NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν έναν αλμυρό κόσμο κάτω από την επιφάνεια του Άρη

Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν έναν αλμυρό κόσμο κάτω από την επιφάνεια του Άρη
Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση του Άρη καλουμένου με νερό, όπως μπορεί να ήταν πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια
29_09_2020 | 11:18 29_09_2020 | 11:19
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

​Υπολείμματα νερού που βρισκόταν κάποτε στην επιφάνεια του Άρη μπορεί να είναι κρυμμένα σε μικρές λίμνες κάτω από το νότιο πόλο του Κόκκινου Πλανήτη, ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν και ακόμη περισσότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το 2018, οι επιστήμονες εντόπισαν σημάδια νερού στον Κόκκινο Πλανήτη - ενδείξεις μιας λίμνης περίπου 19 χιλιομέτρων, κρυμμένες κάτω από 1,5 χιλιόμετρο πάγου στον νότιο πόλο του Άρη. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη αυτής της υπόγειας δεξαμενής νερού θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για το παρελθόν και να παρουσιάσει πιθανότητες για ζωή στον Άρη.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ειδικό όργανο για να σαρώσουν μια περιοχή πολλών χιλιομέτρων γύρω από την «ύποπτη» υπόγεια λίμνη. Οι επιστήμονες ανέλυσαν αυτά τα δεδομένα ραντάρ με τεχνικές που είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για την ανίχνευση λιμνών κάτω από παγετώνες στην Ανταρκτική.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την υγρή φύση της λίμνης που παρατηρήθηκε προηγουμένως, μειώνοντας τις διαστάσεις της σε περίπου 20 επί 30 χλμ. Δεν μπορούν να πουν πόσο βαθιά εκτείνεται αυτή η λίμνη, καθώς τα ραδιοκύματα δεν μπορούν να διεισδύσουν στο αλμυρό νερό, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Elena Pettinelli από το Πανεπιστήμιο Roma Tre στη Ρώμη.

Επιπλέον, η Pettinelli και οι συνάδελφοί της εντόπισαν τρεις άλλες λίμνες με διαστάσεις 10 επί 10 χλμ. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτές οι λίμνες είναι εξαιρετικά αλμυρές. Η υψηλή περιεκτικότητα σε άλμη θα διατηρούσε το νερό τους υγρό παρά τις εξαιρετικά κρύες συνθήκες στη βάση των παγετώνων στο νότιο πόλο του Άρη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το αλμυρό νερό μπορεί να είναι τα απομεινάρια ενός μεγαλύτερου σώματος νερού που τώρα χάνεται από την επιφάνεια και να δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια χρόνια, είπε η Pettinelli.

Συνολικά, εάν αυτές οι λίμνες «είναι κατάλοιπα νερού που κάποτε ήταν στην επιφάνεια, σίγουρα θα ήταν ένας καλός βιότοπος για να φιλοξενήσει ζωή, εξαφανισμένη ή εν ζωή», δήλωσε η Pettinelli.

Στο μέλλον, οι επιστήμονες θα ήθελαν να αναζητήσουν παρόμοια δίκτυα λιμνών αλλού στον νότιο πόλο, και ίσως και στο βόρειο πόλο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr