NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Κίνα: Περιορίζει τις ευαίσθητες εξαγωγές για την προστασία της εθνικής ασφάλειας

Κίνα: Περιορίζει τις ευαίσθητες εξαγωγές για την προστασία της εθνικής ασφάλειας
19_10_2020 | 12:37 19_10_2020 | 12:39
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Εμπόριο

​Η Κίνα θέσπισε νέο νόμο για τον περιορισμό των ευαίσθητων εξαγωγών, με στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Το κορυφαίο νομοθετικό όργανο της χώρας, η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ενέκρινε το μέτρο το Σάββατο, στοχεύοντας με αυτό όλες τις εταιρείες στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των ξένων επενδύσεων. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου.

Οι δεσμοί μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ οδήγησαν την Ουάσινγκτον να λάβει μέτρα εναντίον αρκετών κινεζικών εταιρειών, όπως η Huawei, η εφαρμογή TikTok της ByteDance, η WeChat της Tencent Holdings και η Semiconductor Manufacturing International. Ο νέος νόμος παρέχει ένα πλαίσιο «αντίδρασης» για το Πεκίνο.

Ενώ η υπάρχουσα λίστα ελέγχου είναι πολύ πιο περιορισμένη από αυτήν που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, το υπουργείο εμπορίου της χώρας έκανε μια τροποποίηση τον Αύγουστο που περιελάμβανε τεχνολογία όπως αλγόριθμοι και drone. Ο κατάλογος θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω, ώστε να συμπεριλαμβάνει ακόμη περισσότερα προϊόντα και τεχνολογίες.

Ο νόμος ορίζει ελέγχους σε προϊόντα τόσο πολιτικής όσο και στρατιωτικής χρήσης καθώς και σε «αγαθά, τεχνολογίες και υπηρεσίες» που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που σχετίζονται με αυτά. Οι σχετικές κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν επιφορτιστεί με τη δημοσίευση των σχετικών καταλόγων.

Σύμφωνα με το νόμο, η Κίνα μπορεί να λάβει μέτρα εάν οποιαδήποτε χώρα ή περιοχή κάνει κατάχρηση των ελέγχων των εξαγωγών τους με τρόπους που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια και το συμφέρον της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr