NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ανθρώπινα ίχνη που βρέθηκαν στη Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι 120.000 ετών

Ανθρώπινα ίχνη που βρέθηκαν στη Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι 120.000 ετών
29_09_2020 | 12:02 29_09_2020 | 12:03
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

​Επτά ίχνη σε μια αρχαία κοίτη λίμνης στη βόρεια Σαουδική Αραβία μπορεί να μαρτυρούν την παρουσία ανθρώπων στην περιοχή πριν από 115.000 χρόνια περίπου.

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν έρευνες στην έρημο Nefud εντόπισαν τα απομεινάρια, ενώ εξέτασαν 376 ίχνη που έμειναν στη λάσπη του περασμένου σώματος νερού από ζώα όπως γιγαντιαίους εξαφανισμένους ελέφαντες, καμήλες, βουβάλια και προγόνους των σύγχρονων αλόγων.

Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances υποστηρίζει ότι άνθρωποι δημιούργησαν τα επτά ίχνη πριν από 112.000 έως 121.000 χρόνια. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτά θα αποτελούν τα παλαιότερα ίχνη του homo sapiens που βρέθηκαν ποτέ στην Αραβική Χερσόνησο.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη των διαδρομών που ακολούθησαν οι αρχαίοι άνθρωποι καθώς αναχωρούσαν από την Αφρική προς νέες περιοχές, σύμφωνα με το National Geographic.

Οι περισσότεροι μη Αφρικανοί που ζουν σήμερα έχουν προγόνους που εγκατέλειψαν την ήπειρο μαζικά πριν από περίπου 60.000 χρόνια. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι μικρότερες ομάδες homo sapiens έφυγαν από την Αφρική χιλιάδες χρόνια πριν από αυτήν τη μαζική μετανάστευση, ταξιδεύοντας στη χερσόνησο του Σινά και στην Εγγύς Ανατολή. Άλλοι μελετητές προτείνουν μια διαδρομή με επίκεντρο το Κέρας της Αφρικής και την Αραβική Χερσόνησο.

Εκτός από τα ίχνη, η κοίτη της λίμνης - με το ψευδώνυμο Alathar (Αραβικά για το "ίχνος") - απέδωσε ένα σύνολο 233 απολιθωμάτων. Αν και η χερσόνησος φιλοξενεί πλέον άνυδρες ερήμους, ήταν πιθανότατα πράσινη και υγρή τη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα ίχνη, με ένα κλίμα παρόμοιο με εκείνο της αφρικανικής σαβάνας.

«Η παρουσία μεγάλων ζώων, όπως ελέφαντες και ιπποπόταμοι, μαζί με ανοιχτά λιβάδια και μεγάλους υδάτινους πόρους, μπορεί να είχε καταστήσει τη βόρεια Αραβία ένα ιδιαίτερα ελκυστικό μέρος για ανθρώπους που μετακινούνται μεταξύ Αφρικής και Ευρασίας», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Michael Petraglia, αρχαιολόγος στο το Max Planck Institute for Science and Human History.

Αν και η τοποθεσία μπορεί να ήταν κάποτε γόνιμο έδαφος κυνηγιού, οι ερευνητές δεν βρήκαν πέτρινα εργαλεία ή οστά ζώων που φέρουν τα ενδεικτικά σημάδια. Σύμφωνα με μια δήλωση, αυτή η έλλειψη στοιχείων δείχνει ότι η επίσκεψη των ανθρώπων στη λίμνη ήταν πιθανότατα μια σύντομη στάση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr