NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Φρένο στην ανάπτυξη της ΕΕ οι μελλοντικές αυξήσεις φόρων για δημοσιονομική προσήλωση

Φρένο στην ανάπτυξη της ΕΕ οι μελλοντικές αυξήσεις φόρων για δημοσιονομική προσήλωση

O κ. Σκυλακάκης μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας όταν δήλωσε «ό,τι ξοδεύουμε σήμερα θα είναι μελλοντικοί φόροι». Επιδόματα, ελαστικότητα στις πληρωμές υποχρεώσεων, διευκολύνσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων αποτελούν μία απλή αλοιφή στο βαθύ τραύμα που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στην οικονομία. Η θεραπεία θα πάρει χρόνια και είναι αβέβαιης έκβασης.

Με υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 8,5% περίπου για το 2020 (λαμβάνουμε το αρνητικό σενάριο, που φαίνεται και πιο πιθανό, με το δεύτερο κύμα του covid 19), η οικονομία της Ε.Ε (δηλαδή των 5 μεγάλων κρατών-μελών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας) θα χρειαστεί ανάπτυξη 4,5% για το 2021 και ένα 4% για το 2022 για φτάσει στα επίπεδα του 2019. Κάτω απο τις παρούσες συνθήκες η επιβολή μεγαλύτερων φόρων στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ε.Ε. για την δημοσιονομική προσαρμογή το 2021 και το 2022 θα είναι «ένα καρφί στο φέρετρο» της ανάπτυξης.

Η οικονομία της Ε.Ε. βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο που τροφοδοτείται και από αντίρροπες αντιλήψεις. Το σκηνικό που δημιουργείται για το 2021 είναι ότι θα έχουμε:

  • ανάπτυξη της τάξης του 3,5% - 4% στα μεγάλα κράτη μέλη,
  • αρνητικό πληθωρισμό λόγω μειωμένης ζήτησης και αρνητικών επιτοκίων
  • αύξηση ανεργίας (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη αλλά υπολογίζεται μεσοσταθμικά πάνω από 6% σε ολόκληρη την Ευρωζώνη)
  • διεύρυνση των χρεών ανά ΑΕΠ στα περισσότερα κράτη-μέλη

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορέσουν να τηρηθούν οι όροι της δημοσιονομικής προσαρμογής μάλλον εθελοτυφλούν. Οι Αμερικανοί (παραδοσιακά κυνικοί με θέματα οικονομίας και επιχειρήσεων) έσπευσαν να υιοθετήσουν μεγάλα προγράμματα στήριξης νοικοκυριών (1.200 δολάρια) με έγκριση και της FED, η οποία θέλει να αυξήσει τον πληθωρισμό στο 2% και να τον κρατήσει στα επίπεδα αυτά για αρκετά χρόνια.

Η Βρετανία, ακολουθεί το ίδιο μοντέλο, αλλά χωρίς ορατότητα, αφού και ο covid 19 επελαύνει χωρίς φραγμούς και η πολιτική της, προς το παρόν, αναζητεί στρατηγική. Το καλό είναι ότι η επιχειρηματικότητα στη Βρετανία παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή και δημιουργεί ανάπτυξη χωρίς κρατική παρέμβαση.

Στην Ασία, η Κίνα αναζητεί το δικό της δρόμο κάτω από τον φόβο του covid 19. Αν η Κίνα καταφέρει να πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 5% - 6% το 2021, οι πολλαπλασιαστές δείχνουν ότι θα ανεβάσει τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% το 2021.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, η Ε.Ε. θα χάσει περισσότερο έδαφος απέναντι στον διεθνή καταμερισμό κεφαλαίων, τεχνολογίας και εργασίας των ΗΠΑ και της Κίνας. Όσο για τους δείκτες χρέους /ΑΕΠ, θα είναι νούμερα στα χαρτιά και μυλόπετρες που θα συνθλίβουν την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr