NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Μια απλή «καλημέρα» στον οδηγό του λεωφορείου μπορεί να αυξήσει την ευτυχία σας

Μια απλή «καλημέρα» στον οδηγό του λεωφορείου μπορεί να αυξήσει την ευτυχία σας

​Σύμφωνα με νέες μελέτες, ένας απλός χαιρετισμός στους οδηγούς των λεωφορείων οδηγεί σε αυξημένα συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας.

Η μελέτη, που φέρει τον τίτλο «Minimal Social Interactions with Strangers Predict Greater Subjective Well-Being», αποτελούνταν από δύο ξεχωριστές έρευνες. Στην πρώτη, ένα δείγμα 856 επιβατών μέσων μαζικής μεταφοράς ανέφερε πόσο συχνά χαιρετούν ή ευχαριστούν τους οδηγούς. Οι επιβάτες ανέφεραν επίσης πόσο συχνά έχουν ουδέτερες συνομιλίες με τους οδηγούς, όπως να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την ίδια τη μετακίνηση. Επιπλέον, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνολική ικανοποίηση της ζωής τους και ανέφεραν πόσο συχνά βιώνουν συναισθήματα που ευτυχίας, χαράς και ηρεμίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο συχνά τα άτομα ξεκίνησαν «θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις» με τους οδηγούς, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αίσθηση ευεξίας και ικανοποίησης στη ζωή τους. Και αυτό δεν συνέβαινε με τις ουδέτερες συνομιλίες (όπως όταν ζητούσαν οδηγίες από τον οδηγό). Αυτό υποδηλώνει ότι οι ευχές ή οι εκφράσεις ευγνωμοσύνης ήταν η πηγή της ενισχυμένης αίσθησης ευεξίας.

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε στην αίσθηση ευεξίας αμέσως μετά την αλληλεπίδραση με τους οδηγούς. Αυτή η μελέτη αποτελούνταν από 265 επιβάτες, ομοιόμορφα χωρισμένους μεταξύ ανδρών και γυναικών, με μέσο όρο ηλικίας 22 ετών. Ενώ η πρώτη μελέτη στρατολόγησε συμμετέχοντες μέσω e-mail, η δεύτερη χρησιμοποίησε επιβάτες εντός των ΜΜΜ.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να ξεκινήσουν μια θετική κοινωνική αλληλεπίδραση με τον οδηγό. Οι προτάσεις περιελάμβαναν μια «καλημέρα» ή ένα «ευχαριστώ» κατά την έξοδο από το λεωφορείο, με ζεστό και ειλικρινές τρόπο. Ενθαρρύνθηκε επίσης η επαφή με τα μάτια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες βίωσαν μεγαλύτερη ευεξία αμέσως μετά τη μετακίνηση τους.

Όπως συνοψίζουν οι συγγραφείς, και οι δύο αυτές μελέτες δείχνουν ότι «απλά το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να χαιρετήσετε, να εκφράσετε καλές ευχές ή να πείτε ευχαριστώ στους ξένους, συνδέεται με μεγαλύτερη ευτυχία στην καθημερινή ζωή».

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης σχετίζεται με μεγαλύτερη ευτυχία. Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες επικεντρώθηκαν σε μεγαλύτερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr