NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

«Βγάλτε όποιον θέλετε, αλλά βγάλτε κάποιον» ζητούν οι χρηματιστηριακές αγορές

«Βγάλτε όποιον θέλετε, αλλά βγάλτε κάποιον» ζητούν οι χρηματιστηριακές αγορές

Τα χρηματιστήρια απεχθάνονται την αβεβαιότητα ακόμη περισσότερο και από τους μη αρεστούς πολιτικούς.

Tα παγκόσμια χρηματιστήρια κινούνται στους ρυθμούς των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η μεταβλητότητα των αγορών έχει φτάσει στο έπακρο εξαιτίας της αβεβαιότητας που περιβάλλει την εκλογή του προέδρου, τους συσχετισμούς στη Γερουσία και βεβαίως τις νομικές αντιδράσεις του Τραμπ απέναντι στις εξελίξεις.

Οι χρηματιστηριακές αγορές θέλουν ξεκάθαρες αποφάσεις και σχέσεις, ανεξάρτητα από τις επιλογές. Αυτό άλλωστε είχε γίνει σαφές και την περίοδο 2014 - 2015 στην Ελλάδα που η πολιτική μεταβλητότητα είχε φτάσει στο έπακρο. Οι διαχειριστές κεφαλαίων θέλουν να γνωρίζουν ποιον έχουν απέναντί τους ακόμη και αν αυτός δεν είναι της αρεσκείας τους. Το προτιμούν από το «θολό τοπίο» που μπορεί να επικρατεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό συμβαίνει άλλωστε σήμερα και στις ΗΠΑ. Μπορεί ο Μπάιντεν να μην είναι της απολύτου αρεσκείας αρκετών επενδυτικών οίκων αλλά μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα που έχασε ο Τραμπ. Ακόμη και εάν ο Μπάιντεν αποδειχθεί κατώτερος των προσδοκιών των επενδυτών εντούτοις μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Ο νυν πρόεδρος (Τραμπ) παρότι ήταν ευπρόσδεκτος από την χρηματιστηριακή κοινότητα, ως πολιτικός έχασε τον έλεγχο και στην υπόθεση του covid-19, ξεκίνησε έναν απρόσμενο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και αδιαφόρησε για τις κοινωνικές ανισότητες (ενίοτε και τις ενθάρρυνε).

Η προτίμηση των χρηματιστηρίων ως προς τον Μπάιντεν έγκειται στο γεγονός ότι είναι απόλυτα προβλέψιμος ως προς τις πολιτικές του επιλογές. Ένας άκρως μετριοπαθής κεντρώος (τον λες και συντηρητικό) ο οποίος θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της FED και θα προσπαθήσει να ενισχύσει το εισόδημα του 1/4 του πληθυσμού των ΗΠΑ που αποτελείται από εισοδηματικούς παρίες και μειονότητες.

Οι χρηματιστηριακές αντιδράσεις στις πολιτικές προκλήσεις

Αυτό που οι αγορές δεν θέλουν είναι να υπάρξουν πολιτικές εκκρεμότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, όταν χθες ο Τραμπ δήλωσε ότι θα προσφύγει δικαστικά για τις επιστολικές ψήφους σε συγκεκριμένες -κομβικές πολιτείες- επήλθε «ψυχρολουσία» στις χρηματιστηριακές αγορές. Μέσα σε 15 λεπτά τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια (μελλοντικής εκπλήρωσης) πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ και οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών που μόλις είχαν ξεκινήσει πέρασαν σε αρνητικό έδαφος. Αυτό συνέβη γιατί από την αρχή της εβδομάδας οι 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη είχαν πάρει τα «στοιχήματά» τους και αυτά αφορούσαν την εκλογή Μπάιντεν. Ενδεικτικά, μέσα σε 3ημέρες είχαν διακινηθεί πάνω από 2 τρισ. δολάρια στις χρηματιστηριακές αγορές και αυτά είχαν ανακατανεμηθεί μεταξύ μετοχών-ομολόγων-F/X (συνάλλαγμα). Από τις κινήσεις ενισχύθηκαν το αμερικανικό δολάριο, υπήρχε μεταβλητότητα στα αμερικανικά ομόλογα και προτιμήθηκαν και οι αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας.

Από τις χθεσινές απογευματινές εμφανίσεις στελεχών μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών οίκων τονίζεται ότι:

  • Oι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν επενδεδυμένοι σε μετοχές γιατί η περίοδος των χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων θα συνεχιστεί
  • Ο Μπάιντεν συμφωνεί με τις πολιτικές της FED τόσο για τα επιτόκια όσο και για τον πληθωρισμό. Ενδεχομένως θα υπάρξει και πίεση στα κρατικά ομόλογα.
  • Το αμερικανικό δολάριο μπορεί να ανατιμηθεί έναντι του ευρώ και της στερλίνας.

Κατόπιν όλων αυτών… God bless America και good night and good luck μαζί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr