NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ActionAid: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποφεύγουν φόρο 2,8 δισ. δολαρίων στις φτωχότερες χώρες

ActionAid: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποφεύγουν φόρο 2,8 δισ. δολαρίων στις φτωχότερες χώρες

​Η Google, το Facebook και η Microsoft θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο εταιρικό φόρο στις αναπτυσσόμενες χώρες, λέει η ActionAid.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα εκτιμά ότι οι φτωχότερες χώρες χάνουν έως και 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ActionAid ζητά από τις μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου. Επί του παρόντος, οι πολυεθνικές δεν υποχρεούνται από το νόμο να αποκαλύπτουν δημοσίως τον φόρο που πληρώνουν σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την ActionAid, δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ειδικά αφότου πολλοί τεχνολογικοί γίγαντες ανέφεραν αύξηση των εσόδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ActionAid ζητά ένα νέο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα, κατά προτίμηση από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες εταιρείες θα υποχρεούνται να καταβάλουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου που θα αντικατοπτρίζει την «πραγματική οικονομική παρουσία» τους.

Η ίδια εκτιμά ότι 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τους μισθούς 729.010 νοσοκόμων, 770.649 μαιών και 879.899 δασκάλων δημοτικού σχολείου ετησίως σε 20 χώρες σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

Η φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι η έρευνά της έδειξε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες με τα υψηλότερα «φορολογικά κενά» από την Google, το Facebook και τη Microsoft είναι η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Νιγηρία και το Μπαγκλαντές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr