NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τράπεζες: Στόχος ένα κατάστημα (ανά τράπεζα) για 20.000 πληθυσμό

Τράπεζες: Στόχος ένα κατάστημα (ανά τράπεζα) για 20.000 πληθυσμό

Εξαφανίζονται τα τραπεζικά καταστήματα από τις γειτονιές. Ο νέος στόχος των τραπεζών είναι να υπάρχει ένα κατάστημα ανά 20.000 πληθυσμό.

Ξεχάστε το δόγμα «όπου γειτονιά και τραπεζικό κατάστημα» που γνωρίζαμε μέχρι το 2010. Οι εθελούσιες έξοδοι στις τράπεζες μετασχηματίζουν αναγκαστικά τον τραπεζικό κλάδο προς μικρότερα σχήματα που δεν θα βασίζονται στην εξυπηρέτηση στο κατάστημα. Το νέο δόγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει γίνει αποδεκτό από τις 4 συστημικές τράπεζες και εξαιτίας της κεφαλαιακής πίεσης και εποπτείας που ασκεί ο SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι εθελούσιες έξοδοι που ξεκίνησαν από το 2012 και μέχρι σήμερα, έχουν οδηγήσει πάνω από 4.000 τραπεζικούς υπαλλήλους σε έξοδο. Οι πρώτες εθελούσιες ήταν αρκετά «γενναιόδωρες» και ουσιαστικά έδιναν σε 50άρηδες υπαλλήλους με πάνω από 25 χρόνια προϋπηρεσία πάνω από 200.000 ευρώ έκαστο. Καλά λεφτά για μία Ελλάδα σε κρίση. Οι επόμενες έξοδοι πλήρωναν για την ίδια κατηγορία υπαλλήλων κάτω από 200.000 ευρώ. Αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι ότι πλέον το 50% των εργασιών γίνεται μέσα από e-banking, γεγονός που έχει μειώσει το λειτουργικό κόστος σημαντικά.

Οι τράπεζες έκαναν τον μεγαλύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό απ’ όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Επένδυσαν σωρευτικά πάνω από 5 δισ. ευρώ από το 2008 - 2020 προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες. Ωστόσο, οι πελάτες και ειδικά συνταξιούχοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, όπως ήταν εύλογο, δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Επίσης η ωρίμανση της κερδοφορίας από την συρρίκνωση του λειτουργικού κόστους δεν έχει φανεί ακόμη στο σύνολο της αγοράς. Για να αποσβεστούν τα κεφάλαια που δόθηκαν στις εθελούσιες απαιτείται τουλάχιστον μία 5ετία από την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Άρα οι εθελούσιες που έγιναν από το 2016 και μετά δεν έχουν «ωριμάσει» ακόμη

Κάλυψη κεφαλαιακών απαιτήσεων

Σε φάση νέων αυξήσεων κεφαλαίων μπαίνουν πλέον οι τράπεζες. Και οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων θα είναι μεγάλες με στόχο να ενισχυθούν εκ νέου οι τράπεζες μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2020. Τα προβλήματα αυτά αφορούν νέα δάνεια σε καθυστέρηση και υστέρηση εσόδων από επενδύσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον κύκλο πώλησης θυγατρικών μέσα στο 2021 ή να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει στα 800 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ καλείται να πουλήσει μέχρι το τέλος του 2020 την Εθνική Ασφαλιστική. Οι Alpha Bank και Eurobank δεν θα προχωρήσουν άμεσα σε νέες αυξήσεις, αλλά θα πρέπει να διαχειριστούν και αυτές τα όποια θέματα έχουν προκύψει από τον κορονοϊό.

Οι αναμενόμενες εξελίξεις για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και η ύφεση που φαίνεται ότι θα κρατήσει βύθισαν σήμερα τις 4 τραπεζικές μετοχές σε νέα χαμηλά επίπεδα 6μηνου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr