NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

NASA: Συμφωνία με επτά χώρες για την εξερεύνηση της Σελήνης

NASA: Συμφωνία με επτά χώρες για την εξερεύνηση της Σελήνης

​Η NASA φαίνεται να σημειώνει πρόοδο στην οικοδόμηση διεθνούς υποστήριξης για ένα σχέδιο επιστροφής στο φεγγάρι τη δεκαετία του 2020.

Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της εικονικής συνάντησης του Διεθνούς Αστροναυτικού Ιδρύματος, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία υπέγραψε «συμφωνίες» με επτά άλλες χώρες, που θα καθορίσουν κανόνες συνεργασίας μεταξύ των εθνών για την εξερεύνηση της Σελήνης, του Άρη και άλλων προορισμών στο ηλιακό σύστημα.

Η υπογραφή των «συμφωνιών Artemis» πραγματοποιήθηκε με τις Αυστραλία, Καναδά, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ουσιαστικά, τα έθνη - εταίροι συμφώνησαν σε 10 βασικούς κανόνες ως μέρος των διαστημικών τους δραστηριοτήτων, όπως η λειτουργία με διαφάνεια και η απελευθέρωση επιστημονικών δεδομένων.

«Θέλω να είναι πολύ σαφές ότι αυτή είναι η αρχή», δήλωσε ο Administrator της NASA Jim Bridenstine, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. «Υπάρχουν πολλά άλλα έθνη που όχι μόνο ενδιαφέρονται για αυτές τις συμφωνίες, αλλά επιθυμούν να τις υπογράψουν. Αλλά χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να περάσουν από τις δικές τους διεργασίες για να μπορέσουν να υπογράψουν τις συμφωνίες».

Ο Bridenstine δήλωσε ότι οι συμφωνίες βασίζονται στο Outer Space Treaty, που αποτελεί τη βάση του διεθνούς διαστημικού δικαίου, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο με το οποίο μπορούν να εφαρμοστούν οι συμφωνίες. Δηλαδή, εάν τα έθνη θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα εξερεύνησης υπό την ηγεσία της NASA, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά απαιτήσεων, όπως να μετριάσουν τα διαστημικά συντρίμμια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr