NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Εύκαμπτες συσκευές: Ερευνητές αναπτύσσουν εκτυπώσιμα οργανικά τρανζίστορ

Εύκαμπτες συσκευές: Ερευνητές αναπτύσσουν εκτυπώσιμα οργανικά τρανζίστορ

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Technische Universität Dresden έφτασαν ένα βήμα πιο κοντά στο όραμα για μια ευρεία εφαρμογή εύκαμπτων, εκτυπώσιμων ηλεκτρονικών.

Η ομάδα, υπό τον Δρ Hans Kleemann, πέτυχε για πρώτη φορά ανάπτυξη ισχυρών κάθετων οργανικών τρανζίστορ με δύο ανεξάρτητα ηλεκτρόδια ελέγχου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο online περιοδικό Nature Communications.

Οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας που μπορούν να διπλώσουν ή τα αναδιπλούμενα smartphone ενδέχεται σύντομα να μην θεωρούνται πολυτελή προϊόντα. Τα υψηλής απόδοσης οργανικά τρανζίστορ είναι βασική ανάγκη για τα μηχανικά ευέλικτα ηλεκτρονικά κυκλώματα που απαιτούνται για αυτές τις εφαρμογές.

Ωστόσο, τα συμβατικά οργανικά τρανζίστορ λεπτής μεμβράνης είναι πολύ αργά, οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εφαρμογές που απαιτούν υψηλές συχνότητες. Ειδικά για λογικά κυκλώματα με χαμηλή κατανάλωση ισχύος, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων (RFID), είναι υποχρεωτικό να αναπτυχθούν τρανζίστορ που επιτρέπουν υψηλή συχνότητα λειτουργίας καθώς και ρυθμιζόμενα χαρακτηριστικά.

«Μέχρι τώρα, τα κάθετα οργανικά τρανζίστορ θεωρούνταν εργαστηριακές "περιέργειες" που πολύ δύσκολα θα ενσωματώνονταν σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα. Ωστόσο, όπως φαίνεται στη δημοσίευσή μας, τα κάθετα οργανικά τρανζίστορ με δύο ανεξάρτητα ηλεκτρόδια ελέγχου είναι απόλυτα κατάλληλα για την παρουσίαση σύνθετων λογικών κυκλωμάτων, διατηρώντας παράλληλα το κύριο όφελος των κατακόρυφων τρανζίστορ, δηλαδή της υψηλής συχνότητας μεταγωγής» λέει ο Δρ Hans Kleemann.

Η ερευνητική ομάδα έθεσε ένα ορόσημο όσον αφορά στο όραμα των ευέλικτων και εκτυπώσιμων ηλεκτρονικών. Στο μέλλον, αυτά τα τρανζίστορ θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την πραγματοποίηση ακόμη και εξελιγμένων ηλεκτρονικών λειτουργιών όπως η ασύρματη επικοινωνία (RFID) ή οι ευέλικτες οθόνες υψηλής ανάλυσης, με εντελώς οργανικά συστατικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr