NEWSFLASH...
Χρηματοδότηση
ανάγνωση

Ενισχύεται η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων - «Η Ελλάδα κινητοποίησε σημαντικούς πόρους»

Ενισχύεται η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων - «Η Ελλάδα κινητοποίησε σημαντικούς πόρους»

​Στο 60% αναμένεται πως θα φτάσει η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, στο τέλος του τρέχοντος έτους, επίδοση που θα κατατάσσει την χώρα μας στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα, βάσει μελέτης που δημοσίευσε το Bruegel. Η συγκεκριμένη μελέτη σημειώνει πως η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείο Συνοχής) για την περίοδο 2014 - 2020 έφτανε στα τέλη του 2019 στο 39%.

Στην πρώτη θέση του πίνακα που δημοσιεύει η μελέτη του think tank βρίσκεται η Λιθουανία, η οποία στα τέλη του 2020 υπολογίζεται πως θα έχει απορροφήσει το 66,9% των κονδυλίων τύπου ΕΣΠΑ, ακολουθούμενη από την Εσθονία, με 61,9%. Την τελευταία τριάδα της κατάταξης αποτελούν οι Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία, με 38,5%, 37,8% και 35,3% αντίστοιχα. Για την Ευρώπη των 28, ο μέσος όρος υπολογίζεται στο 49,5% για την φετινή χρονιά.

Για την υποστήριξη των οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρουσιάσει το Next Generation EU (NGEU), ένα νέο προσωρινό μέσο ανάκαμψης με χρηματοδοτική ισχύ 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εντούτοις, όπως αναφέρει η μελέτη, «η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ είναι συνήθως αργή και ορισμένες χώρες ενδέχεται να δυσκολευτούν να δαπανήσουν ό, τι μπορούν, ακόμη και αν θα έχουν ευρεία ελευθερία να σχεδιάζουν προγράμματα».

Από τα χρήματα για την ανάκαμψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το ένα τέταρτο να καταβληθεί μέσα στην περίοδο 2021-2022, ενώ τα τρία τέταρτα θα καταβληθούν από το 2023 και μετά. «Ακόμη και αυτή η μάλλον αργή αναμενόμενη ταχύτητα εκταμίευσης του NGEU θα ήταν γρήγορη σε σύγκριση με το ιστορικό απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Αυτό θέτει ένα ερωτηματικό για το αν τα χρήματα του NGEU μπορούν πραγματικά να δαπανηθούν όπως είχε προγραμματιστεί» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επί του θέματος, τοποθετήθηκε στο epixeiro.gr ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, σημειώνοντας πως «η εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων είναι μία δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται στο χρόνο συχνά με σημαντικές διαφοροποιήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η συγκριτική κατάταξη των κρατών-μελών δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποτύπωση των επιδόσεων τους στη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι και ενδεικτική της προσπάθειας που καταβάλλεται.

Συνεπώς, η πρόσφατη μελέτη του σημαντικού ινστιτούτου Bruegel που εκτιμά ότι η χώρα μας θα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της απορρόφησης για το 2020 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, δεν μπορεί παρά να είναι περισσότερο από καλοδεχούμενη ως αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (Ειδικές Υπηρεσίες, συναρμόδια υπουργεία, περιφερειακές αρχές και δικαιούχοι)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ειδικά τους τελευταίους μήνες, εντατικοποιώντας τη δουλειά μας αλλά και κάνοντας χρήση και του προσωρινού κανονιστικού πλαισίου ευελιξίας για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τις κρατικές ενισχύσεις, η Ελλάδα κινητοποίησε σημαντικούς πόρους (άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ) που κατευθύνθηκαν στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς και την ενίσχυση του τομέα της υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε προκειμένου να κλείσουμε με ασφάλεια την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, να ενσωματώσουμε πόρους του νέου χρηματοδοτικού μέσου ReactEU που θα είναι σύντομα διαθέσιμο, να εκκινήσουμε το ταχύτερο δυνατό τα επιχειρησιακά προγράμματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027 αλλά και να διασφαλίσουμε τη συμπληρωματικότητα των δράσεων του ΕΣΠΑ με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr