NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Πώς να διαπρέψεις στη δουλειά σου ακόμα και σε δύσκολους καιρούς

Πώς να διαπρέψεις στη δουλειά σου ακόμα και σε δύσκολους καιρούς
30_10_2020

Powered by:
Thrive Global Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Καριέρα & HR, Food for Thought

Υπάρχουν πολλά που έχουν αλλάξει σε όλο το πλανήτη, και αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για τις δουλειές τους. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να ξεχωρίσεις επαγγελματικά, παρά την πανδημία.

Δείξε ζήλο

Φρόντισε το αφεντικό σου να γνωρίζει πάνω σε τι εργάζεσαι και, κυρίως, τα αποτελέσματα της εργασίας και του κόπου σου. Ειδικά τώρα που οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται από το σπίτι, είναι πιο δύσκολο να το καταλάβει κάποιος. Τώρα όμως, είναι ανάγκη να επικοινωνούμε περισσότερο από ποτέ. Οργάνωσε μικρά αλλά συχνά meetings με το αφεντικό σου και φρόντισε να στέλνεις τα κατάλληλα follow up e-mails.

Αναρωτήσου ο ίδιος τι μπορείς να κάνεις για να προσφέρεις ακόμα περισσότερα πράγματα στην εταιρεία και την ομάδα σου. Σταμάτα να κάνεις προσωρινά ορισμένα πράγματα που δεν αποδίδουν πλέον και βάλε προτεραιότητες ώστε, όσα κάνεις, να έχουν άμεσο κέρδος και όφελος. Ρώτα το αφεντικό σου τι χρειάζεται και βοήθησε τον, ώστε να το πετύχει. Μάλιστα, είναι καλό να ρωτήσεις και ποια είναι τα καθήκοντά σου αυτή τη περίοδο. Όσο απασχολημένος και να είναι ο υπεύθυνος σου, θα χαρεί σίγουρα με την ερώτησή σου και εσύ θα έχεις βρει μια γραμμή πορείας, στόχους αλλά και νέες αρμοδιότητες. Μοιράσου τις ιδέες σου και ρώτα για τυχόν διορθώσεις.

Ενδεχομένως να μην ξέρεις ακριβώς τι να κάνεις, αλλά σίγουρα θα υπάρχει κάποιος ώστε να σε καθοδηγήσει. Μην αφήσεις τα λάθη σου να σε επηρεάσουν και φρόντισε να μάθεις από αυτά και να προχωράς ακόμα πιο μπροστά. Αναρωτήσου ο ίδιος κάθε μέρα τι έκανες ώστε να βοηθήσεις την εταιρεία σου, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και έχε στο νου σου ότι η πρόοδος ξεκινάει πάντα με μικρά βήματα.

Κάνε ένα πλάνο για το μέλλον

Πίσω από κάθε πρόβλημα, κρύβεται μια νέα ευκαιρία. Πώς όμως μπορείς να την εντοπίσεις; Πρώτον, ψάξε με ποιους τρόπους μπορείς να διευρύνεις τους ορίζοντές σου.

Μετά, ψάξε για ευκαιρίες ακόμα και σε άλλες θέσεις που χρειάζονται υποστήριξη. Προσφέρσου να βοηθήσεις και σίγουρα θα κερδίσεις γνώσεις που θα σου φανούν χρήσιμες μελλοντικά.

Παρατήρησε προσεκτικά τι κάνουν όλοι οι επιτυχημένοι επαγγελματίες γύρω σου. Μάθε από όσους προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές και χρησιμοποίησε τα μαθήματα αυτά, για μια μελλοντική αλλαγή στη ζωή σου.

Αυτή η περίοδος, είναι η κατάλληλη για να δικτυωθείς. Ακόμα και τώρα, με συνθήκες κοινωνικής απόστασης, μπορείς να δικτυωθείς μέσω διαδικτύου με άλλους επαγγελματίες του χώρου σου. Βρες τους και ρώτα και εκείνους αν χρειάζονται βοήθεια. Φτιάξε ένα σχέδιο Β, Γ ή και Δ. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον ή αύριο. Αν καταργηθεί το τμήμα σου, καλό είναι να έχεις εναλλακτικές στο μυαλό σου.

Προσοχή όμως! Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να σχεδιάζεις το μέλλον σου και το να αγχώνεσαι υπερβολικά για το τι θα φέρει το αύριο. Αν οι κακές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό σου, κάνε μια παύση.

Να προσέχεις τον εαυτό σου

Η περίοδος που διανύουμε είναι η πλέον κατάλληλη ώστε να προσέξουμε λίγο παραπάνω τους εαυτούς μας. Ενδεχομένως από φόβο μην χάσεις την δουλειά σου, να έχεις αναλάβει παραπάνω πράγματα από όσα μπορείς να φέρεις εις πέρας. Ενδεχομένως, επίσης, λόγω της πανδημίας να φροντίζεις και τους γονείς ή τα παιδιά σου ακόμα περισσότερο. Όμως, πρέπει να θέσεις εσένα ως προτεραιότητα.

Σκέψου το: Ακόμα και όταν είσαι στο αεροπλάνο, οι οδηγίες είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να βάλεις πρώτα εσύ τη δική σου μάσκα οξυγόνου, ώστε να βοηθήσεις τους άλλους. Αν δεν είσαι υγιής εσύ, τότε ποιος θα φροντίσει τους άλλους στο σπίτι;

Να είσαι καλός με τον εαυτό σου και να δίνεις στον εαυτό σου το δικαίωμα να νιώθεις κουρασμένος ή αγχωμένος. Όλοι μας έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας, και αυτό είναι ΟΚ.

Έχε αυτοπεποίθηση, σκέψου θετικά και να είσαι αυτός που λέει πάντα «Θα τα καταφέρουμε». Ακόμα και δεν μπορείς να ελέγξεις μια κατάσταση, μπορείς να ελέγξεις το πώς θα αντιδράσεις σε αυτή.

Πίστεψε σε εσένα και φρόντισε να είσαι γενναίος και δυνατός. Κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου να υποστηρίξεις και να εμπνεύσεις όσους το χρειάζονται. Όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε.


Αρχική δημοσίευση από Laura Browne, CEO ellevatenetwork.com, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr