NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Andreas Pollner: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει σημαντική για την Bayer

Andreas Pollner: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει σημαντική για την Bayer

Ο Andreas Pollner, Managing Director της Bayer Ελλάς και επικεφαλής του Τομέα Φαρμάκων σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία, μιλάει στο epixeiro.gr με αφορμή τα 65 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην χώρα μας, αναλύοντας τι είναι «η Bayer για την Ελλάδα και τι η Ελλάδα για την Bayer».

Το 2020, η Bayer Ελλάς «έκλεισε» 65 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Μιλήστε μας για αυτήν την πορεία και για το πώς «άλλαξε» και μετασχηματίστηκε η εταιρεία μέσα σε αυτά τα χρόνια.

Τα φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα της Bayer διατέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1925 μέσω ενός τοπικού διανομέα με την επωνυμία PATHINA AG. Αυτή ήταν και η πρώτη χρονιά που η Ασπιρίνη διατέθηκε στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, το 1955 ιδρύθηκε μια τοπική θυγατρική της Bayer με την επωνυμία «EPIPHA AG», γι’ αυτό και σήμερα γιορτάζουμε 65 χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα.

Το 1988 η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί με τη δομή των τριών Τομέων: του Τομέα Υγείας, του Τομέα Γεωργίας και του Τομέα Πολυμερών. Από το 2015, και μετά τον διαχωρισμό του Τομέα Πολυμερών, οι τρεις Τομείς έλαβαν την τρέχουσα μορφή τους, γνωστή ως Τομέας Φαρμάκων, Τομέας Υγείας των Καταναλωτών και Τομέας Επιστήμης Γεωργίας. Από το 1988, η εταιρεία μας εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς βιοεπιστημών που ήταν σε θέση να εξασφαλίσει στους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, όλες τις τελευταίες της καινοτομίες σε προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογίες.

Βασικός στόχος της Bayer Ελλάς είναι να εξασφαλίσει στους Έλληνες ασθενείς, καταναλωτές και παραγωγούς την πρόσβασή τους στην καινοτομία της εταιρείας. Σήμερα, τα περισσότερα από τα καινοτόμα, πρωτοποριακά στην κατηγορία τους προϊόντα μας, έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στη διάθεση των κατοίκων της χώρας, μαζί με τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών πλατφορμών και εργαλείων του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας που υποστηρίζουν τη γεωργία ακριβείας και βοηθούν τους παραγωγούς να έχουν υψηλές αποδόσεις με βιώσιμο τρόπο.

Τέλος, επιπλέον της επιτυχούς επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, τις τελευταίες δύο δεκαετίες αναπτύσσουμε την Έρευνα και Ανάπτυξη στη χώρα, μέσα από ένα ισχυρό πρόγραμμα κλινικών μελετών που επιτρέπει τόσο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, όσο και τη συμμετοχή ελληνικών ιδρυμάτων και επιστημόνων προς όφελος των Ελλήνων ασθενών, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μελετών αγρού για καινοτόμες λύσεις στη φυτοπροστασία, κατάλληλες για τις ανάγκες της μεσογειακής ζώνης, και, τέλος, τη συνεργασία με τοπικές εταιρείες για την ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων που ικανοποιούν τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, συμβάλλοντας έτσι στο ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα της μητρικής εταιρείας.

Ποια είναι σήμερα η παρουσία της Bayer Ελλάς στην χώρα μας; Ποιες οι επενδύσεις που πραγματοποιεί και ποιο το επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα χρόνια;

Η Bayer είναι πράγματι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιοεπιστημών στον κόσμο με ιστορία καινοτομίας μεγαλύτερη των 150 ετών.

Αυτή η καινοτομία παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τα προϊόντα των τριών τομέων μας: του Τομέα Φαρμάκων για όλα τα συνταγογραφούμενα προϊόντα, του Τομέα Υγείας των Καταναλωτών για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα καλλυντικά και τα συμπληρώματα διατροφής, και την Επιστήμη Γεωργίας, που παρέχει στους παραγωγούς προϊόντα και λύσεις φυτοπροστασίας, σπόρους, μη γεωργικές, επαγγελματικές λύσεις - και νέες τεχνολογίες για γεωργία ακριβείας.

Όπως καταλαβαίνετε, με τα καινοτόμα προϊόντα μας είμαστε στη μοναδική θέση να παρέχουμε λύσεις αιχμής που εξυπηρετούν τις πιο βασικές μας ανάγκες, την υγεία και τη διατροφή.

Πιστοί στο όραμά μας «Υγεία και Τροφή για Όλους» εκτιμούμε ιδιαίτερα την αξία της επιστήμης και πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τα προϊόντα μας, την επιστημονική μας εμπειρία και την καινοτομία μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Γι’ αυτό κάθε χρόνο επενδύουμε σε Έρευνα και Ανάπτυξη ποσό μεγαλύτερο από 10% -12% των εσόδων μας. Μόνο το 2019 επενδύσαμε ποσό ρεκόρ ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, χάρη στην Έρευνα και Ανάπτυξη, διαθέτουμε μια από τις ισχυρότερες παρουσίες στον κόσμο όσον αφορά σε νέες θεραπείες και νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Για να είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε υγεία για όλους, στην Bayer εστιάζουμε και συμβάλλουμε στην πρόληψη ασθενειών μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης, της δημιουργίας ψηφιακών εφαρμογών για καλύτερη διαχείριση και της ενδυνάμωσης των καταναλωτών στην αυτο-φροντίδα. Επίσης, υποστηρίζουμε την ακριβή διάγνωση, καθώς έχουμε το πλεονέκτημα να δημιουργούμε και να παρέχουμε προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, εξοπλισμό και μέσα σκιαγραφικής αντίθεσης, για ακριβή και αξιόπιστη διάγνωση μέσω τεχνικών απεικόνισης.

Τέλος, στη διαχείριση και τη θεραπεία ασθενειών, διαθέτουμε ένα σημαντικό παγκόσμιο αποτύπωμα με μεγάλο αριθμό πρωτοποριακών στην κατηγορία τους προϊόντων στους τομείς της καρδιολογίας, της ογκολογίας, της αιματολογίας, της οφθαλμολογίας και της γυναικολογίας και καινοτόμων προσεγγίσεων όπως η θεραπεία ανεξάρτητα από την αρχική προέλευση του όγκου (tumor agnostic), που εγκρίθηκε στο τέλος του 2019.

Η συμβολή μας στη δημόσια υγεία έχει αναγνωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς στην έκθεσή του με τα κυριότερα σημεία του 2019, έχει κάνει ειδική αναφορά στην πρώτη θεραπεία tumor agnostic από την Bayer.

Στη γεωργία, αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη πρόκληση να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να παράγουν περισσότερα με λιγότερους πόρους, ενώ ταυτόχρονα να προστατεύουν το κλίμα και το περιβάλλον.

Στη Bayer έχουμε μια σαφή στρατηγική σε αυτόν τον τομέα, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προϊόντων φυτοπροστασίας βιολογικής προέλευσης, ενώ επίσης επενδύει στην ψηφιακή γεωργία για να διευκολύνει τις προσπάθειες του παραγωγού να γίνει πιο αποτελεσματικός χρησιμοποιώντας τους ίδιους φυσικούς πόρους.

Στην Ελλάδα, έχουμε ήδη λανσάρει την πλατφόρμα Climate FieldView στους παραγωγούς καλαμποκιού για να διασφαλίσουν μέγιστη δυνατή παραγωγή, ακολουθώντας παράλληλα βιώσιμες πρακτικές. Ταυτόχρονα, επενδύουμε στην εκπαίδευση των παραγωγών, για να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία και τεχνικές για να κάνουν τις παραγωγές τους ανταγωνιστικές με πιο βιώσιμο τρόπο.

Παράθεση - epixeiro.gr

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη 15 κλινικές μελέτες

Ποιοι είναι οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιείται σήμερα η Bayer και ποιος ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών σε αυτό;

Στην Ελλάδα εξυπηρετούμε το όραμά μας με καινοτόμα προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες που καθιστούμε διαθέσιμες και προσβάσιμες στους Έλληνες πολίτες τα τελευταία 65 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα εργαζόμαστε εντατικά για να βελτιώνουμε όχι μόνο τη ζωή των συμπολιτών μας, αλλά και την εθνική οικονομία.

Στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, επενδύουμε περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ ετησίως σε κλινικές μελέτες Φάσης II ή Φάσης III με στόχο να συμβάλουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Η Ελλάδα συμμετέχει σε 15 πολυεθνικές πολυκεντρικές κλινικές μελέτες Φάσεις II και Φάση III, με 60 κέντρα σε Πανεπιστημιακά και Δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας έτσι σε 450 ασθενείς πρόωρη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, για ασθένειες απειλητικές για τη ζωή τους! Αξίζει να σημειωθεί ότι η Bayer κατατάσσεται στην 6η θέση της λίστας μελών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος σε επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη στην υγεία.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνεργαζόμαστε με αξιόπιστες ελληνικές εταιρείες για την ανάπτυξη και παραγωγή βασικών προϊόντων. Ως παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσω τη συνεργασία μας με την FAMAR η οποία παράγει 85% της συνολικής παραγωγής της Bepanthol, ενώ η νέα σειρά προϊόντων που θα διατεθεί το 2021, θα αναπτύσσεται και θα παράγεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Στη γεωργία, μέσω των προγραμμάτων Food Chain Partnership, βοηθάμε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς έτσι ώστε τα προϊόντα τους να γίνουν εξαγώγιμα και ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Ένα από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα, είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πήγασος, μια ομάδα φιλόδοξων παραγωγών με περίπου 800 στρέμματα σουλτανίνας και άλλων άσπερμων λευκών ποικιλιών στην Κόρινθο.

Επίσης, η Bayer είναι μια από τις πρώτες εταιρείες που βοήθησαν τους Έλληνες παραγωγούς με το BayGAP. Το BayGAP είναι ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να πιστοποιηθούν και να συνδεθούν με την αλυσίδα αξίας τροφίμων, προσφέροντάς τους εκπαίδευση, συμβουλές και υποστήριξη για πιστοποίηση. Είναι μια σημαντική συμβολή στην προώθηση όχι μόνο των σύγχρονων, αλλά και των ασφαλών και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών σε όλο τον κόσμο, προς όφελος των παραγωγών, των συνεργατών της τροφικής αλυσίδας και των καταναλωτών.

Συμμετείχατε πριν από λίγες ημέρες σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης, με τίτλο: “Μετατρέποντας τους μαύρους κύκνους σε άσπρους», στο πλαίσιο του ετήσιου σημαντικού συνεδρίου για τις ξένες επενδύσεις, του 3rd InvestGR Forum 2020. Κατά τη διάρκειά του ρωτηθήκατε τι πιστεύετε ότι η Bayer είναι για την Ελλάδα και τι είναι η Ελλάδα για την Bayer; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας;

Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι τόσο η ελληνική κοινωνία, όσο και η ελληνική οικονομία, υποστηρίζονται καθημερινά από πάρα πολλά προϊόντα της Bayer, ακόμη και αν στην καθημερινότητα αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό. Αξίζει να σημειωθεί πως, σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας στην Ελλάδα, η Bayer βρίσκεται στην πρώτη θέση των εταιρειών βιοεπιστημών.

Είναι εξίσου σημαντικό να σας αναφέρω όμως γιατί η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική για την Bayer.

Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, επενδύουμε σημαντικά στην επιστήμη, αναπτύσσουμε νέα φάρμακα και έχουμε μια αρκετά σημαντική δραστηριότητα όσον αφορά στις κλινικές μελέτες. Όπως σας ανέφερα και νωρίτερα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη 15 κλινικές μελέτες, καθώς διαβλέπουμε ένα υψηλό δυναμικό και θέλουμε να τοποθετήσουμε την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων Ευρωπαϊκών χωρών που συμβάλλουν στο κλινικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Επιπλέον, κάτι που είναι σημαντικό για εμάς και στην Ελλάδα, είναι να οικοδομήσουμε σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές στην Ελλάδα εμπιστεύονται την προϊοντική γκάμα της Bepanthol για τέσσερις δεκαετίες και ως ανταπόδοση η Bayer εμπιστεύεται τοπικούς συνεργάτες για την ανάπτυξη νέων συνθέσεων και την παραγωγή προϊόντων Bepanthol στην Ελλάδα. Όπως ανέφερα, η νέα μας σειρά που θα παρουσιαστεί το 2021 και θα διατίθεται σε όλο τον κόσμο, θα παράγεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, οπότε η Ελλάδα είναι σημαντική για εμάς και θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω τη δέσμευση της Bayer στην Ελλάδα εδώ και 65 χρόνια, μια χώρα με μεγάλη σημασία και έμπνευση για την εταιρεία, αφού είναι η πατρίδα της ιατρικής και της καινοτομίας! Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να διασφαλίζουμε την πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας στα μεγάλα καινοτόμα επιτεύγματα της εκτεταμένης έρευνάς μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε Έρευνα και Ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και να διατηρήσουμε - παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας - ένα εργασιακό περιβάλλον με τα υψηλότερα διαθέσιμα standards.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr