NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ΗΠΑ και Βρετανία αποκαλύπτουν ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις - Στο στόχαστρο και οι Ολυμπιακοί

ΗΠΑ και Βρετανία αποκαλύπτουν ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις - Στο στόχαστρο και οι Ολυμπιακοί

​Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν τη Δευτέρα μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις που, όπως αναφέρουν, ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβάνοντας και μια προσπάθεια για ηλεκτρονικές επιθέσεις στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς του Τόκιο.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τη Μονάδα 74455 της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών GRU. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι έξι μέλη της μονάδας είχαν βασικούς ρόλους σε επιθέσεις σε στόχους όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και οι γαλλικές εκλογές του 2017. Οι κατηγορίες καλύπτουν μια τετραετή κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο, από το 2015 έως το 2019.

Βρετανοί αξιωματούχοι σημείωσε ότι οι χάκερ διεξήγαγαν επίσης αναγνωριστικές επιχειρήσεις εναντίων των διοργανωτών των Αγώνων του Τόκιο του 2020, οι οποίοι αρχικά είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν φέτος αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις ή να δηλώσουν εάν αυτές ήταν επιτυχημένες, αναφέροντας ότι στο στόχαστρο είχαν μπει διοργανωτές, προμηθευτές και χορηγοί.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab δήλωσε: «Οι ενέργειες της GRU κατά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων είναι κυνικές και απερίσκεπτες. Τους καταδικάζουμε με κάθε τρόπο». Ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI, David Bowdich, είπε: «Το FBI έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία είναι ένας πολύ ικανός αντίπαλος στον κυβερνοχώρο και οι πληροφορίες που αποκαλύπτονται σε αυτό το κατηγορητήριο δείχνουν πόσο καταστροφικές είναι οι δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας».

Η δύο χώρες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι χάκερ είχαν εμπλακεί και σε άλλες επιθέσεις, όπως η παραβίαση της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 στη Νότια Κορέα, η οποία έθεσε σε κίνδυνο εκατοντάδες υπολογιστές, διέκοψε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τις μεταδόσεις μετάδοσης.

Άλλες κυβερνοεπιχειρήσεις που φέρεται να διεξήχθησαν από τους αξιωματικούς της GRU, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, περιλαμβάνουν την παγκόσμια επίθεση στον κυβερνοχώρο, γνωστή ως NotPetya. Το 2017, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό εξαπλώθηκε παγκοσμίως από την Ουκρανία, μολύνοντας και κλειδώνοντας χιλιάδες υπολογιστές. Οι ειδικοί λένε ότι το NotPetya προκάλεσε απώλειες ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr