NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ανάμεικτες οι αντιδράσεις από το «πείραμα» με το ψηφιακό γουάν στην Κίνα

Ανάμεικτες οι αντιδράσεις από το «πείραμα» με το ψηφιακό γουάν στην Κίνα

​Μια από τις μεγαλύτερες δοκιμές ψηφιακού νομίσματος ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, με την κυβέρνηση της κινεζικής Σενζέν να τρέχει ένα «πείραμα» διάρκειας μιας εβδομάδας, προσφέροντας συνολικά 10 εκατομμύρια γουάν (περίπου 1,5 εκατ. δολάρια) σε αξία ψηφιακού νομίσματος.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με θετικά σχόλια από τους αναλυτές και με σκεπτικισμό από ορισμένους χρήστες, οι οποίοι είπαν ότι προτιμούσαν τα υπάρχοντα εργαλεία αγορών, όπως η πανταχού παρούσα εφαρμογή Alipay.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διάρκειας μιας εβδομάδας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έδωσε 200 γουάν (29,75 δολάρια) σε καθέναν από τους 50.000 καταναλωτές που επιλέχθηκαν σε λαχειοφόρο αγορά.

Το διαδικτυακό πορτοφόλι ήταν προσβάσιμο μέσω μιας εφαρμογής, χωρίς ανάγκη υπάρχοντος τραπεζικού λογαριασμού, με τις πληρωμές να γίνονται δεκτές μέσω smartphone στα καταστήματα στο κέντρο της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Κίνας.

Ο Raymond Yeung, επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στην ANZ, δήλωσε ότι το ψηφιακό γουάν θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην εγχώρια αγορά, καθώς, επιτρέποντας στις Αρχές να παρακολουθούν στενότερα την κυκλοφορία του χρήματος, θα συμβάλει στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Θα μπορούσε, επίσης, να επιτρέψει πιο στοχοθετημένη νομισματική πολιτική.

Οι αντιδράσεις ορισμένων πολιτών - που χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τα κινητά τηλέφωνα για την πληρωμή αγαθών με άλλα συστήματα - έδειξαν ότι η κινεζική κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνουν περισσότερες προσπάθειες για να πείσουν τους καταναλωτές για τα οφέλη ενός ψηφιακού γουάν.

Η προσέλκυση χρηστών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κίνητρα, ώστε να προσελκυστούν πελάτες από την Alipay ή την WeChat Pay, που ήδη χρησιμοποιούνται για κάθε είδους αγορά, λένε οι αναλυτές. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσφέρουμε ευκολία και άλλα οφέλη για την προώθηση της χρήσης του ψηφιακού γιουάν», τόνισε ο G. Bin Zhao, ανώτερος οικονομολόγος της PwC China.

Το Πεκίνο μπορεί να το συνδυάσει με επιδοτήσεις και άλλα προνόμια από τον κρατικό τομέα, αναφέρει ο αναλυτής, αλλά «για να γίνει ευρέως αποδεκτό το ψηφιακό γουάν, οι τράπεζες και άλλα ιδρύματα πρέπει να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό σε εφαρμογές, μάρκετινγκ και εκπαίδευση».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr