NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η «μέρα της Μαρμότας» για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τα χρηματιστήρια που καταρρέουν

Η «μέρα της Μαρμότας» για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τα χρηματιστήρια που καταρρέουν

Κάτω από τις παρούσες συνθήκες, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούν να ενεργοποιήσουν νωρίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης

H «μέρα της Μαρμότας» στις χρηματιστηριακές αγορές από προχθές. Οι επεκτάσεις των «εγκλεισμών» (lockdowns) στα ευρωπαϊκά κράτη επανάφεραν σε χειρότερη μορφή από πριν τις οικονομικές ανασφάλειες και τους φόβους που είχαμε δει τον Μάρτιο 2020. Τα μηνύματα ξεκίνησαν στα χρηματιστήρια πριν από μία εβδομάδα και κορυφώνονται σταδιακά αυτή την εβδομάδα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα είναι «κατακόκκινο» από τους πωλητές. Τα στοιχεία για τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για τις εξελίξεις, υγειονομικές και οικονομικές με τον covid 19. Στο εξωτερικό, η Τετάρτη ήταν μία ημέρα έντονων ρευστοποιήσεων στις ξένες αγορές. Στην Ελλάδα είχαμε χθες την αργία της εθνικής εορτής αλλά σήμερα πήραμε τη σκυτάλη των έντονων ρευστοποιήσεων στο χρηματιστήριο. Ενδεικτικά, από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν η αναλογία κερδισμένων/χαμένων ήταν 1 /10 ενώ ούτε ένας δείκτης δεν έδειχνε άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης πλέον κινείται προς τα χαμηλά 5ετίας (από το 2015) φτάνοντας στις 560 μονάδες. Δυστυχώς, το χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός της οικονομίας προδικάζει όχι μόνο ένα νέο lockdown, όσο και, κυρίως, τις επιπτώσεις στις οικονομίες της Ευρώπης.

«Σώστε τις γιορτές»

Ο βασικός στόχος για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών είναι να προλάβουν να σώσουν την οικονομική δραστηριότητα (κατανάλωση) της περιόδου των εορτών (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά).

Η κατανάλωση την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη αντιστοιχεί περίπου στο 30% - 40% της κατανάλωσης ολόκληρης της χρονιάς. Εάν οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες καταφέρουν να σώσουν την κατανάλωση της εορταστικής περιόδου, θα έχουν περίπου διατηρήσει την ύφεση στα κράτη τους (και κατά συνέπεια στην Ε.Ε) σε επίπεδα κάτω του -10%. Εάν δεν καταφέρουν να ενεργοποιήσουν την κατανάλωση της περιόδου, η ύφεση θα ανέλθει στην Ε.Ε πάνω από το -10%, δημιουργώντας νέες ανάγκες προστασίας των θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι εάν η ύφεση ξεπεράσει το -10% το 2020, θα είναι εξαιρετικά αμφίβολη η κάλυψη των απωλειών το 2021 και ίσως τα ισχυρά κράτη βρεθούν σε επίπεδα ΑΕΠ 2019 μετά το 2022. Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο; Ψέματα. Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να παραταθεί η υγειονομική και οικονομική κρίση και το 2021, οπότε οι αναλύσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Θα συντομευτεί η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης

Κάτω από τις παρούσες συνθήκες, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούν να ενεργοποιήσουν νωρίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης. Το θέμα θα τεθεί άμεσα και πιεστικά στα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να έρθουν οι εκταμιεύσεις το συντομότερο δυνατόν στις οικονομίες των κρατών-μελών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr