NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Γεωργιάδης: Θα είναι πολύ κακό για την ελληνική οικονομία ένα δεύτερο lockdown

Γεωργιάδης: Θα είναι πολύ κακό για την ελληνική οικονομία ένα δεύτερο lockdown

​«Δίνουμε μια πολύ σκληρή μάχη για να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown, κάτι που εάν συμβεί θα είναι πολύ κακό για την οικονομία. Η ελπίδα είναι πως στο τέλος θα το αποφύγουμε» τόνισε σήμερα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο οργανισμός Business Sweden, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος διευκρίνισε στη συνέχεια, μετά από ερώτηση του epixeiro.gr όσον αφορά στο πώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ποιες θα είναι επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, πως «πήραμε πολλά μέτρα, τα οποία πιστεύουμε πως θα μας προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια και θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία».

Όπως τόνισε «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει καμία σκέψη για ένα δεύτερο lockdown. Αλλά, στο τέλος, εάν το χτύπημα της πανδημίας είναι ισχυρό, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο. Οργανώνουμε την οικονομία μας για να το απορροφήσει, όσο περισσότερο μπορούμε. Αλλά δεν μπορώ να σας πω ψέματα, εάν έρθει ένα νέο lockdown, θα έχουμε και πάλι μια μεγάλη ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2020», οπότε και δεν θα ισχύει η πρόβλεψη για ύφεση 8%.

Σημείωσε, επίσης, πως η πανδημία δείχνει πολύ απειλητική και για την Ελλάδα, αν και η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται «σε πολύ καλύτερη φάση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά λόγω της εξάπλωσης στην πρωτεύουσα, φοβόμαστε πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτελέσουν κρίσιμη στιγμή». «Προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες να ακολουθούν τα μέτρα και πιστεύουμε πως στο τέλος θα καταφέρουμε να την ελέγξουμε. Αλλά δεν μπορώ να είμαι 100% βέβαιος για αυτό».

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την πρόβλεψη για ύφεση 8%, «εάν δεν συμβεί κάτι πολύ κακό» και υπογράμμισε πως εάν το εμβόλιο είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της χρονιάς ή στις αρχές του 2021, το 2021 «θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα». Εάν, όμως, το εμβόλιο αργήσει και έρθει Μάρτιο ή Απρίλιο του 2021, «αυτό θα είναι πολύ κακό γιατί θα χάσουμε και την επόμενη τουριστική σαιζόν».

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε πως οι μεγάλες επενδύσεις συνεχίστηκαν χωρίς προβλήματα - όπως το Ελληνικό και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, εξαιρουμένου του Ελ. Βενιζέλος - και πως δεν υπήρξε επίδραση από την πανδημία στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα. «Υπάρχουν καλά σημάδια πως οι μεγάλοι επενδυτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται την οικονομία μας και πιστεύουν πως όταν το εμβόλιο είναι έτοιμο θα παρουσιάσει μια μεγάλη ανάκαμψη».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως «η μεγάλη κρίση δείχνει να έχει περάσει και υπάρχει μια διαδικασία διαλόγου μέσω των ευρωπαϊκών Αρχών και της γερμανικής κυβέρνησης. Από το συγκεκριμένο θέμα, δεν αναμένεται να προκύψει κάποιο πρόβλημα με τον επενδυτικό σχεδιασμό».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr