NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

ΕΕ: «Δικαίωμα επισκευής» και αυξημένη ασφάλεια προϊόντων για τους Ευρωπαίους

ΕΕ: «Δικαίωμα επισκευής» και αυξημένη ασφάλεια προϊόντων για τους Ευρωπαίους

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και την ενίσχυση της ασφάλειας και της βιωσιμότητας των προϊόντων.

Σε ψήφισμα σχετικά με τη βιώσιμη ενιαία αγορά που εγκρίθηκε με 20 ψήφους (2 ψήφισαν κατά, 23 απείχαν), οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να παραχωρήσει στους καταναλωτές ένα «δικαίωμα επισκευής», καθιστώντας τις επισκευές πιο ελκυστικές, συστηματικές και οικονομικά αποδοτικές.

Ζητούν, επίσης, από την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο επισήμανσης προϊόντων και υπηρεσιών ανάλογα με την ανθεκτικότητά τους. Αυτό, όπως αναφέρεται, θα υποστηρίξει τις αγορές μεταχειρισμένων και θα προωθήσει πιο βιώσιμες πρακτικές παραγωγής. Για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, οι ευρωβουλευτές επιμένουν ξανά σε ένα κοινό σύστημα φορτιστή.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της «προγραμματισμένης απαρχαίωσης», θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο περιορισμού πρακτικών που σκόπιμα μειώνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι διορθωτικές ενημερώσεις για ορισμένες ψηφιακές συσκευές πρέπει να συνεχίζονται καθ 'όλη τη διάρκεια της εκτιμώμενης διάρκειας ζωής τους και να μην μειώνουν την απόδοσή τους.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 77% των πολιτών της ΕΕ θα προτιμούσε να επισκευάσει τις συσκευές του παρά να τις αντικαταστήσει, και το 79% πιστεύει ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να υποχρεούνται να προχωρούν σε αντικατάσταση των μεμονωμένων ανταλλακτικών τους.

Οι ευρωβουλευτές πιέζουν επίσης για πιο βιώσιμες δημόσιες συμβάσεις, καθώς και υπεύθυνο μάρκετινγκ και διαφήμιση που ενθαρρύνει τις βιώσιμες επιχειρηματικές και καταναλωτικές επιλογές. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες για προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον, υποβοηθούμενα από περαιτέρω πιστοποίηση μέσω οικολογικού σήματος.

Επιπλέον, η έκθεση προτείνει νέους κανόνες για τη διαχείριση των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των νομικών εμποδίων που εμποδίζουν την επισκευή, τη μεταπώληση και την επαναχρησιμοποίηση. Αυτό θα ωφελήσει επίσης τη δευτερογενή αγορά πρώτων υλών.

Σε ένα άλλο ψήφισμα σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων στην Ενιαία Αγορά, οι ευρωβουλευτές εξέτασαν το ζήτημα των μη ασφαλών προϊόντων - ιδίως εκείνων που πωλούνται σε διαδικτυακές αγορές. Αυτό περιλαμβάνει προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, έχουν μη ασφαλές λογισμικό ή ενέχουν άλλους κινδύνους για την ασφάλεια.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες και αγορές να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση παραπλανητικών πρακτικών και να απαιτήσουν την ισχυρή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων. Τονίζουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανόνες ασφάλειας των προϊόντων, για προϊόντα που κυκλοφορούν στην ΕΕ και κατασκευάζονται είτε στην ΕΕ είτε εκτός αυτής, επιτρέποντας έναν θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών και εξασφαλίζοντας αξιόπιστες πληροφορίες για τα προϊόντα για τους καταναλωτές.

Το ψήφισμα εξετάζει επίσης την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης (π.χ. υποστήριξη της ανάπτυξης αποτελεσματικών ελέγχων σε προϊόντα υψηλού κινδύνου που έχουν ενσωματωμένη AI) και ζητεί την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων.

Η ψηφοφορία στην ολομέλεια και για τις δύο εκθέσεις αναμένεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr