NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Κατερίνα Μειμάρογλου, IRC Greece (MEIHUNT): Συνταγές Επιτυχίας Made in Greece

Κατερίνα Μειμάρογλου, IRC Greece (MEIHUNT): Συνταγές Επιτυχίας Made in Greece

Η Κατερίνα Μεϊμάρογλου, Founder και Managing Partner της IRC Greece (MEIHUNT), μιλάει στο epixeiro.gr για το «ταλέντο» που υπάρχει στην χώρα μας, για τη στελέχωση επιχειρήσεων του εξωτερικού με ταλέντα από την Ελλάδα αλλά και για το τι είναι, τελικά, αυτό το «ταλέντο».

Καταρχάς, μιλήστε μας για την IRC Greece (MEIHUNT). Ποια είναι η δραστηριοποίηση της στην Ελλάδα, πώς βοηθά τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Η IRC Greece (MEIHUNT) είναι μια boutique style εταιρεία που προσπαθεί να περνά απαρατήρητη στο ευρύ κοινό, έτσι ώστε να μπορεί να εστιάζεται στο στόχο της προσεκτικά και απερίσπαστα. Η δουλειά μας είναι να εντοπίζουμε ταλαντούχα στελέχη διεθνών κυρίως εταιριών που κάνουν καριέρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό μέσω συστάσεων, να αξιολογούμε τους ανθρώπους αυτούς, να μαθαίνουμε τις φιλοδοξίες τους, τις επιθυμίες και τον τρόπο σκέψης τους και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Έτσι, δημιουργούμε στενούς δεσμούς με το ενεργό στελεχιακό δυναμικό της Ελλάδας εντός και εκτός συνόρων και όταν παρουσιαστεί η ανάγκη μιας εταιρείας για την κάλυψη μιας θέσης, τότε είμαστε σε θέση να προτείνουμε γρήγορα και αξιόπιστα τον κατάλληλο υποψήφιο.

Ποια είναι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει το «ταλέντο» στην χώρα μας; Μπορούν οι μεγάλες επιχειρήσεις να βρουν αυτό που αναζητούν; Μπορούν τα στελέχη να απασχοληθούν στις κατάλληλες θέσεις;

Το ταλέντο σήμερα έχει αλλάξει μορφή σε σχέση με τις προδιαγραφές που έθεταν οι παραδοσιακές δομές επιχειρήσεων που γνωρίζαμε. Σήμερα, οι μεγάλες ελληνικές αλλά και πολυεθνικές εταιρείες αναζητούν στελέχη που να μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους με θετική διάθεση, ανθρώπους που είναι εστιασμένοι στο να φέρουν αποτέλεσμα από όπου κι αν τους ζητηθεί να εργαστούν και κυρίως στελέχη που σέβονται τη διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς περιορισμούς. Τα στελέχη αυτά υπάρχουν και είναι ακριβώς ο στόχος μας, είναι όμως δύσκολο να εντοπιστούν γιατί, πρώτον, δεν αναζητούν ενεργά να αλλάξουν εργασία και άρα δεν απαντούν σε αγγελίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και, δεύτερον, γιατί αν δεν νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει περίπτωση να σηκώσουν το τηλέφωνο, πόσο μάλλον να πάρουν μέρος σε μια συνέντευξη.

Πώς επηρεάστηκε η δραστηριοποίηση σας από την πανδημία και το lockdown; Τι αναζητούν πλέον οι επιχειρήσεις και ποιες από τις αλλαγές που βλέπουμε σήμερα θεωρείτε πως θα μείνουν και μετά τη λήξη της πανδημίας;

Οι δραστηριότητες της εταιρείας μας αυξήθηκαν πολύ με την πανδημία και ιδιαίτερα την περίοδο του lockdown. Αναλύοντας τα δεδομένα, πιστεύω ότι δύο ήταν οι βασικοί λόγοι αύξησης των δραστηριοτήτων μας την περιόδο αυτή. Ο πρώτος και βασικός ήταν ότι η ομάδα της IRC Greece (MEIHUNT) ήταν ήδη εκπαιδευμένη να εργάζεται εξ’ αποστάσεως λόγω της παγκόσμιας συνεργασίας της με την IRC Global, άρα η αλλαγή στον τρόπο εργασίας και τήλε-εργασίας, στην πραγματικότητα δεν ήταν αλλαγή για μας.

Ο δεύτερος λόγος της κινητικότητας της περιόδου αυτής, ήταν οι ανάγκες των ίδιων των εταιριών μέσα στο lockdown: όταν όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά, μόνο οι διαδικτυακές πωλήσεις λάμβαναν χώρα. Άρα, η ζήτηση για digital experts, marketers και γενικότερα στελέχη που μπορούσαν να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την επόμενη μέρα των εταιριών προς τους καταναλωτές, είχαν μεγάλη ζήτηση.

Όσον αφορά στους πελάτες/επιχειρήσεις, οι αλλαγές που συμβαίνουν πιστεύω θα είναι καθοριστικές και μόνιμες σε μεγάλο βαθμό. Ήδη η τήλε-εργασία τείνει να καθιερωθεί σε όλους τους οργανισμούς γιατί τους επιφέρει οικονομίες κλίμακας. Από το δεδομένο αυτό προκύπτει ότι χρειάζονται νέες δεξιότητες από τη μεριά των στελεχών για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο νέο μοντέλο εργασίας. Πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένοι με την τεχνολογία των υπολογιστών, των συστημάτων τηλεδιάσκεψης αλλά και κυρίως των δεξιοτήτων που συνεπάγονται αυτό το σύστημα εργασίας, όπως η προσήλωση στο στόχο, η πειθαρχία, η διαχείριση χρόνου και η διοίκηση από απόσταση. Ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή έχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη, managers που πρέπει να συντονίζουν, να εμπνέουν και να κινητοποιούν τις ομάδες τους τις περιόδους της κρίσης.

Υπάρχει σήμερα ζήτηση για στελέχωση επιχειρήσεων του εξωτερικού με ταλέντα από την Ελλάδα; Παράλληλα, θα λέγατε πως έχουν αυξηθεί τα ανώτερα στελέχη που εργάζονται στην χώρα μας και αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό; Το αντίθετο, συμβαίνει;

Η Ελλάδα είναι χώρα εξαγωγής ταλαντούχων στελεχών επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας στους δύο managers, όταν φτάσουν σε ένα μεσαίο επίπεδο στην ιεραρχία μιας πολυεθνικής εταιρείας, έρχεται αντιμέτωπος με μια ευκαιρία μετακίνησης εκτός Ελλάδος. Επίσης, στις προδιαγραφές πρόσληψης ενός στελέχους σε διεθνείς οργανισμούς, πάντα υπάρχει η σημείωση να είναι «μετακινήσιμος», δηλαδή πρόθυμος να εργαστεί σε άλλη χώρα. Συνήθως ο χρονικός ορίζοντας της μετακίνησης εκτός Ελλάδος είναι τα τρία χρόνια.

Και για να είμαι ακόμα πιο σαφής, αν ένα στέλεχος δεν είναι θετικό στον να εργαστεί στο εξωτερικό, είναι πιθανό να απορριφθεί από τη διαδικασία επιλογής αν είναι σε στάδιο αξιολόγησης για μεταγραφή ή να αναγκαστεί να αποχωρήσει ακόμα και από την εταιρεία που εργάζεται γιατί τα περιθώρια εξέλιξής του στην Ελλάδα θα έχουν εξαντληθεί. Συνήθως οι εταιρίες σχεδιάζουν την καριέρα ενός στελέχους δύο τριετίες μπροστά, με την μια οπωσδήποτε εκτός Ελλάδος.

Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις επαναπατρισμού στελεχών, που πάντα σχετίζονται με προσωπικούς λόγους και βλέπουμε συμβιβασμούς στα οικονομικά πακέτα και τις συνθήκες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις καλών μεταγραφών σε πιο νεαρά ταλαντούχα στελέχη, κυρίως όμως μέσα στους ίδιους πολυεθνικούς οργανισμούς όταν «ανοίγει» κάποια θέση και δίνεται προαγωγή. Κυρίως αυτό αφορά θέσεις Γενικής Διεύθυνσης που στις προδιαγραφές της θέσης είναι η εργασιακή εμπειρία σε άλλες χώρες. Εκεί οι Έλληνες διαπρέπουν.

Ως οργανισμός, δεν βοηθάτε μόνο τις επιχειρήσεις να βρουν στελέχη, αλλά και να ενδυναμώσουν τις ικανότητες τους. Μιλήστε μας για αυτό και για τους τομείς που απαιτούν, συνήθως, «στήριξη».

Όλα τα στελέχη διανύουν περιόδους στην καριέρα τους που χρειάζονται «στήριξη». Γιατί αλλάζουν εταιρεία, παίρνουν προαγωγή, χάνουν τη θέση τους, μεταφέρονται σε άλλη χώρα ή απολύονται. Η ΙRC Greece (MEIHUNT) είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, είτε το ζητάει η εταιρεία – πελάτης, είτε το ίδιο το στέλεχος. Η υπηρεσία που παρέχουμε ονομάζεται Business Coaching και έχει κατεύθυνση αλλαγής καριέρας (career transition), ανάπτυξης διοικητικών ικανοτήτων (coaching for leadership development) ή μετακίνησης σε νέα θέση (induction coaching). Αξίζει να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι αναλαμβάνουμε στελέχη μόνο μετά από μια πρώτη επικοινωνία μαζί τους, και μόνο όταν κρίνουμε ότι πραγματικά έχουν τη διάθεση να δουλέψουν με τον εαυτό τους. Η «στήριξη» που τους παρέχουμε οδηγεί σε αλλαγές και συχνά σε αναδόμησή τους και είναι μια δουλειά συστηματική που πρέπει να γίνεται συνειδητά και με θετική διάθεση. Τέλος, τα προγράμματα αυτά είναι σχεδιασμένα σε στάδια έτσι ώστε να πραγματοποιούνται σε προσωπικές συναντήσεις με το σύμβουλο της εταιρείας μας, είτε εξ’ αποστάσεως μέσω διάφορων εφαρμογών.

Η εταιρεία σας αναζητά «ταλαντούχα στελέχη». Τι είναι, τελικά, το «ταλέντο»; Πώς διακρίνετε εσείς ένα τέτοιο, ποια τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του; Και που θα πρέπει να επικεντρώσει κάποιος που θέλει να αναπτύξει την καριέρα του;

Ταλέντο είναι να συντονίζεις τις γνώσεις σου με τις ικανότητές σου ώστε να πετυχαίνεις τους στόχους σου στο σωστό χρόνο και τόπο. Δεδομένου ότι το εταιρικό περιβάλλον και οι στόχοι των εταιριών καθώς και τα μέσα εργασίας είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα, ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί κανείς είναι να ακολουθεί τα σημεία των καιρών, να είναι ευέλικτος και θετικός στην «αλλαγή». Δεν υπάρχουν παλιά και νέα στελέχη, υπάρχουν «στενά» και «ανοιχτά» μυαλά. Τα δεύτερα θα είναι πάντα μπροστά.

meihunt_interview-main2.jpg?mtime=20201009185212#asset:215571

Η ομάδα της IRC Greece (MEIHUNT): Σοφία-Αφροδίτη Βουλγαράκη (Senior HR & PR Consultant), Χρήστος Κοσμίδης (HR Consultant), Κατερίνα Μειμάρογλου (Managing Partner)


Πώς μπορεί μια επιχείρηση να διατηρήσει το ταλέντο που ήδη έχει; Ποια είναι τα βασικά σημεία μιας τέτοιας στρατηγικής;

Δεν είναι πολλές οι εταιρίες στην Ελλάδα που μπορούν να προσελκύσουν ταλέντα. Κυρίως πολυεθνικοί οργανισμοί είναι αυτοί που τα ανακαλύπτουν μέσω των κυνηγών στελεχών (head-hunters) σαν εμάς. Για να τα κρατήσουν πρέπει να τους σχεδιάζουν το «επόμενο βήμα» και να τους κάνουν να αισθάνονται δημιουργικοί αλλά και να τους αμείβουν καλά.

Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε κάποιον (ή κάποιους) κλάδους που παραδοσιακά διαθέτουν ταλαντούχα στελέχη και που συνεισφέρουν σταθερά στην ανάπτυξη τους, ποιος θα ήταν αυτός;

Πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο του φαρμάκου, εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και λιανικής είναι αυτές που συγκεντρώνουν τα περισσότερα ταλαντούχα στελέχη σήμερα.

Κλείνοντας, θα ήθελα την γνώμη σας για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ως μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο της IRC), υπάρχουν σήμερα αναπτυξιακές ευκαιρίες για το ελληνικό επιχειρείν; Υπάρχουν τομείς που προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες;

Ευκαιρίες υπάρχουν πάντα στην Ελλάδα και ευκαιρίες επέκτασης των δραστηριοτήτων και στο εξωτερικό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να γίνει επιχειρηματίας. Οι δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν πετυχημένο επιχειρηματία είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές ενός στελέχους επιχειρήσεων. Το ζητούμενο είναι να ανακαλύπτει καθένας τα ταλέντα του νωρίς για να μπορεί να διακρίνεται και να εξελίσσεται και να είναι πετυχημένος και ευτυχισμένος με το πέρασμα του χρόνου.

Η εμπειρία μου λέει, ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που κερδίζουν περισσότερα χρήματα ή που παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες θέσεις ευθύνης. Είναι αυτοί που δεν «εργάζονται ποτέ» γιατί «έχουν κάνει το χόμπι τους δουλειά».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr