NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο: Διαβατήριο διαρκείας στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Περισκόπιο: Διαβατήριο διαρκείας στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Για να πείσεις κάποιον για την αλήθεια δεν αρκεί να την επισημάνεις, αλλά να του δείξεις το μονοπάτι που οδηγεί από το σφάλμα στην αλήθεια. Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν, 1889-1951, Αυστριακός φιλόσοφος.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα μάθουμε όλη την αλήθεια για τον κλάδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Η 1η μελέτη για τον κλάδο πανελλαδικά, σε πέντε ημέρες από σήμερα. Το γεγονός του μήνα; μπορεί και του έτους, με πρώτη είδηση τον Covid19. Η μελέτη εκπονήθηκε από το Ε.Ε.Α. σε συνεργασία με την ICAP.

Οι πολέμιοι, τι το διαφορετικό θα μπορούσαν να κάνουν, το λέει και η λέξη μόνη της. Αμφισβήτησαν εξ αρχής το σκοπό της, για μικροσκοπιμότητες, για ίντριγκες, για ίδιο όφελος. Τι έκαναν όμως μέχρι τότε, έχει υπάρξει άλλη μελέτη για τον κλάδο πανελλαδικά μέχρι σήμερα; ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ. Και λέει, επίσης ότι τόσο απρόθυμοι, είναι ορισμένοι άνθρωποι να μπουν στο κόπο να αναζητήσουν την αλήθεια που προτιμούν να ασχολούνται με τα εύκολα που, εδώ που τα λέμε, πείθουν και εύκολα.

Δια χειρός Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου και Δημήτρη Γαβαλάκη, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, οι ασφαλιστές, μεσίτες, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, όλος ο κλάδος χαρτογραφείται και αποκτά διαβατήριο για το μέλλον και θα ξέρει που να βαδίσει και τι να αποφύγει.

Για να δούμε και τι μπορεί να γίνει με το ΕΣΠΑ στο οποίο πασχίζει να μπει η ασφαλιστική διαμεσολάβηση τώρα τελευταία. Γιατί δεν μπορεί να ενταχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σε ένα Πρόγραμμα ΕΣΠΑ; Γιατί «δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης χρηματοδότησης οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών»;

Τα λόγια της αλήθειας είναι εκ φύσεως απλά

Ένα χρόνο μετά των όσων μας έλεγε στο ρολόι της Ύδρας, ο Μηταράκης μαθαίνουμε ότι μεταρρυθμίζεται το ασφαλιστικό μας σύστημα. Τόσες μεταρρυθμίσεις και το σύστημα παραμένει ίδιο.

Ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε. Δεν ξέρουνε πώς να περάσουν την μεταρρύθμιση. Φοβούνται τις αντιδράσεις. Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα κάθισε πάνω σε ένα «ψέμα», δούλεψε με ξένο δανεισμό. Τώρα είναι καλύτερα να ξέρεις την αλήθεια ή να συνεχίσεις την ζωή σου μέσα σε ένα ψέμα;

Μάλλον γυρνά ο τροχός της τύχης. Την ανιούσα πήραν οι επενδύσεις στα Συνταξιοδοτικά Ταμεία. Έφτασαν οι επενδύσεις στα 2,939 τρισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, από 2,771 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Θα δώσει το πράσινο φως η ΕΕ να αλλάξουν κάποιοι κανονισμοί στο Solvency II; Παίζουν πολύ τα πράσινα ομόλογα και οι επενδύσεις σε υποδομές για τις ασφαλιστικές που είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδύτες. Λίγοι μήνες ακόμα απομένουν για να μάθουμε. Βάζουμε όμως στοίχημα ότι θα αλλάξουν αρκετά.

Ο χρόνος θα δείξει

M’ αγαπά δεν μ’ αγαπά, θα βρεθεί μνηστήρας; Ας μην βιαζόμαστε, περιμέναμε τόσο να δούμε τι θα γίνει με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και τι θα γίνει με την αξία της. Πάντως όταν βάζεις μακρινούς στόχους και δεν βλέπεις το σήμερα, μπορεί να χάσεις τον έλεγχο του παιγνίου.

Δεν φαίνεται να ακούει τις διαμαρτυρίες του Σωματείου των Εργαζομένων στην Ασφαλιστική η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Και για ποιο λόγο άλλωστε, δεν είναι η δουλειά της αυτή. Ούτε η δουλειά του Σωματείου να στέλνει επιστολές στην Επιτροπή.

Στην Ελλάδα πάσχουμε από ωριμότητα, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε αυτά που δίκαια θα θέλαμε αν απομακρυνόμασταν από το κύκλο που μας κάνει να αισθανόμαστε προστατευμένοι. Έχετε αντίρρηση;

Όσο για το CVC fund δεν το πάει πάνω από 500 εκατομμύρια. Πολλά τα άλυτα προβλήματα και θα αυξάνονται όσο η ΕΤΕ και η κυβέρνηση κρύβουν την σκόνη κάτω από το χαλί.

Για κάποιες ΕΠΥ συζητά η αγορά. Ψιθυρίζεται η αναστολή λειτουργιών τουλάχιστον για μία εξ αυτών. Εμείς εφιστούμε την προσοχή σε όσους ασφαλίζουν τα αυτοκίνητά τους. Να προσέχουν πού και πώς, και ας μην έχουν ως μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση των 10 - 20 ευρώ. Μερικές φορές ό,τι αγοράζεις φτηνά, το πληρώνεις ακριβά.

Και αυτή η ΔΕΙΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να ρίχνει τα βάρη στις επιλογές που κάνουν οι ασφαλιστικοί πράκτορες, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Ποιος έχει περισσότερες γνώσεις και ξέρει τα των έσω; Το ξεσκόνισμα δεν καθαρίζει πάντα. Χρειάζονται και άλλοι τρόποι για να καθαρίσει η αγορά.

Οικονομία χωρίς υγεία δεν υπάρχει

Έτσι λοιπόν σπεύδουν κάποιες επιχειρήσεις, όπως ο Σκλαβενίτης τελευταία, να ασφαλίσουν το προσωπικό τους με ομαδικά ασφαλιστήρια για παν ενδεχόμενο υγείας. Αμφότερα τα οφέλη.

Είθισται σε αυτά τα μεγάλα ομαδικά ασφαλιστήρια να μην δουλεύει και τόσο η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αλλά κατευθείαν οι ασφαλιστικές. Ακούγεται, πάντως, ότι κάποια νοσοκομεία προσφέρουν προγράμματα υγείας και κατευθείαν. Ελεύθερη οικονομία έχουμε, όλα γίνονται για να λέμε την αλήθεια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr