NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Oι παγκόσμιες οικονομικές ελπίδες στρέφονται στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ

Oι παγκόσμιες οικονομικές ελπίδες στρέφονται στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ

Tα μάτια στις αμερικανικές εκλογές έχουν πλέον όλοι σε Ευρώπη και Ασία. Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία μοιάζει μη αναστρέψιμη για το τελευταίο τρίμηνο 2020, αλλά και το 2021 θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.

Όλες οι ελπίδες της παγκόσμιας οικονομίας, στρέφονται στον game changer των ΗΠΑ , τον υποψήφιο Τζ. Μπάιντεν. Όχι γιατί πιστεύουν σ’ αυτόν ή στην λογική των Δημοκρατικών, αλλά, κυρίως, είναι πιο ορθολογιστής και λιγότερο απρόβλεπτος για την αμερικανική κοινωνία σε σχέση με τον D.T.

Oι Αμερικανοί ελπίζουν βάσιμα στην εμφάνιση του εμβολίου. Ένα εμβόλιο που είτε θα προστατεύει είτε θα θεραπεύει. Αν συμβεί αυτό, μέσα στο β’ εξάμηνο 2021, τότε θα αυξηθούν οι επενδύσεις στην Αμερική και η επιχειρηματική κινητικότητα θα μεταφερθεί και στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά σε Βρετανία, Ιρλανδία (πρώτα απ’ όλες), Αυστραλία και μετά Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία. Η Ασία και ειδικά η Ιαπωνία θα είναι στις ευνοημένες χώρες, ενώ πάλι «άγνωστος Χ» θα είναι η Κίνα. Αν οι ΗΠΑ του Μπάιντεν σταματήσουν τον «εμπορικό πόλεμο» τότε η Κίνα θα ετοιμαστεί για «μεγάλα πράγματα» Η Ρωσία θα είναι το 2021 (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) terra incognita.

Εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα στην Ελλάδα και το 2021

Για την Ελλάδα, μία πτώση στο ΑΕΠ της τάξης του 8,5% - 9% για το 2020 σημαίνει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο «δραματικό» 2015, δηλαδή ΑΕΠ κάτω από 170 δισ. ευρώ. Αυτό θα σημάνει το τέλος των δημοσίων επενδύσεων, νέα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες και σχέση χρέους /ΑΕΠ της τάξης του 205% - 210%.

Για το 2021, τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν ιδιαίτερα ευχάριστα. Ειδικά για το α’ τρίμηνο 2021, οι Έλληνες θα μπουν με πολλά βάρη (φορολογικά και μη) στη νέα χρονιά. Στην καλύτερη περίπτωση να επιστρέψουμε στα επίπεδα του α’ τριμήνου 2020. Από το β’ τρίμηνο και μετά, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν η καταναλωτική δαπάνη αυξηθεί, εάν υπάρξουν εισροές επενδύσεων στην χώρα και εάν το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινήσει να διοχετεύει ρευστότητα.

Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, η Citi δεν βλέπει ανάπτυξη πάνω από 4% για το 2021. Απέχει πάρα πολύ από τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2019. Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε το 2022, το 2023 ή το 2024 για να δούμε επιστροφή στα προ 2020 επίπεδα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr