NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί του ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί του ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη

Η Ελλάδα μπορεί να κάνει στροφή από τη μεγάλη εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα και να γίνει ηγέτης της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης έως το 2030, σύμφωνα με το Greece Market Outlook του BloombergNEF.

Σήμερα, περίπου το 70% της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιγνίτη, άνθρακα χαμηλής ποιότητας και φυσικό αέριο. Η απομάκρυνση από αυτά τα ορυκτά καύσιμα επιταχύνεται, λόγω της αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με το BNEF, είναι ήδη πιο οικονομικό για την Ελλάδα να εκμεταλλεύεται την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, από την κατασκευή νέων εργοστασίων λιγνίτη ή φυσικού αερίου.

Συνολικά, 33 δισεκατομμύρια δολάρια πρέπει να επενδυθούν σε νέα παραγωγική ικανότητα στην Ελλάδα, από τώρα έως το 2050, σύμφωνα με το Outlook. Περίπου το 92% αυτών αφορά τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα. Περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν σε νέα ανανεώσιμη παραγωγική ικανότητα τα επόμενα δέκα χρόνια - περισσότερο από το διπλάσιο των 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύθηκαν στην καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2009-19.

«Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι έτοιμος να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ελλάδας από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Η βιώσιμη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσφέρει την ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των επιπτώσεων τόσο του Covid-19 όσο και της σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr