NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

COVID-19: Η καμπή στον τομέα της ψυχικής υγείας πρέπει να ισορροπήσει

COVID-19: Η καμπή στον τομέα της ψυχικής υγείας πρέπει να ισορροπήσει
13_10_2020

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Food for Thought, Διεθνή

Ο ιός έστρεψε τα φώτα και σε ένα άλλο ζήτημα που έπρεπε να μας απασχολεί εδώ και χρόνια.

Η κρίση στον τομέα της ψυχικής υγείας, λόγω της COVID-19, έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι συγκριτικά με έρευνα του 2018, οι ενήλικες στις ΗΠΑ είναι 8 φορές πιο πιθανό τώρα, να αντιμετωπίσουν κάποια ψυχολογική διαταραχή. Μάλιστα, το 1/3 των Αμερικανών πολιτών, δηλώνει ότι έχει συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, σε έρευνα που έγινε τον Μάιο του 2020.

Αν και έχουν επηρεαστεί όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, η κρίση είναι ακόμα πιο δύσκολη για μαθητές και φοιτητές, μιας και είχαν κάνει ένα σχετικό πλάνο για το μέλλον τους και τώρα βρίσκονται σε αβεβαιότητα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους γονείς, οι οποίοι είναι με τα παιδιά τους στο σπίτι και πασχίζουν να ισορροπήσουν την τηλε-εργασία με τα καθήκοντα του γονέα. Επίσης επιβαρυμένοι ψυχολογικά είναι και οι γιατροί και γενικά όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας, αφού καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν άλλους.

Ξέρουμε σίγουρα, ότι ο ιός μπορεί να αποβεί μοιραίος για όποιον τον κολλήσει. Αλλά είναι γεγονός πως ο αντίκτυπός του, στην ψυχική μας υγεία μπορεί επίσης να είναι μοιραίος. Ορισμένοι αναφέρουν πως οι θάνατοι λόγω ψυχολογικών προβλημάτων από την COVID-19, ενδέχεται να φτάσουν σε ίσο αριθμό με τους θανάτους λόγω της ασθένειας.

Η πιο πρόσφατη έρευνα από το Well Being Trust, υπολογίζει ότι λόγω του ιού, περίπου 27.644 με 154.037 Αμερικανοί ενδέχεται να πεθάνουν λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που τους προκάλεσε ο ιός όπως το άγχος, η απελπισία, η κατάθλιψη λόγω ανεργίας, η κοινωνική απομόνωση και άλλα.

Υπάρχουν όμως τρόποι να αναλάβουμε δράση και να βγούμε νικητές από αυτό. Ειδικοί στον τομέα της ψυχολογίας, συμφωνούν πως όλοι μαζί έχουμε την ικανότητα να ενωθούμε, έστω και από μακριά, και να αντιμετωπίσουμε την κρίση ώστε να την ξεπεράσουμε.

Οι παραδοσιακές πρακτικές πρέπει να επανεξεταστούν

Στον τομέα της ψυχολογίας, υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης ώστε να αποφευχθούν συναισθήματα όπως το άγχος, η θλίψη, η κατάθλιψη αλλά και οι τάσεις αυτοκτονίας.

Τώρα όμως, λόγω των μέτρων, συγκεκριμένες συνεδρίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, μιας και προϋποθέτουν φυσική παρουσία του ασθενή στον χώρο του ειδικού. Παρόλα αυτά, οι ασθενείς μπορούν να βοηθηθούν, αν οι επιστήμονες στον τομέα της ψυχικής υγείας δουν το ζήτημα υπό άλλο πρίσμα.

Πρώτον, το παραδοσιακό μοντέλο θεραπείας, πρέπει να αλλάξει. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι, οφείλουν να εξετάζουν τους ασθενείς και να τους ανακαουφίζουν, έστω και εξ’ αποστάσεως. Οι παραδοσιακές θεραπείες με φυσική παρουσία 2 ή και 3 ατόμων στον χώρο του γιατρού δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν, για αρκετό καιρό ακόμα.

Μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε την τηλε-θεραπεία, όπως δοκιμάστηκε και δούλεψε τελικά και η τηλε-εργασία. Αυτές οι εναλλακτικές, απαιτούν ευελιξία και λεπτούς χειρισμούς, όμως έχουν μεγάλη πιθανότητα τελικά να είναι αποτελεσματικές. Ενδεχομένως, μάλιστα, η τηλε-θεραπεία να έχει και χαμηλότερο κόστος, αν είναι δυνατόν, ώστε να βοηθιούνται ακόμα περισσότεροι.

Η ψυχική υγεία πρέπει να είναι πιο δημοκρατική

Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, είναι ότι η ψυχική υγεία, πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική.

Για παράδειγμα, δεδομένου ότι η κοινωνική υποστήριξη έχει αποτελέσματα, θα μπορούσαμε εκτός από την παραδοσιακή θεραπεία γιατρού – ασθενή, να δοκιμάσουμε την υποστήριξη μέσω του περιβάλλοντος του ασθενή, με συνεδρίες από άτομα οικεία σε αυτόν, ή ειδικές ομάδες, ώστε να τον συμβουλεύουν και να τον καθοδηγούν. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα γινόταν μετά από εκπαίδευση ώστε τα συγκεκριμένα άτομα, να δίνουν την κατάλληλη κατεύθυνση.

Υπάρχουν δεδομένα που αναφέρουν ότι αυτή η εναλλακτική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει σε ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, αλλά δεν χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως.

Οφείλουμε να βοηθήσουμε τους πάντες

Σαν τρίτο ζήτημα θα ήθελα να θέσω ότι πρέπει σε όλους να δίνεται η κατάλληλη προσοχή σχετικά με τον τομέα της ψυχικής υγείας και όχι μόνο σε εκείνους που έχουν ασθενήσει, ή που αποζητούν βοήθεια.

Μάλιστα, όσοι ακολούθησαν ορισμένους γενικούς κανόνες που ακολουθούν οι ψυχικά ασθενείς, όπως η άσκηση, οι συχνοί περίπατοι, ο καλός και σωστός ύπνος και η συχνή επικοινωνία, τελικά είδαν ότι είχαν λιγότερο στρες και λιγότερο συναισθηματικό βάρος.

Τέλος, πρέπει να εμφυσήσουμε την προσοχή σχετικά με αυτά τα ζητήματα, όσο σθεναρά το κάναμε και για την COVID-19. Πρέπει να μαζέψουμε περισσότερα δεδομένα για την ψυχική υγεία και πρέπει να το κάνουμε τώρα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μελετών από ειδικούς ή μέσω εμπειριών πολιτών, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες για όλους μέσω ειδικών πλατφορμών στο διαδίκτυο.

Όλο αυτό όμως, απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια. Συγκεκριμένα δεδομένα πρέπει να μαζευτούν και να αναλυθούν. Στη συνέχεια, ειδικοί κοινωνιολόγοι, επιστήμονες, επιδημιολόγοι αλλά και ψυχολόγοι πρέπει να τα ξεχωρίσουν και να τα βάλουν σε συγκεκριμένη σειρά. Σε όσους λένε ότι αυτό είναι χρονοβόρο, θέλω απλά να απαντήσω ότι αν έχουν κάτι άλλο σαν εναλλακτική, μπορούν να το δοκιμάσουν. Όμως, για να φέρουμε την καμπή στην ψυχική υγεία σε μια σχετική ισορροπία, πρέπει να έχουμε καταλάβει πόσο σημαντική είναι.

Η COVID-19 έριξε φως σε ένα ζήτημα όπως είναι οι ψυχικές ασθένειες το οποίο έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο και που το εμβόλιο κατά του ιού δεν θα λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε αλλαγές στο σύστημα και πρέπει να τις κάνουμε τώρα, μιας και ήδη έχουμε αργήσει.


Αρχική δημοσίευση από June Gruber και Jonathan Rottenberg στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr