NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Χαμένο το 4ο τρίμηνο του 2020 για τις ισχυρές οικονομίες. Προσπάθεια για τις γιορτές και το α' τρίμηνο 2021

Χαμένο το 4ο τρίμηνο του 2020 για τις ισχυρές οικονομίες. Προσπάθεια για τις γιορτές και το α' τρίμηνο 2021

Με το 4ο τρίμηνο να «χάνεται» για τις εθνικές οικονομίες στην Ευρώπη (δηλαδή Ε.Ε και Βρετανία κυρίως) και τους προϋπολογισμούς να ξαναγράφονται, οι φόβοι των μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών είναι να μην επηρεαστεί και το πρώτο τρίμηνο 2021. Αυτό που φαίνονταν απόμακρο ενδεχόμενο στο τέλος Ιουνίου (δηλαδή να περάσει η κρίση και στο 2021) μοιάζει πολύ πιθανό πλέον να συμβεί.

Μπορεί τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών να είναι θετικά για τις επιχειρήσεις αλλά αποτελούν απλώς μία «ασπιρίνη» έναντι της «θεραπείας» λένε επιχειρηματίες. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τις επιχειρήσεις είναι να διατηρήσουν τους τζίρους τους στα επίπεδα του 9μηνου 2020 και να μην έχουν περαιτέρω απώλειες.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, αυτό που τους ενδιαφέρει αυτή την περίοδο είναι να έχουν ταμειακές ροές προκειμένου να ανταποκριθούν στα πάγια και λειτουργικά τους έξοδα και εν συνεχεία ΑΝ καταφέρουν να βγάλουν λίγα κέρδη. Για πολλές επιχειρήσεις, οι ζημιές της χρήσης 2020 είναι δεδομένες και αντιμετωπίσιμες. Αν όμως η κρίση (υγειονομική και οικονομική) συνεχιστεί και στο α’ τρίμηνο 2021 τότε θα υπάρξουν και προβλήματα ρευστότητας και ζημιές που ίσως είναι καθοριστικές.

Παγκόσμια προσπάθεια να «σώσουν τις γιορτές» και να μην περάσει η κρίση το 2021

Το ένα μετά το άλλο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνουν σε νέο lockdown με στόχο να προλάβουν τις γιορτές των Χριστουγέννων όπου (ειδικά στα κράτη του Βορρά) το Λιανικό Εμπόριο πραγματοποιεί πάνω από το 30% του συνολικού ετήσιου τζίρου. Επίσης και οι ΗΠΑ με προεδρικές εκλογές εν εξελίξει φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα αποφύγουν μία γενίκευση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης παρά την εκτίναξη κατά 33,1% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο. Εκεί ελπίζουν ότι το 2020 θα κλείσει με οριακή υποχώρηση (-3% ή -4%) στο ΑΕΠ τους το 2020. Ας είναι καλά το πακέτο χρηματοδότησης των 4 τρισ. δολαρίων.

Αγώνας δρόμου λοιπόν, με τον κορονοϊό να μοιάζει πιο γρήγορος από τα κράτη, για να προλάβουν τα κράτη όχι μόνο να μειώσουν τις μεγάλες υφέσεις των οικονομιών τους αλλά να ξεκινήσουν θετικά το 2021. Υπόθεση δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη.

Οι οικονομολόγοι του Citi εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Βρετανίας θα υποχωρήσει περαιτέρω 4% στο διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Με τους κινδύνους του κορονοϊού να παραμένουν μέχρι το β’ τρίμηνο 2921, οι οικονομολόγοι του αμερικανικού ομίλου αναμένουν να κυμανθεί η βρετανική οικονομία σε επίπεδα 11% - 13% το 4ο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Μεγάλη πτώση ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο, θα καταγράψουν η Γαλλία (διψήφια), η Γερμανία (ίσως περιοριστεί μέχρι το -5%) , η Ιταλία (-10% έως -15%) , η Ισπανία (πάνω από -10%) από τα μεγάλα κράτη της Ευρωζώνης.

Στην Κίνα οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα (αν και δεν υπάρχουν πολλά νέα από εκεί πλέον για τον ιό) αποτελεί την μεγάλη ελπίδα της παγκόσμιας οικονομίας. Αν καταφέρει η κινέζικη οικονομία να κλείσει την χρονιά με -1% ή και θετικά, τότε θα υπάρξουν ελπίδες να μετριαστούν οι πιέσεις στο παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργηθούν ελπίδες για μία θετική έναρξη του 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr