NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Πώς το mindfulness σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος επαγγελματίας

Πώς το mindfulness σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος επαγγελματίας
09_10_2020

Powered by:
Thrive Global Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

Τι γίνεται όταν η κούραση φτάνει στα «κόκκινα» και κινδυνεύουμε να καταρρεύσουμε;

Θυμάμαι ακόμα όταν μου είπε το αφεντικό μου στην Wall Street, ότι σταματούσε να δουλεύει, το 2008. Ήταν μεσάνυχτα και ναι, δουλεύαμε όλοι ακόμα, μιας και τότε το να εργαζόμαστε για 14 ώρες ήταν φυσιολογικό. Παρόλο που έμεινα εκεί, ακόμα και μετά την κρίση, σταμάτησα να εργάζομαι πολλές ώρες και αυτό το κατάφερα μετά από μια συνήθεια που ξεκίνησα το 2005.

Έκανα διαλογισμό καθημερινά και μετά από χρόνια, παρατήρησα ότι πράγματα που με άγχωναν, ξαφνικά δεν μου φαίνονταν τόσο τραγικά. Όλα αυτά χάρη σε μια απλή συνήθεια, που μου έπαιρνε μόνο 20 λεπτά. Με το να κάνω διαλογισμό δυνάμωσα το μυαλό μου, το οποίο ήταν πιο συγκεντρωμένο μέσα στην ημέρα.

Από την δική μου εμπειρία, μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι το να έχεις έναν ισχυρό νου, να είσαι όπως λέμε «mindful», μπορεί να σου φανεί χρήσιμο στην καριέρα σου. Και παρακάτω θα δεις πώς:

Σε βοηθάει να συγκεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις

Σκέψου ότι ο διαλογισμός είναι σαν γυμναστήριο για το μυαλό σου. Κάθεσαι και απλά το βάζεις να δουλέψει εντατικά. Όταν έρχεται μια σκέψη το εκπαιδεύεις να την κρατάει και να την αναπτύσσει και μετά απλά εκπνέεις.

Η εκπνοή βοηθάει να ηρεμήσεις και να είσαι παρών στη στιγμή. Αν κάνεις αυτή την ολιγόλεπτη πρακτική τότε εκπαιδεύεις το μυαλό σου να είναι ήρεμο μέσα στην ημέρα.

Σε μια ημέρα εργασίας σου, χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα. Όμως, αν ο νους σου είναι εκπαιδευμένος θα βάλει προτεραιότητες στα σημαντικά και θα ξέρει ήδη πώς να σε βοηθήσει να είσαι «παρών», σε κάτι συγκεκριμένο που κάνεις εκείνη την ώρα. Αυτό βέβαια, οδηγεί σε υψηλότερη αποτελεσματικότητα αφού η συγκέντρωσή σου, θα σε βοηθήσει να κάνεις ό,τι σου έχει ανατεθεί πιο γρήγορα και πιο σωστά.

Σε βοηθάει να είσαι πιο κινητοποιημένος και πιο χαρούμενος

Μερικοί με ρωτάνε αν το να έχεις έναν ισχυρό νου είναι μειονέκτημα σε όποιον θέλει να πετύχει. Τους απαντώ φυσικά ότι ισχύει το αντίθετο. Το να έχουμε έναν ισχυρό νου, οξύνει το πάθος μας για επιτυχία.

Μαθαίνεις ποιος είσαι, τι σε εμπνέει και τι σου κινεί την περιέργεια. Έτσι, βρίσκεις τον σκοπό σου τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική σου ζωή. Ωστόσο, πολλές φορές βρίσκεις ότι το επάγγελμά σου δεν είναι το πραγματικό σου πάθος. Σε κάθε περίπτωση, βρίσκεις τρόπο να είσαι χαρούμενος και τελικά να πετύχεις.

Σε βοηθάει να επικοινωνείς καλύτερα

Ένας άνθρωπος με διευρυμένο νου, έχει συμπόνια μέσα του. Μαθαίνεις να ακούς τους άλλους, να τους συμπονάς, να είσαι υπομονετικός. Το τελευταίο βέβαια, είναι ένα πλεονέκτημα από μόνο του γιατί χειρίζεσαι καλύτερα καταστάσεις άγχους και μπαίνεις στην θέση των υπολοίπων σε μια κατάσταση. Τέλος, μαθαίνεις να χειρίζεσαι την όποια κρίση αντικειμενικά.

Όλοι θέλουν πλάι τους έναν καλό άνθρωπο. Για αυτό, όσοι σε έχουν δίπλα τους γίνονται και αυτοί καλύτεροι και διευρύνουν το νου τους. Στο τέλος, όλοι οι συνεργάτες σου αλλά και οι συνοδοιπόροι σου, έχουν αποκτήσει έναν πιο ισχυρό νου και έχουν γίνει πιο ευχάριστοι, γιατί έχουν πάρει το στίγμα από εσένα.

Σε βοηθάει να προλάβεις την εξάντληση

Εν κατακλείδι, το να έχεις έναν ισχυρό νου σε βοηθάει να είσαι συγκεντρωμένος, να έχεις πάθος, να επικοινωνείς καλύτερα. Φυσικά, όλα αυτά βοηθούν να έχεις λιγότερο στρες στη ζωή σου κάτι που σημαίνει ότι χωρίς στρες (ή με λιγότερο) είναι λιγότερο πιθανό να νιώσεις κενός και εξαντλημένος. Όταν ο νους σου είναι ισχυρός και εσύ είσαι «mindful», όπως είναι ο διεθνής όρος τότε αγαπάς αυτό που κάνεις και κάνεις ό,τι αγαπά η ψυχή σου. Έτσι κι αλλιώς, για αυτό δεν είναι η ζωή;


Αρχική δημοσίευση από Ayman Mukerji Househam, ερευνήτρια νευροανοσολογίας, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr