NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

12 τρόποι για να πάρεις δύσκολες αποφάσεις πιο εύκολα

12 τρόποι για να πάρεις δύσκολες αποφάσεις πιο εύκολα
29_09_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

Όλη μας η ζωή είναι θέμα επιλογών. Κάνουμε καθημερινά μικρές ή πιο μεγάλες επιλογές, όπως τι θα φορέσουμε, τι θα φάμε. Αυτές βέβαια δεν μας προκαλούν άγχος όπως άλλες που έχουν να κάνουν με πιο σοβαρά θέματα.

Επειδή, ωστόσο, στην ζωή μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και δύσκολες καταστάσεις, παρακάτω μπορείς να βρεις 12 τρόπους ώστε οι δύσκολες αποφάσεις σου να μην σε αγχώνουν τόσο.

Ιδού λοιπόν τι μπορείς να κάνεις:

Ακολούθησε το ένστικτό σου

Συνήθως όταν νιώθουμε αγχωμένοι ή ότι έχουμε βαλτώσει, είναι επειδή δεν έχουμε σκεφτεί σωστά τις καταστάσεις μόνοι μας, χωρίς επιρροές από άλλους. Όταν λοιπόν δεν ξέρεις τι να κάνεις, πάρει βαθιές ανάσες και σκέψου τις επιλογές σου. Παρατήρησε πώς αντιδρά το σώμα σου σε κάθε επιλογή αλλά και τι σου λέει ο οργανισμός σου. Αν οι παλμοί σου ανεβαίνουν ή νιώθεις στρες, τότε η απάντηση είναι αρνητική. Αν νιώθεις ενθουσιασμό και γαλήνη, τότε η απάντηση είναι ξεκάθαρα θετική.

Κάνε διαλογισμό και ακολούθησε την εσωτερική σου φωνή

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές πώς ο διαλογισμός μας βοηθάει ώστε να βρούμε την ισορροπία μέσα μας, σε δύσκολες στιγμές. Μπορείς λοιπόν να τον αξιοποιήσεις ώστε να πάρεις μια απόφαση η οποία σου φαίνεται δύσκολη. Κλείσε τα μάτια, βρες ένα ήσυχο μέρος και κάτσε 10 με 15 λεπτά εκεί. Προσπάθησε να καθαρίσεις το μυαλό σου και σίγουρα η απάντηση θα σου έρθει.

Σκέψου πώς θα νιώθεις για την απόφασή σου, αφού την έχεις πάρει

Όσο πιο νέος είσαι, τόσο πιο αυθόρμητα θα δρας και θα κινείσαι. Μια καλή συμβουλή σχετικά με αυτό είναι να σκέφτεσαι καλά πώς θα σε κάνει να νιώσει η απόφασή σου, αφού την έχεις πάρει. Αν τα συναισθήματά σου δεν είναι θετικά, τότε πολύ απλά πρέπει να επιλέξεις την δεύτερη επιλογή σου.

Ρώτα τον εαυτό σου 2 πράγματα

Σίγουρα οι λίστες με τα υπέρ και τα κατά είναι βοηθητικές, όπως και το να ρωτήσεις έναν φίλο σου για να σου δώσει την δική του γνώμη. Αν, ωστόσο, έχεις δοκιμάσει και τα δύο χωρίς αποτέλεσμα, μπορείς πάντα να βασιστείς στον εαυτό σου. Αναρωτήσου λοιπόν τα εξής δύο:

Ποια απόφαση θέλω να πάρω και ποια διστάζω να πάρω;

Η πρώτη απάντηση έχει να κάνει με τις επιθυμίες σου που φυσικά δεν μπορούν πάντα να σε οδηγήσουν στα σωστά μέρη. Η δεύτερη απάντηση έχει να κάνει με την φωνή της συνείδησης, που συνήθως σε οδηγεί στις σωστές επιλογές.

Βασίσου στις εμπειρίες σου και μην το υπέρ-αναλύεις

Με την πείρα, είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις σωστές αποφάσεις. Όμως, μην περάσεις πολύ χρόνο αναλύοντας τι μπορεί να πάει στραβά, τι πήγε στραβά στο παρελθόν και άλλα αρνητικά, γιατί μπορεί να κολλήσεις χειρότερα. Βασίσου στον εαυτό σου, άκου την καρδιά σου και σίγουρα θα βρεις την απάντηση. Εξάλλου, πάντα μπορείς να μάθεις από τα λάθη σου.

Άκου το σώμα σου

Άδειασε το μυαλό σου και φρόντισε να χαλαρώσεις το σώμα σου. Αμέσως μετά, σκέψου τι απόφαση έχεις να πάρεις και πώς αντιδρά το σώμα σου. Το σώμα σου με το μυαλό σου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα οπότε αν ξαφνικά δεν νιώθεις καλά με μια απόφαση, τότε σίγουρα δεν είναι η σωστή.

Σκέψου τις συνέπειες σε βάθος χρόνου

Για την ακρίβεια, σκέψου τις συνέπειες σε βάθος ενός χρόνου. Κάτσε και αναρωτήσου τι διαφορά θα κάνει στη ζωή σου η απόφασή σου σε έναν χρόνο ή και σε δύο. Αν δεν κάνει μεγάλη διαφορά, τότε δεν χρειάζεται να περάσεις πολύ χρόνο με το να το σκέφτεσαι. Αν όμως πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, τότε οφείλεις να πάρεις το χρόνο σου ώστε να σκεφτείς το θέμα διεξοδικά.

Δες το αποτέλεσμα

Όταν έχεις δύο ή περισσότερες επιλογές, προσπάθησε να δεις ποια θα σου φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Μερικές φορές το σωστό δεν είναι και το εύκολο, αλλά σίγουρα αυτό που μετράει στο τέλος είναι το τι έχεις καταφέρει.

Χρησιμοποίησε τον κανόνα των 24 ωρών

Αν κάτι σου φαίνεται πολύ δύσκολο, άφησέ το για αύριο. Φαίνεται περίεργο αλλά πολλά ζητήματα για τα οποία αγχώνεσαι, λύνονται μόνα τους μέσα σε 24 μόλις ώρες.

Πάρε καθαρό αέρα

Η επαφή με τη φύση μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε σε περιόδους μεγάλου άγχους. Πάρε λίγο χρόνο, περπάτα 15 λεπτά και σίγουρα θα δεις το θέμα αλλιώς.

Κάνε μια λίστα

Γράψε σε μια λίστα τα υπέρ και τα κατά μιας απόφασης, με καθαρό μυαλό. Τα νούμερα θα μιλήσουν από μόνα τους για το ποια επιλογή πρέπει να κάνεις.

Πάρε τον χρόνο σου

Δεν γίνεται να πάρεις δύσκολες αποφάσεις, γρήγορα. Πάρε λοιπόν το χρόνο σου και δες το θέμα διεξοδικά, ώστε να επιλέξεις ποια λύση σου ταιριάζει.


Αρχική δημοσίευση από Marina Khidekel, Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr