NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Κερδοσκοπία ή επενδυτική ενόραση στις μετοχές τεχνολογίας;

Κερδοσκοπία ή επενδυτική ενόραση στις μετοχές τεχνολογίας;

H μεγάλη πτώση των μετοχών τεχνολογίας στις ΗΠΑ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ήταν μία νομοτέλεια μετά το ξέφρενο κερδοσκοπικό ράλι που είχαν πραγματοποιήσει για πάνω από ένα εξάμηνο.

Με αφορμή την εξάπλωση της πανδημίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εργασίας ανά τον κόσμο, οι τιμές των μετοχών τεχνολογίας εκτοξεύθηκαν σε ένα κερδοσκοπικό γαϊτανάκι που ουσιαστικά προεξοφλούσε τα κέρδη των μετοχών για τα επόμενα 10 χρόνια.

Μερικές περιπτώσεις όπως η Tesla ήταν εξόχως προκλητικές. Με μερικές χιλιάδες (;) αυτοκίνητα βασίστηκε στα σχέδια του ιδρυτή της για αποστολές στο διάστημα!

Η Apple πάλι έφτασε να διαπραγματεύεται με τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) της ιστορίας της. Οι μετοχές των Amazon, Αlibaba κατέγραψαν τεράστια άνοδο προεξοφλώντας την αλλαγή του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο δείκτης Nasdaq έπιασε εν μέσω πανδημίας νέα ιστορικά υψηλά. Ωραία σενάρια για μία κερδοσκοπική πορεία.

Επειδή όμως οι υπερβολές έχουν και τα όριά τους, οι παγκόσμιοι επενδυτικοί οίκοι ξεκίνησαν να ρευστοποιούν υπερτιμημένες μετοχές και πρώτα απ' όλες κάποιες τεχνολογικές. Ο στόχος είχε επιτευχθεί και πολλά κέρδη βγήκαν από το χρηματιστηριακό «παίγνιο».

Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν στραμμένοι προς τις μετοχές. Οι αναλυτές περιμένουν να ολοκληρωθεί μία μικρο-διόρθωση της τάξης του 5% - 10% και σταδιακά να αρχίσει (εάν δεν υπάρξουν νέα εμπόδια) το επόμενο χρηματιστηριακό ράλι στις μετοχές τεχνολογίας.

Συντηρείται η «φούσκα» των ομολόγων με λεφτά των Κεντρικών Τραπεζών

Η φούσκα των ομολόγων είναι ακόμη μεγαλύτερη για να επενδύσει κάποιος σ' αυτήν πλέον. Ωστόσο με τις πολιτικές στήριξης των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ, Ε.Ε, Βρετανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, οι θεσμικοί επενδυτές συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους. Οι αγορές περιμένουν και εκεί κάποια διόρθωση, η οποία θα έρθει όταν αυξηθούν οι ρυθμοί πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Γιατί όσο ο πληθωρισμός είναι αρνητικός, οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν φοβούνται να επενδύσουν και σε ομόλογα με χαμηλές αποδόσεις. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα με πληθωρισμό κοντά στο (-2%) η απόδοση του ομολόγου πέριξ του 1,2% προσφέρει πραγματική απόδοση κοντά στο 3% - 3,2% που θεωρείται αρκετά ικανοποιητική για την παρούσα συγκυρία.

Η μεγάλη όμως διαφορά των ομολόγων από τις μετοχές είναι ότι τα ομόλογα αποτελούν κρατικό χρέος και τα κράτη πτωχεύουν οικονομικά, αλλά συνεχίζουν την ύπαρξή τους. Τα ομόλογα επίσης τα διακρατούν μεγάλοι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί και Ασφαλιστικά Ταμεία στον κόσμο που επιδιώκουν συντηρητική διαχείριση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Έτσι, μόνο κάτω από έκτακτες συνθήκες οικονομικές ή γεωπολιτικές, ξεφουσκώνουν οι φούσκες των ομολόγων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr