NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Το φεγγάρι «σκουριάζει» και η Γη είναι εν μέρει υπεύθυνη για αυτό

Το φεγγάρι «σκουριάζει» και η Γη είναι εν μέρει υπεύθυνη για αυτό

​Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φεγγάρι «σκουριάζει» και η Γη είναι εν μέρει υπεύθυνη για την πρόκλησή του συγκεκριμένου φαινομένου.

Μια νέα εργασία, η οποία μελετά δεδομένα από τον Chandrayaan-1 του Ινδικού Διαστημικού Ερευνητικού Οργανισμού, αποκάλυψε ότι οι πόλοι του φεγγαριού έχουν μια πολύ διαφορετική σύνθεση από το υπόλοιπο ουράνιο σώμα. Μελετώντας το φως που ανακλάται από τους πόλους, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης βρήκε τη φασματική υπογραφή του αιματίτη.

Ο αιματίτης είναι μια μορφή οξειδίου του σιδήρου, κοινώς γνωστή ως σκουριά. Ωστόσο, για να γίνει η σκουριά πρέπει να υπάρχει οξυγόνο - κάτι που το φεγγάρι δεν διαθέτει. «Είναι πολύ αινιγματικό», είπε ο καθηγητής Shuai Li. «Το φεγγάρι είναι ένα τρομερό περιβάλλον για να σχηματιστεί ο αιματίτης».

Για να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση, ο Li επικοινώνησε με το Jet Propulsion Laboratory της Nasa. «Στην αρχή, δεν το πίστεψα εντελώς. Δεν έπρεπε να υπάρχει, βάσει των συνθηκών που υπάρχουν στο φεγγάρι», είπε η Abigail Fraeman, μια από τους επιστήμονες του JPL.

Η παρουσία σκουριάς στο φεγγάρι μπορεί να εξηγηθεί με τρεις τρόπους, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Αν και το φεγγάρι δεν έχει ατμόσφαιρα, έχει ίχνη ποσότητας οξυγόνου λόγω του μαγνητικού πεδίου της Γης. Το οξυγόνο μπορεί να ταξιδέψει από τον πλανήτη στο φεγγάρι μέσω του μαγνητικού πεδίου της Γης, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι 385.000 χιλιομέτρων.

Αυτό θα εξηγούσε γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα αιματίτη στην πλευρά του φεγγαριού που βλέπει τη Γη από ό, τι στην άκρη του. Είναι επίσης πιθανό ότι περισσότερο οξυγόνο μεταφέρθηκε στο φεγγάρι όταν ήταν πιο κοντά στη Γη, καθώς τα δύο σώματα απομακρύνθηκαν μεταξύ τους εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Μια άλλη αιτία είναι η ποσότητα υδρογόνου που υπάρχει στο φεγγάρι. Το υδρογόνο βομβαρδίζει τόσο το φεγγάρι όσο και τη Γη, διασχίζοντας το διάστημα μέσω ηλιακών ανέμων από τον Ήλιο. Ο τρίτος παράγοντας είναι ο υδάτινος πάγος που υπάρχει στο φεγγάρι, που βρίσκεται κάτω από σεληνιακούς κρατήρες στην άκρη του φεγγαριού. Ο Li πρότεινε ότι τα σωματίδια σκόνης που χτυπούν τακτικά το φεγγάρι θα μπορούσαν να απελευθερώσουν αυτά τα μόρια νερού και να αυξήσουν το ρυθμό οξείδωσης.

Αυτό θα εξηγούσε γιατί ο αιματίτης εντοπίστηκε πολύ μακριά από τους κρατήρες του φεγγαριού, ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση γύρω από το γιατί ο αιματίτης βρέθηκε και σε άλλα σώματα, όπως σε αστεροειδείς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr