NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Χάθηκαν μισό δισεκατομμύριο θέσεις εργασίας

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Χάθηκαν μισό δισεκατομμύριο θέσεις εργασίας

Ο​ι καταστροφικές απώλειες που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 έχουν φέρει μια «μαζική» μείωση του εισοδήματος για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στην τελευταία εκτίμησή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το παγκόσμιο εισόδημα από την εργασία εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 10,7 τοις εκατό, ή 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει την εισοδηματική στήριξη που παρέχεται μέσω κυβερνητικών μέτρων.

Η μεγαλύτερη πτώση ήταν στις χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, όπου οι απώλειες εισοδήματος στο εργατικό δυναμικό έφτασαν το 15,1 τοις εκατό, με την Αμερική τη μεγαλύτερη πληγείσα περιοχή στο 12,1 τοις εκατό.

Το «ILO Monitor: COVID-19 and the world of work. Sixth edition», λέει ότι οι παγκόσμιες απώλειες ωρών εργασίας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 ήταν «σημαντικά μεγαλύτερες» από τις εκτιμήσεις στην προηγούμενη έκδοση του Monitor (που εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου).

Για παράδειγμα, η αναθεωρημένη εκτίμηση του παγκόσμιου χρόνου εργασίας που χάθηκε το δεύτερο τρίμηνο (Q2) του τρέχοντος έτους (σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019) ανέρχεται σε 17,3 τοις εκατό, που ισοδυναμεί με 495 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 14 τοις εκατό, ή 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2020, αναμένονται απώλειες 12,1% (345 εκατομμύρια θέσεις εργασίας).

Οι προοπτικές για το Q4 έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από την τελευταία έκδοση του ILO Monitor. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι παγκόσμιες απώλειες σε ώρες εργασίας προβλέπεται τώρα να ανέλθουν στο 8,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 (σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019), το οποίο αντιστοιχεί σε 245 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr