NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Σειρά συν-δημιουργικών εργαστηρίων στην Αθήνα για λύσεις σε ζητήματα βιωσιμότητας

Σειρά συν-δημιουργικών εργαστηρίων στην Αθήνα για λύσεις σε ζητήματα βιωσιμότητας

Με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, μόλις μια δεκαετία μακριά, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Οι πόλεις γίνονται το επίκεντρο κάθε συζήτησης, καθώς αποτελούν τους κύριους φορείς ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας και μπορούν να αναδειχθούν σε πολλαπλασιαστές καινοτόμων λύσεων, υποστηρίζοντας και διευκολύνοντας συνέργειες μεταξύ φορέων αλλά και πολιτών.

«Μπορούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να φορτίζουν στα παρκινγκ των σουπερμάρκετ, τα οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι άδεια; Πώς θα καταφέρει το Λιμάνι του Πειραιά να έχει μηδενική εκπομπή άνθρακα έως το 2050; Τι αλλαγές απαιτούνται στο νομοθετικό πλαίσιο για να διατηρηθεί και να αναβιώσει το ιστορικό κτηριακό απόθεμα της Αθήνας;»

Από τις 6 έως και τις 9 Οκτωβρίου, η Αθήνα φιλοξένησε μια σειρά συν-δημιουργικών εργαστηρίων με στόχο την διαμόρφωση συλλογικών λύσεων σε ζητήματα βιωσιμότητας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων #Denkraum 2020: Βιώσιμες Πόλεις & Καλή Ζωή, μια διοργάνωση του BMW Foundation Herbert Quandt και του παγκόσμιου δικτύου του Impact Hub.

Παράγοντες όπως η αποσυμφόρηση των πόλεων, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η φιλική προς το περιβάλλον αυτοκίνηση, η διαχείριση αποβλήτων, η εξάλειψη των εμποδίων της πρόσβασης στον πολιτισμό και τη γνώση, αποτέλεσαν τους κεντρικούς άξονες στις συζητήσεις, στις οποίες αναδείχθηκαν οι βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μια από τις βασικότερες προκλήσεις είναι η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Πώς μπορούν επιχειρήσεις που είναι μικρότερες σε μέγεθος και έχουν πιο αργή χρηματοδοτική απόδοση, αλλά είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα και επιβίωση των κοινωνιών μας και του πλανήτη, να είναι ελκυστικές; Μια λύση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων από κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν βασικό κριτήριο το θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Δημιουργώντας μια ασφαλή συνθήκη που συνδύαζε εικονική και φυσική παρουσία, το Impact Hub Athens έφερε κοντά σημαντικά στελέχη από τον χώρο της επιχειρηματικότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους Δημοσίων φορέων, ερευνητές και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στη δημιουργική οικονομία για να εμπνευστούν και να βρουν λύσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων της Ατζέντας 2030.

Η διοργάνωση περιλάμβανε θεματικές συζητήσεις για την ηλεκτροκίνηση, τη διαχείριση υποδομών, τη διαχείριση αποβλήτων, τη μείωσης ρύπων, των στήριξης των επενδύσεων και του πολιτισμού. Παρά τη δύσκολη συνθήκη, τρεις ημέρες γέμισαν με συν-δημιουργικά εργαστήρια, που έδωσαν την ευκαιρία σε στελέχη που έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν να προσεγγίσουν τα προβλήματα αλλά και οι ευκαιρίες που προκύπτουν, και να μοιραστούν καινοτόμες ιδέες και προσδοκίες για το πώς η Αθήνα μπορεί αλλά και πρέπει να γίνει μία βιώσιμη πόλη με καλή ποιότητα ζωής.

Οι κεντρικές ομιλήτριες Λενιώ Μυριβήλη και Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στάθηκαν στη σημασία της ανθεκτικότητας ως βασικής συνθήκης για μία βιώσιμη και λειτουργική κοινωνία και περιέγραψαν πώς οι συλλογικές διαδικασίες σχεδιασμού ενισχύουν την τάση για άμεση αλλαγή σε διαφορετικές πτυχές της πόλης. Κοινό συμπέρασμά ήταν ότι μόνο με τη σύγκλιση των στόχων και τη συντονισμένη δράση μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστών, ερευνητών και εκπροσώπων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, που έχουν τη δύναμη λήψης αποφάσεων με κοινωνικό και οικονομικό εκτόπισμα, μπορεί να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα πυροδοτήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι από την Coca Cola, τη Schneider Electric, τη European Bank for Reconstruction & development, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, το Heritage Management Organization και το Co-Museum έθεσαν στους συμμετέχοντες συγκεκριμένες προκλήσεις, μοιράστηκαν την εμπειρία τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και συνομίλησαν με εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τομέα δραστηριοποίησής τους.

Το #Denkraum είχε την γεύση “espresso”» όπως σχολίασαν οι συμμετέχοντας. Σύντομο αλλά αναζωογονητικό, έβαλε στο τραπέζι θέματα και προβληματισμούς για όσους συμμετείχαν. Για το Impact Hub, το #Denkraum2020 στην Αθήνα είναι ένα εφαλτήριο για νέες δράσεις και μία υπόσχεση για φυσικές συναντήσεις και συν-σχεδιασμό πάνω σε κρίσιμα θέματα που μας αφορούν όλους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr