NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Πώς να διαχειριστείς φόβους και ανησυχίες τον καιρό της πανδημίας

Πώς να διαχειριστείς φόβους και ανησυχίες τον καιρό της πανδημίας
02_10_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

«Επηρεάζει τους πάντες και παντού. Είναι σιωπηλό, δυνατό και αόρατο», είπε σχετικά η Brenda Mamber, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Fordham, στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. «Ποτέ δεν ξέρεις πότε η απειλή θα εξαφανιστεί αλλά και τι θα μας έχει κοστίσει, επομένως είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί ο καθένας από εμάς τα όσα νιώθει, τώρα που ο κόσμος δεν υπάρχει πλέον όπως τον ξέραμε», συνεχίζει.

Η ίδια αλλά και άλλοι ειδικοί, δίνουν τις συμβουλές τους σε όσους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά ζητήματα εν καιρώ πανδημίας, με σκοπό να βγούμε όλοι από την κρίση όσο πιο αλώβητοι γίνεται.

Να λες «ευχαριστώ»

Ο ιερέας αλλά και κλινικός ψυχολόγος, David Marcotte, αναφέρει σχετικά: «Τα όσα αρνητικά μας συμβαίνουν, ο νους μας τα απορροφάει σαν σφουγγάρι. Όταν το σφουγγάρι υγρανθεί, τότε τα όσα νιώθουμε μεγαλώνουν και μεγαλώνουν και μετά απλά το σφουγγάρι δεν μπορεί να τα συγκρατήσει άλλο.»

Ο ίδιος, μοιράζεται τη γνώση του με μαθητές που θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να αποβάλλουν τις κακές σκέψεις και ξεκινάει το μάθημά του με έναν πεντάλεπτο διαλογισμό. Στη συνέχεια, αναλύει τις τεχνικές του ώστε να γίνουν οι μαθητές του πιο ελαστικοί αλλά και να νιώθουν ευγνωμοσύνη. Η ευγνωμοσύνη επιδρά καλύτερα στην ψυχολογία μας από ότι η αισιοδοξία ή η ελπίδα και βοηθάει στην ψυχική μας ισορροπία, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη είναι γενικά πιο ισορροπημένοι από εκείνους που δεν έχουν αναπτύξει τέτοια αισθήματα. Λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες πιο άμεσα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, αναρρώνουν και πιο γρήγορα από ασθένειες.

Το να γράφεις σημειώσεις θα σε βοηθήσει να βρεις πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνώμων. Η Carol Gibney, διευθύντρια πανεπιστημίου στο Fordham, λέει ότι εκείνη και οι φίλοι της ξεκίνησαν την συγγραφή τέτοιων σημειώσεων και βοηθήθηκαν πολύ.

Βρες έναν σκοπό στη ζωή σου

Σε περιόδους κρίσεως, «από όσα ξέρουμε ότι είναι σημαντικά, ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι η αίσθηση ότι δεν είσαι μόνος, ακόμα και αν επικοινωνείς εξ αποστάσεως με τους αγαπημένους σου», είπε η Mamber.

Ο ογκολόγος Dr. Philip A. Pizzo, ζήτησε από συναδέρφους του να του βρουν τρόπους ώστε οι ασθενείς του να νιώθουν λιγότερη μοναξιά. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο American Medical Association, γράφει ότι με την κοινωνική απομόνωση, είναι πιο εύκολο να αναπτύξεις καρδιακές παθήσεις. «Το να έχεις έναν σκοπό, το να ψάχνεις την επαφή και να υιοθετείς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είναι εξαιρετικά σημαντικά εφόδια στο ταξίδι της ζωής σου», γράφει ο Dr. Pizzo, ο οποίος αποφοίτησε το 1966 από το Fordham College του Rose Hill.

Ο εθελοντισμός είναι δώρο

Μπορείς να βρεις έναν σκοπό στη ζωή σου μέσω του εθελοντισμού. Ακόμα και αν απλά τηλεφωνείς σε ηλικιωμένους στη γειτονιά σου ή ράβεις μάσκες προστασίας, το έργο που θα κάνεις θα είναι τεράστιο και θα κάνει διαφορά στην ψυχή σου, σύμφωνα με την Mamber.

Αν νιώθεις ενοχή για τα όσα έκανες στο παρελθόν, επίσης θα σε βοηθήσει λέει η ψυχοθεραπεύτρια Jacobs Hendel. «Φρόντισε την οικογένεια σου, φρόντισε τους ανήμπορους γείτονές σου αλλά και όσους περισσότερους μπορείς», λέει η Hendel, η οποία είναι κοινωνική λειτουργός.

Δέξου τα όσα νιώθεις

Η Hendel, πιστεύει βαθιά ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε όσα αισθανόμαστε, ακόμα και αν πρόκειται για αρνητικά συναισθήματα. Με το να σκέφτεσαι όσα νιώθεις έστω για πέντε λεπτά την ημέρα θα βοηθηθείς πολύ περισσότερο από το να «μπλοκάρεις τα όσα νιώθεις, δίνοντάς τους τροφή να γίνουν ακόμα πιο ισχυρά», υποστηρίζει.

Στο βιβλίο It’s Not Always Depression, περιγράφεται μια μέθοδος με την οποία μπορείς να διαχειριστείς τα όσα νιώθεις. Κάνε ένα τρίγωνο με τα συναισθήματά σου και εξέτασε τα όσα νιώθεις. Κλείσε τα μάτια σου και αντικατάστησε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές.

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου

Κάνε ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα αφού έτσι, σύμφωνα με την Hendel θα αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου από αρνητικό σε θετικό. «Ακόμα και οι μικρές στιγμές χαράς είναι αρκετές για να σε χαλαρώσουν. Αν το νευρικό σου σύστημα έχει χτυπήσει κόκκινο και ο εγκέφαλός σου έχει ξεκινήσει την έκκριση αδρεναλίνης, της ορμόνης του στρες, μπορείς να αναλάβεις δράση και να ανακτήσεις τον έλεγχο», τονίζει. Μπορείς να σκέφτεσαι πως ό,τι και αν ζεις είναι παροδικό και ότι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα, σύμφωνα με την ίδια.

Πάρε τον χρόνο σου να πενθήσεις

Ψυχολόγοι από το Fordham έχουν αφιερώσει την ζωή τους στο να βοηθούν ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν από την πανδημία. Αν κι εσύ έχεις κάποιο αγαπημένο σου στο νοσοκομείο και δεν μπορείς να το δεις «πάρε τον χρόνο σου να πενθήσεις, μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι είσαι υπερβολικός. Κλάψε όσο θέλεις αλλά μετά, πρέπει να σταθείς στα πόδια σου», λέει η Hendel.

Είναι σημαντικό να έχουμε συμπόνια ο ένας για τον άλλον αλλά και ο καθένας για τον εαυτό σου. «Βρες τη δική σου ισορροπία και ανακάλυψε τι είναι το καλύτερο για εσένα», τονίζει η ειδικός.

Να είσαι καλός με όσους αγαπάς αλλά και τον εαυτό σου

Ο διευθυντής του ψυχολογικού τμήματος στο Fordham, Jeffrey Ng, τονίζει πόσο σημαντικό είναι το παραπάνω. «Οι τρέχουσες συνθήκες είναι πρωτόγνωρες για όλους αφού δεν μπορούμε πλέον να προγραμματίσουμε πράγματα που κάναμε παλιά. Να είσαι υπομονετικός με τους γύρω σου, αλλά και με τον εαυτό σου γιατί ο δρόμος μας είναι μακρύς και η ψυχική μας υγεία, προέχει», επισημαίνει.

Επίσης, ο καθηγητής του πανεπιστήμιου Fordham, John Craven, υπερτονίζει ότι οι γονείς πρέπει να δείχνουν κατανόηση στη θλίψη που νιώθουν τα παιδιά τους τα οποία χάνουν από συναυλίες μέχρι τελετές αποφοίτησης. «Τα νερά στα οποία κολυμπούν τα παιδιά είναι ταραγμένα και οι γονείς, οφείλουν να δρουν σαν κυματοθραύστες», σημειώνει.

Κάνε «δίαιτα» από τα όσα ακούς

Η Hendel αναφέρει σχετικά: «Με τις τόσες πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά, είναι εύκολο να νιώσουμε χαμένοι στην μετάφραση. Όλοι μας θέλουμε να ξέρουμε τι μας συμβαίνει αλλά αν μας επηρεάζουν αρνητικά, τότε πρέπει να κάνουμε μια παύση. Η ίδια, συνιστά να ενημερώνεσαι μια ώρα την ημέρα και όχι πριν τον ύπνο σου, γιατί είναι πιθανό τα όσα ακούσεις να σε αγχώσουν και να μην μπορείς να κοιμηθείς.

Κάνε μια βόλτα

Η φύση μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, ακόμα και αν δεν έχεις δίπλα σου τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Η Gibney δεν παραλείπει ποτέ τον καθιερωμένο της περίπατο αφού την «αποφορτίζει και την βοηθάει να νιώθει ότι έχει ένα είδος κανονικότητας στην ζωή της». Ακόμα και αν πρόκειται για μια βόλτα μέχρι τον φούρνο της γειτονιάς σου για να προμηθευτείς ψωμί, σίγουρα θα δεις και εσύ διαφορά μόλις επιστρέψεις σπίτι.

Πότε πρέπει να επισκεφθείς ειδικό

Το να αναζητάς βοήθεια είναι «σημάδι δύναμης και ωριμότητας», τονίζει ο Jeffrey Ng. Αν νιώθεις μονίμως θλιμμένος ή αγχωμένος, αν νιώθεις θυμό και δεν έχεις όρεξη να φας, αν πλέον δεν σε γεμίζουν χαρά τα όσα το έκαναν στο παρελθόν και αν παραμελείς την προσωπική σου υγιεινή, τότε πρέπει να δεις έναν ειδικό.


Αρχική δημοσίευση από Chris Gosier, Συντάκτης στο FODHAM, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr