπε ότι δε θυμάται τη ζωή της πριν το JA Greece και ότι πριν γίνει «επιχειρηματίας» ήταν ένα εσωστρεφές και ντροπαλό παιδί.

JA_foto_5.jpeg?mtime=20200831105556#asset:205644

Τέτοια παιδιά -μεγάλα ταλέντα και άριστους χαρακτήρες- ανακαλύπτουμε κάθε μέρα παντού στην Ελλάδα, σε πόλεις και μικρά χωριά. Τα παιδιά του JA Greece μας κάνουν συνεχώς υπερήφανους, όπως η ομάδα ECOWAVE A.E. από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Η ΕCOWAVE A.E., που βραβεύθηκε από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκπροσώπησε με μεγάλη επιτυχία την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης και κατέκτησε το σπουδαίο Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας JA Europe Delta Ιnnovation Award 2020. Τα παιδιά αυτά είναι ελπίδα μας, τα παιδιά αυτά θα αλλάξουν την Ελλάδα. Σας θέλουμε κοντά μας, ως πρεσβευτές μας, χορηγούς, εθελοντές-μέντορες για να φτάσει παντού δυναμικά η πληροφορία και σταδιακά να υλοποιηθεί η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση σε όλα τα σχολεία. Είναι κάτι μοναδικό που έχει εκπληκτικά αποτελέσματα για τα παιδιά μας. Είμαι σίγουρη ότι το νιώσατε αυτό με αυτά τα λίγα που διαβάσατε μόλις τώρα και όσο έχετε παρακολουθήσει στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του JA Greece τις σπουδαίες επιτυχίες πολλών μαθητικών «επιχειρήσεων» σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και όλες τις επιτυχίες των εφήβων «επιχειρηματιών» στη στήλη Μαθητική Επιχειρηματικότητα που φιλοξενεί εδώ και τρία χρόνια το δημοφιλές business portal www.epixeiro.gr. Για να παρακολουθείτε άμεσα όλες τις εξελίξεις, σας καλούμε να μας ακολουθείτε στη σελίδα μας στο facebook, στο LinkedIn, Twitter, Instagram και ΥouTube. Είμαστε ευγνώμονες που το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» (για μαθητές 15 έως και 18 ετών) υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κύριοι χορηγοί του προγράμματος -και τους ευχαριστούμε θερμά- είναι η MetLife, το Citi Foundation, η Εθνική Τράπεζα, η Raycap, η EY και η Accenture. To JA Greece/Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων είναι παράρτημα του JA Worldwide του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού μαθητικής και φοιτητικής επιχειρηματικότητας με ιστορία 100 ετών. Εάν θέλετε να ενισχύσετε το έργο μας θα χαρώ πολύ να έρθετε σε επαφή μαζί μου στο email - maria.giannetou@jagreece.org. Σήμερα είμαστε σε 160 σχολεία. Με τη βοήθειά σας θα είμαστε σύντομα σε ΟΛΑ. Και όλοι ΜΑΖΙ θα αλλάξουμε τη ζωή όλων των παιδιών και την Ελλάδα.

Οι εγγραφές για τη σχολική χρονιά 2020-21 θα ξεκινήσουν με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ θα σταλεί και σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας. Τα παιδιά είναι πάντα έτοιμα για νέες προκλήσεις και θα δώσουν τις καλύτερες λύσεις. Μια νέα, συναρπαστική σχολική χρονιά για τους έφηβους «επιχειρηματίες», αρχίζει!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr