NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Το παιχνίδι με τις κούκλες ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση στα παιδιά

Το παιχνίδι με τις κούκλες ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση στα παιδιά

Παγκόσμια έρευνα που διενεργήθηκε από την OnePoll τον Ιούλιο του 2020 απευθύνθηκε σε 15.000 γονείς με παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών από 22 διαφορετικές χώρες (Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Τσεχική Δημοκρατία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ).

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι συνολικά το 91% των γονέων κατατάσσουν την ενσυναίσθηση ως βασική κοινωνική δεξιότητα που θα ήθελαν να αναπτύξει το παιδί τους, με το 92% να συμφωνεί ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία εμπεριέχει την ενσυναίσθηση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία του παιδιού.

Το 93% των γονέων συμφώνησαν ότι οι δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά τους, όπως ενδεικτικά η κατανόηση και η διαχείριση των συναισθημάτων, η στοχοθεσία, η επίτευξη και η διατήρηση θετικών στόχων και η ενσυναίσθηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τρεις πιο σημαντικές δεξιότητες που θέλουν οι γονείς να αναπτύξει το παιδί τους καθώς μεγαλώνει είναι, κατά σειρά προτίμησης: η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης, η κατανόηση της συμπεριφοράς τους και των συνεπειών που επιφέρει, η ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Με όλες τις συμμετέχουσες χώρες να έχουν λάβει μέτρα κατά του συνωστισμού και τη μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, περισσότερα από τα δύο τρίτα (70%) των γονέων δήλωσαν ότι ανησυχούν για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το παιδί τους και το πώς αλληλεπιδρά το παιδί τους με τους άλλους. Ο ίδιος αριθμός γονέων (71%) συμφώνησε ότι έχει καταστεί σημαντικότερο για αυτούς να επικεντρωθούν στις δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού τους, όπως είναι η ενσυναίσθηση, λόγω της κατάστασης αυτής.

Η έρευνα έδειξε ότι, μέχρι τώρα, σχεδόν οι μισοί (40%) από τους γονείς που ερωτήθηκαν δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατό για το παιδί τους να αναπτύξει την ενσυναίσθηση και κοινωνικές δεξιότητες μέσω του ατομικού παιχνιδιού, ενώ μόνο το ένα τέταρτο (26%) πιστεύει ότι το παιχνίδι με κούκλες θα βοηθήσει το παιδί τους να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες και την ενσυναίσθηση. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η έρευνα Exploring the Benefits of Doll Play through Neuroscience «Εξερευνώντας τα Οφέλη του Παιχνιδιού με Κούκλες μέσω της Νευροεπιστήμης» που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, η οποία δείχνει στους γονείς πόσο ευεργετικό είναι το ατομικό παιχνίδι με κούκλες για την ανάπτυξη του παιδιού τους.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα τρία τέταρτα (74%) των γονέων είναι πιο πιθανό να ενθάρρυναν το παιδί τους να παίξει με ένα παιχνίδι, εάν γνώριζαν πως έχει αποδειχθεί ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί τους να αναπτύξει κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όπως η ενσυναίσθηση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr