NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

«Μαθήματα» από μεγαλο-επενδυτές για μία στοιχειώδη χρηματιστηριακή εικόνα

«Μαθήματα» από μεγαλο-επενδυτές για μία στοιχειώδη χρηματιστηριακή εικόνα

Η είδηση είναι σημερινή και είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett απέκτησε μερίδιο λίγο άνω του 5% σε πέντε από τις πλέον γνωστές εταιρείες της Ιαπωνίας, με μεγάλη έκθεση σε επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο. Όπως αποκάλυψε το σχήμα του μεγαλοεπενδυτή, πρόκειται για τις Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo, Itochu και Marubeni. Οι τοποθετήσεις του εκτίναξαν τον δείκτη Nikkei στο ιαπωνικό χρηματιστήριο.

Το άμεσο συμπέρασμα για τον μέσο ή αρχάριο επενδυτή είναι απλό. Ο «γκουρού» των επενδύσεων ενδιαφέρεται για τον ενεργειακό κλάδο και ιδιαίτερα για ιαπωνικές μετοχές. Γιατί; Πρώτον γιατί η ενέργεια θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στο μέλλον και δεύτερον γιατί έκρινε ότι στην παρούσα συγκυρία της κρίσης θα μπορούσε να αγοράσει φθηνότερα. Δύο καλά συμπεράσματα για τους αρχάριους επενδυτές.

Το μεγαλύτερο όμως μάθημα για τον μικροεπενδυτή είναι ότι πρέπει να παρακολουθεί τις κινήσεις των «καρχαριών» στο χρηματιστήριο και δη των βασικών μετόχων ή αυτών που θέλουν να εισέλθουν σε κάποιες εταιρείες. Όταν ένας μεγάλος επενδυτής αγοράζει πακέτα μετοχών το κάνει είτε γιατί πιστεύει στις προοπτικές της εταιρείας που αγοράζει είτε γιατί θέλει μεσοπρόθεσμο χρηματιστηριακό κέρδος.

Πέρα από τα μαθήματα αυτά, είναι πλέον κατανοητό ότι η κίνηση κόντρα στην τάση μπορεί να γίνει μόνο εάν κάποιος έχει μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα και μπορεί να γίνει market mover και ότι τα κέρδη γίνονται κυρίως όταν αγοράζεις φθηνά και όχι όταν αγοράζεις σε υψηλά επίπεδα προσδοκώντας μεγαλύτερη άνοδο των αγορών.

Η ουσία είναι ότι στις σημερινές παγκοσμιοποιημένες χρηματιστηριακές αγορές, τη διαφορά την κάνουν οι μεγάλοι επενδυτές (είτε είναι αμοιβαία κεφάλαια, είτε ασφαλιστικές, είτε επενδυτικές τράπεζες). Αυτοί καθορίζουν την τάση σχεδόν ολιγοπωλιακά και αυτοί αποφασίζουν πότε θα αλλάξουν την τάση για να αγοράσουν ή να πουλήσουν. Συνήθως έχουν τα τμήματα ανάλυσης και ενημέρωσης επενδυτών τα οποία συστήνουν μετοχές ή εισηγούνται αρνητικά γι’ αυτές. Εκεί θέλει μεγάλη προσοχή από τον μέσο επενδυτή, γιατί αυτός μπορεί να παρασυρθεί και λειτουργήσει κόντρα στα συμφέροντά του. Ας μην ξεχνάμε ότι το χρηματιστήριο είναι ένα dual sum game. Τα κέρδη του ενός είναι οι ζημιές του άλλου.

Το πρόβλημα με τις προβλέψεις για το 2021

Και να αναφέρουμε κάτι για τις προβλέψεις του 2021. Βλέπουμε ότι πολλοί επενδυτικοί οίκοι και αναλυτές αναφέρουν για σημαντική ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή (EPS) ελληνικών εισηγμένων εταιρειών. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι οι προβλέψεις αυτές γίνονται με τις εκτιμήσεις για το «κακό» 2020, αντί να λάβουν υπόψιν τους έναν μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Αν δεν είναι αυτό εφικτό ας πάρουν ως benchmark τα κέρδη των χρήσεων 2018 - 2019.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr