NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Αυξάνεται ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στο δεύτερο κύμα κορονοϊού

Αυξάνεται ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στο δεύτερο κύμα κορονοϊού

​Το «καμπανάκι» μίας επισιτιστικής κρίσης λόγω του κορονοϊού είχε κτυπήσει από το πρώτο κύμα τον Φεβρουάριο. Ευτυχώς, η κρίση δεν εξελίχθηκε όπως οι αναλυτές φοβούνταν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος και των lockdowns σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως το δεύτερο κύμα, που ενέσκηψε ισχυρότερο από τον Σεπτέμβριο 2020 φαίνεται ότι θα επιβάλει νέους εγκλεισμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αν και τα συστήματα εφοδιασμού τροφίμων άντεξαν στο πρώτο εξάμηνο του 2020 όταν εκδηλώθηκε το πρώτο κύμα κορονοϊού, είναι εξαιρετικά πιεσμένα στο δεύτερο κύμα. Οι τιμές των αγαθών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί κατά 20% περίπου σε σχέση με την αρχή του χρόνου. Οι δείκτες στα κτηνοτροφικά προϊόντα, γαλακτοκομικά και αγροτικά προϊόντα έχουν εκτοξευτεί κατά τους τελευταίους 3 μήνες εξαιτίας της κρίσης που θα δημιουργήσει το δεύτερο κύμα κορονοϊού

«Μεγάλος ο κίνδυνος», επισημαίνει ο ΟΗΕ

«Τα επισιτιστικά συστήματά μας δεν λειτουργούν πλέον και η πανδημία του κορονοϊού επιδεινώνει την κατάσταση», εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού τον Ιούνιο 2020 υπενθυμίζοντας πως εν έτει 2020 «πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι σε θέση να φάνε όταν πεινάνε. Περίπου 144 εκατομμύρια παιδιά κάτω από 5 ετών πάσχουν από καθυστέρηση της ανάπτυξής τους, δηλαδή πάνω από το ένα παιδί στα πέντε στον κόσμο», τόνισε.

«Φέτος, άλλοι 49 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας εξαιτίας της κρίσης» που προκαλεί η πανδημία, πρόσθεσε. «Ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό θα αυξηθεί πολύ γρήγορα», προεξόφλησε ο Γενικός Γραμματέας, ζητώντας να υπάρξει κινητοποίηση «κατά προτεραιότητα εκεί όπου ο κίνδυνος είναι πιο οξυμένος». Όλα αυτά στα τέλη Ιουνίου 2020.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε ιδίως προστασία για τους εργαζόμενους στον τομέα των τροφίμων, τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, την ενίσχυση της στήριξης στη βιομηχανία των τροφίμων, αλλά και των εμπορικών ανταλλαγών, για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας των δικτύων διανομής. Απηύθυνε, επίσης, έκκληση να δημιουργηθούν προγράμματα επισιτιστικής αρωγής, ειδικά για παιδιά που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε σχολικά γεύματα. Για τον επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι απολύτως εφικτό να αναπτυχθούν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα για να εξαλειφθεί η πείνα στον πλανήτη.

Οι τιμές για βασικά προϊόντα, όπως το ρύζι και το σιτάρι, έχουν κάνει άλμα σε πολλές πόλεις, εν μέρει λόγω των πανικόβλητων αγορών που προκλήθηκαν από τους περιορισμούς στις εξαγωγές που επέβαλαν οι χώρες στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν πως οι ίδιες θα έχουν επαρκείς προμήθειες. Οι διαταράξεις στο εμπόριο και τα lockdown καθιστούν ακόμα δυσκολότερη τη μεταφορά προϊόντων από τα χωράφια στις αγορές, στις μονάδες επεξεργασίας και στα λιμάνια, με αποτέλεσμα ορισμένα τρόφιμα να σαπίζουν στα χωράφια.

Οι οικονομίες κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος κορονοϊού συρρικνώνονται και τα εισοδήματα μειώνονται ή και εξαφανίζονται. Οι υποτιμήσεις νομισμάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό ή οι υποτιμήσεις εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο, έχουν εντείνει τα προβλήματα αυτά, καθιστώντας ακριβότερα τα εισαγόμενα τρόφιμα.

«Στο παρελθόν, πάντα αντιμετωπίζαμε είτε μια κρίση από την πλευρά της ζήτησης είτε από την πλευρά της προσφοράς. Τώρα όμως είναι και τα δύο -μια κρίση προσφοράς και ζήτησης ταυτόχρονα και σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP). «Αυτό καθιστά την κρίση πρωτοφανή και αχαρτογράφητη». Το WFP προειδοποιεί πως πάνω από 30 έθνη μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με λιμούς πριν το τέλος του έτους, κάτι που θα μπορούσε να φέρει επιπλέον 130 εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος της ασιτίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr