NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

ΟΠΑΠ: Προχωρά σε εταιρικό ομόλογο 200 εκατ. ευρώ με μία σημαντική ιδιαιτερότητα

ΟΠΑΠ: Προχωρά σε εταιρικό ομόλογο 200 εκατ. ευρώ με μία σημαντική ιδιαιτερότητα

Η έκδοση θα έχει ρήτρα χρέους / ρευστότητας και θα κρίνει τη διανομή κουπονιού

Με στόχο να εκμεταλλευτεί την μεγάλη μείωση των επιτοκίων, ο ΟΠΑΠ προχωρά αύριο Τετάρτη σε έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου ύψους μέχρι 200 εκατ. ευρώ. Με το ομόλογο αυτό θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά του σε μία δύσκολη χρονιά κατά την οποία τα έσοδα από αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και από τον τζόγο έχουν συρρικνωθεί. Με τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειωθεί δραστικά το κόστος χρηματοδότησης της εταιρείας. Η έκδοση αυτή θα έχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα. Έχει ρήτρα με την οποία εάν ο δείκτης χρέους προς cash flows τριπλασιαστεί, τότε η εταιρεία δεν θα πληρώνει κουπόνι.

Το εύρος απόδοσης του ομολόγου του Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως 200 εκατ. ευρώ, για το οποίο η δημόσια προσφορά ξεκινά αύριο, Τετάρτη, ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ. Το εύρος απόδοσης το οποίο καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους, και εντός του οποίου οι Ειδικοί Επενδυτές θα υποβάλλουν τις αιτήσεις κάλυψης, είναι το ακόλουθο: Κατώτερο 2,10% και ανώτερο 2,50%. Το ΚΟΔ διαιρείται σε έως 200.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ. Εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον 150.000.000 ευρώ, θα ματαιωθεί η έκδοση του Ομολογιακού Δανείου και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για έκαστο Ιδιώτη Επενδυτή θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών.

O προσδιορισμός της τιμής διάθεσης, της απόδοσης και του επιτοκίου των Ομολογιών, θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (διαδικασία "Βook Building"), το οποίο θα τηρηθεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους. Το Βιβλίο Προσφορών θα διενεργηθεί μέσω διαδικασίας της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π. στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά Ειδικοί Επενδυτές. Η τελική απόδοση θα καθοριστεί από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους εντός του εύρους απόδοσης για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ κεφάλαια άντλησαν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο με εταιρικά ομόλογα

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 , οι εισηγμένες άντλησαν περίπου 1 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης και πανδημίας. Η υποχώρηση των επιτοκίων ευνοεί και τις επιχειρήσεις στο να αντλούν μεγάλα κεφάλαια με πολύ χαμηλό κόστος, μειώνοντας έτσι το συνολικό κόστος χρηματοδότησης τους. Μέχρι και το 2015, το μέσο κόστος χρηματοδότησης των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων κυμαίνονταν μεταξύ 4,5% - 5%. Σταδιακά και από το 2016 και μετά, το κόστος χρηματοδότησης λειτουργικών αναγκών μειώθηκε μέχρι το 2%, γεγονός που ευνοεί τις επιχειρήσεις είτε για να προχωρήσουν σε επενδύσεις είτε για να ανταπεξέλθουν κεφαλαιακά μέσα στην κρίση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr