NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Καλιφόρνια: Οι Uber και Lyft πρέπει να επαναταξινομήσουν τους οδηγούς ως υπάλληλους

Καλιφόρνια: Οι Uber και Lyft πρέπει να επαναταξινομήσουν τους οδηγούς ως υπάλληλους

Σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται ως «χτύπημα» για την Uber και τη Lyft, εφετείο της Καλιφόρνια αποφάσισε την Πέμπτη ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες πρέπει να επαναταξινομήσουν τους οδηγούς τους ως υπαλλήλους και όχι ως ανεξάρτητους εργολάβους, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη δικαστική απόφαση.

Η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη σε μια δίμηνη διαμάχη μεταξύ των εταιρειών και της πολιτείας της Καλιφόρνια, η οποία τον Μάιο μήνυσε την Uber και τη Lyft, αναφέροντας ότι αυτές παραβιάζουν το κρατικό δίκαιο.

Το αμερικανικό κράτος έχει υποστηρίξει ότι χαρακτηρίζοντας τους οδηγούς τους ως εργολάβους, η Uber και η Lyft τους στερούν από παροχές που δικαιούνται βάσει ενός νόμου που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Ο νόμος, γνωστός ως Assembly Bill 5, ή AB-5, λέει ότι οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους τους ως ανεξάρτητους εργολάβους μόνο εάν αυτοί είναι ελεύθεροι από τον έλεγχο της εταιρείας και εκτελούν εργασία εκτός της βασικής επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας.

Η επαναταξινόμηση των εργαζομένων θα αποτελούσε μια ριζική αλλαγή για τις δύο επιχειρήσεις, που έχουν δημιουργήσει τεράστιους στόλους οδηγών, αντιμετωπίζοντας τους ως ανεξάρτητους εργολάβους και χωρίς να τους παρέχουν οφέλη που θα δικαιούνταν ως εργαζόμενοι, όπως ελάχιστος μισθούς, υπερωρίες, αμειβόμενη άδεια ασθενείας και ασφάλιση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr