Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες

Σε πτώση η χρήση ad-blocking καθώς οι τάσεις αλλάζουν και οι εκδότες αντιστέκονται

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Σε πτώση η χρήση ad-blocking καθώς οι τάσεις αλλάζουν και οι εκδότες αντιστέκονται

​Η χρήση εργαλείων ad-blocking για την αποτροπή της παρεμβατικής ή ανεπιθύμητης διαφήμισης στο διαδίκτυο βρίσκεται σε πτώση, σύμφωνα με νέα έρευνα, καθώς οι στάσεις των ανθρώπων έχουν αλλάξει και οι ψηφιακοί εκδότες αντιστέκονται.

Το λογισμικό αποκλεισμού διαφημίσεων αναπτύχθηκε παράλληλα με το ευρυζωνικό διαδίκτυο στη δεκαετία του 2000 και επέτρεψε στους χρήστες να απορρίψουν τα ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα ιστότοπων αλλά και να φορτώσουν σελίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα, μειώνοντας όμως τα έσοδα των διαφημιστών.

Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η χρήση ad-blocking έχει μειωθεί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η Audience Project. Περισσότερα από 14.000 άτομα ολοκλήρωσαν την έρευνα, η οποία σταθμίστηκε για να εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.

Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν λογισμικού αυτού του τύπου μειώθηκε από 47% το 2016 σε 36% το 2020, σύμφωνα με την έρευνα. Στις ΗΠΑ αναφέρθηκε ότι η χρήση μειώθηκε από 52% το 2016 σε 36% το 2020.

Το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι έχουν αρνητική τάση απέναντι στις διάφορες διαφημίσεις στους ιστότοπους έχει επίσης μειωθεί μαζί με τη χρήση αποκλεισμού διαφημίσεων και στα επτά έθνη. Ωστόσο, περίπου οι μισοί από αυτούς που ερωτήθηκαν σε κάθε χώρα έχουν αρνητική στάση απέναντι στις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων δήλωσε ότι επιτρέπει στις διάφορες ιστοσελίδες να εμφανίζουν διαφημίσεις επειδή το περιεχόμενο τους αποκλείεται εάν ανιχνευτεί χρήση ad-blocking - 68% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 63% στις ΗΠΑ. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν την υποστήριξη του brand ή επειδή οι διαφημίσεις στον ιστότοπο «δεν ενοχλούν την εμπειρία του χρήστη».

Και στα επτά κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού εκείνων που κάνουν whitelisting σε ιστοσελίδες - απενεργοποιώντας το ad-blocking, έτσι ώστε ο ιστότοπος να μπορεί να εμφανίζει διαφημίσεις - τα τελευταία δύο χρόνια.

Η χρήση του αποκλεισμού διαφημίσεων είναι πιο διαδεδομένη στους υπολογιστές και μειώνεται σημαντικά στα κινητά και τα tablet, σύμφωνα με την έρευνα. Αλλά με τα προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων που προσφέρονται τώρα ως στάνταρ σε ορισμένα προγράμματα περιήγησης για κινητά, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.