NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Φρενίτιδα εξαγορών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων από Αμερικανούς κροίσους

Φρενίτιδα εξαγορών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων από Αμερικανούς κροίσους

​Οι Αμερικανοί πολυεκατομμυριούχοι στρέφονται πλέον προς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Θεωρούν ότι οι τιμές των ομάδων και των παικτών είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις στα αμερικανικά σπορ.

Οι Αμερικανοί πολυ-εκατομμυριούχοι θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες κρύβουν αξία (value) η οποία μπορεί να τους αποδώσει καλύτερα τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Σήμερα, τουλάχιστον 12 ποδοσφαιρικές ομάδες στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) έχουν αγοραστεί από Αμερικανούς κροίσους σε μία φρενίτιδα ανταγωνισμού και εξαγορών.

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, ο Kyle Krause, του οποίου η οικογένεια κατέχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις Μεσοδυτικές πολιτείες (Mid West) προχώρησε στην εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας της Πάρμα. Η εξαγορά ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την εξαγορά της Ρόμα από τον Dan Friedkin (ιδιοκτήτη δικτύου πωλήσεων Toyota στις ΗΠΑ) έναντι 591 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους 18 μήνες, Αμερικανοί πολυ-εκατομμυριούχοι εξαγόρασαν την Φιορεντίνα και την Τουλούζ. Στο επίκεντρο εξαγοράς (έναντι 200 εκατ. λιρών) βρίσκεται και η Σαουθάμπτον.

«Η επένδυση στα αμερικανικά σπορτς έχει γίνει πολύ ακριβή υπόθεση και οι αποτιμήσεις είναι πολύ υψηλές», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pacific Media Group, Paul Conway, επισημαίνοντας ότι οι επαγγελματικές ομάδες μπεϊζμπολ και μπάσκετ στις ΗΠΑ κοστίζουν το λιγότερο 1 δισ. δολάρια.

Ο Lebron James και η Liverpool FC

Αντίστοιχη εκτόξευση κερδών είδε και ο διάσημος μπασκεμπολίστας Lebron James, ο οποίος είχε τοποθετηθεί προ 10ετίας στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Λίβερπουλ σε πολύ χαμηλές τιμές μετοχής. Η ποδοσφαιρική εκτίναξη της αξίας της Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια (champions league και πρωτάθλημα) εκτίναξαν τα κέρδη του «βασιλιά του μπάσκετ» Lebron κατά 50% περίπου από την τοποθέτηση αυτή.

Κέρδη σε κάθε οικονομικό επίπεδο

Τα αμερικανικά funds βλέπουν χαμηλές αποτιμήσεις στις ποδοσφαιρικές ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων στη Ευρώπη, μελλοντικές αποδόσεις, αλλά και σταυροειδείς (cross selling) πωλήσεις.

Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί επενδυτές Gausers που αγόρασαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να μην τα κατάφεραν σε αθλητικό επίπεδο, αλλά σε οικονομικό επίπεδο είδαν τη μετοχή της ομάδας και τα έσοδά της από πωλήσεις του franchise να εκτοξεύονται.

Επίσης οι Αμερικανοί κροίσοι εκμεταλλεύονται την φήμη των ευρωπαϊκών ομάδων στις υπόλοιπες ηπείρους (Ασία, Αφρική, Β. Αμερική, Ωκεανία) και διευρύνουν τις πωλήσεις αθλητικών αγαθών (φανέλες και ενθύμια).

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες κάθε καλοκαίρι κάνουν προετοιμασία και δίνουν πολλούς φιλικούς αγώνες στην Ασία και στην Β. Αμερική.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr