NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη Κομισιόν - Apple για την φορολόγηση

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη Κομισιόν - Apple για την φορολόγηση
Φωτογραφία: Marlith

​Η μάχη μεταξύ της ΕΕ και της Apple για το θέμα της φορολόγησης φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση σε δικαστική απόφαση που αφορά στην Apple και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το γενικό δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε τον Ιούλιο ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε πως η ιρλανδική κυβέρνηση είχε προσφέρει φορολογικό πλεονέκτημα στον τεχνολογικό γίγαντα.

Η Κομισιόν, με επικεφαλής την Επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, υποστήριξε το 2016 ότι η Apple έπρεπε να επιστρέψει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία, αφού η τελευταία χορήγησε «αδικαιολόγητα φορολογικά οφέλη».

Ωστόσο, τόσο η ιρλανδική κυβέρνηση όσο και ο τεχνολογικός γίγαντας αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό. Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραπέμψει την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει έφεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου του Ιουλίου 2020 σχετικά με την υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Apple στην Ιρλανδία», δήλωσε η Vestager.

Η Vestager είπε ότι το Γενικό Δικαστήριο έθιξε «σημαντικά νομικά ζητήματα» στην απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή θεωρεί επίσης με σεβασμό ότι στην απόφασή του το Γενικό Δικαστήριο έχει κάνει ορισμένα νομικά σφάλματα.»

Τόνισε ότι το ίδιο δικαστήριο είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τις ευρωπαϊκές συνθήκες, παρά το γεγονός ότι είναι σε θέση να θεσπίσουν τους δικούς τους φορολογικούς νόμους.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους», υπογράμμισε η Vestager.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr