NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Πλήγμα στην έρευνα, από την «εξαφάνιση» δεκάδων επιστημονικών περιοδικών

Πλήγμα στην έρευνα, από την «εξαφάνιση» δεκάδων επιστημονικών περιοδικών

84 διαδικτυακά επιστημονικά περιοδικά με ανοιχτή πρόσβαση, και σχεδόν 100 ακόμη στις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, εξαφανίστηκαν από το διαδίκτυο τις τελευταίες δύο δεκαετίες καθώς οι εκδότες τους σταμάτησαν να τα διατηρούν, δυνητικά στερώντας από τους μελετητές χρήσιμα ευρήματα.

Επιπλέον 900 περιοδικά που δημοσιεύονται μόνο στο διαδίκτυο ενδέχεται επίσης να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν επειδή είναι ανενεργά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των επιστημονικών περιοδικών τριπλασιάστηκε από το 2009 έως το 2019, και κατά μέσο όρο οι εξαφανισμένοι τίτλοι λειτούργησαν για σχεδόν 10 χρόνια πριν χαθούν, κάτι που «μπορεί να σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει εξαφανιστεί ακόμη».

Η μελέτη δεν εντόπισε παραδείγματα σημαντικών περιοδικών ή άρθρων που χάθηκαν, ούτε συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο σε παραπομπές. Περίπου τα μισά από τα περιοδικά δημοσιεύθηκαν από ερευνητικά ιδρύματα ή επιστημονικές εταιρείες. Κανένα από τα χαμένα περιοδικά δεν δημιουργήθηκε από μεγάλο εμπορικό εκδότη.

Ωστόσο, «η ανάλυση δείχνει ότι η ακεραιότητα της έρευνας και η διατήρηση των επιστημονικών αρχείων διατρέχουν κίνδυνο σε όλους τους ακαδημαϊκούς κλάδους και τις γεωγραφικές περιοχές», όπως αναφέρει η Andrea Marchitelli, CEO του JLIS.it, του Italian Journal of Library, Archives, and Information Science (το οποίο δεν συμμετείχε στην έρευνα). Σύμφωνα με την ίδια, οι εκδότες πρέπει να αφιερώσουν χρήματα για να βελτιώσουν τη διατήρηση.

Συνολικά, μόνο το ένα τρίτο των 14.068 επιστημονικών περιοδικών που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των περιοδικών ανοιχτής πρόσβασης το 2019 διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του περιεχομένου τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr