NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Σιάμισιης, ΕΛ.ΠΕ: Η καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν χρειάζεται να παραχθεί

Σιάμισιης, ΕΛ.ΠΕ: Η καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν χρειάζεται να παραχθεί

​«Παρόλο που η θέση μου είναι επικεφαλής ενός ενεργειακού ομίλου, δεν παύει να είναι πραγματικότητα ότι η καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν χρειάζεται να παραχθεί. Και εμείς ως εταιρεία, όπως και άλλες του είδους μας, θα βρούμε κάτι άλλο να κάνουμε ούτως ώστε να διατηρήσουμε το επίπεδο του επιχειρηματικού μας πλαισίου εξίσου καλό και θετικό» δήλωσε ο Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της έρευνας της KPMG «CEO Outlook 2020».

«Για εμάς, το κομμάτι που λέγεται ESG, καθαρή ενέργεια, μετάβαση σε ένα καινούργιο ενεργειακό μοντέλο, έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Το κομμάτι που λέγεται περιβαλλοντική συνείδηση και καθαρότερος τρόπος λειτουργίας για το περιβάλλον, είναι κάτι που πρέπει να ενσωματωθεί μέσα στις εταιρείες. Σε εμάς είναι πολύ πιο έντονο, καθώς είμαστε μια εταιρεία παροχής ενέργειας, με πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια κτλ. Η κάθε εταιρεία πρέπει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας και να έχει μια ουσιαστική συμμετοχή σε αυτό που λέγεται ενεργειακή μετάβαση».

Όπως τόνισε ο ίδιος, η πρόκληση της κρίσης ανάγκασε τα Ελληνικά Πετρέλαια να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητες τους. Και αυτό γιατί αποτελούν ένα οικοσύστημα 8-9 χιλιάδων ατόμων. «Πρώτη προτεραιότητα για εμάς ήταν να προστατέψουμε την υγεία αυτού του οικοσυστήματος και βεβαίως των πελατών και συνεργατών». Την ίδια στιγμή, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί η λειτουργία με ασφάλεια, «κάτι που δεν είναι αυτονόητο, καθώς άλλα διυλιστήρια στην περιοχή μας αναγκάστηκαν να κλείσουν». Μια τρίτη πτυχή ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις από την πρωτοφανή αλλαγή των επιχειρηματικών δεδομένων και οι επιπτώσεις όσον αφορά στη στρατηγική».

Ο κ. Σιάμισιης, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο κομμάτι της εταιρικής υπευθυνότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε την υποχρέωση, τον ρόλο, να συμμετέχουμε και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, εκεί που λειτουργούμε». Σε αυτό το πλαίσιο, τα Ελληνικά Πετρέλαια «ήταν πρωτοπόρος, γιατί πέρα από το μέγεθος της συνεισφοράς, που ήταν στα 8 εκατομμύρια, επενδύσαμε πάρα πολύ χρόνο με δικούς μας ανθρώπους για να βοηθήσουμε ουσιαστικά το σύστημα υγείας. Και το κάναμε βλέποντας από πολύ νωρίς ότι ένα βασικό κομμάτι της αντιμετώπισης της κρίσης είναι η πρόληψη και η διαχείριση των κρουσμάτων, οπότε τα τεστ».

«Ήμασταν σχεδόν η μόνη επιχείρηση που από την πρώτη στιγμή δώσαμε βαρύτητα στη διεξαγωγή τεστ για τον κορονοϊό», ανέφερε. «Στις αρχές Μαρτίου είχαμε ήδη παραγγείλει εξαιρετικά αποτελεσματικό εξοπλισμό για τη διεξαγωγή των τεστ. Καθώς φροντίσαμε για την έγκαιρη εισαγωγή, διπλασιάσαμε την ικανότητα της χώρας για δοκιμές τεστ». «Η ευθύνη που έχουμε ως εταιρείες και ως στελέχη που έχουμε την ευθύνη των εταιρειών, είναι να λειτουργήσουμε σωστά στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα να συμμετάσχουμε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μέσα στην οποία είμαστε μέλη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ομίλου.

Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας, ο Όμιλος «ανέβασε επίπεδο» στο digital transformation, μια ενέργεια που ξεκίνησε πριν από 1 - 1,5 χρόνο και που τώρα επιταχύνεται, «καθώς ήταν εμφανέστατο ότι η τεχνολογία είναι όχι απλά εργαλείο, αλλά κομμάτι ολοκληρωμένο και ολιστικό μέσα στο επιχειρηματικό πλαίσιο της εταιρείας». Επιπρόσθετα, «είδαμε ότι θα πρέπει η διοικητική ομάδα να κινηθεί πάρα πολύ πιο γρήγορα, να περάσουμε ευθύνες, αρμοδιότητες και το δικαίωμα της απόφασης της ταχύτητας της υλοποίησης σε όλο το προσωπικό, ανάλογα με το κλιμάκια και το επίπεδο. Για να μπορούμε να αντιδρούμε πολύ πιο γρήγορα σήμερα σε αυτή τη κρίση, αύριο σε κάτι διαφορετικό».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι εταιρείες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργούν».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr