NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ξενοδοχειακές αλυσίδες «ανοίγονται» στην βραχυχρόνια μίσθωση

Ξενοδοχειακές αλυσίδες «ανοίγονται» στην βραχυχρόνια μίσθωση

​Μεγάλες εταιρείες του χώρου, έχοντας την προσοχή τους στραμμένη στη πανδημία και βιώνοντας ήδη πολλούς μήνες τις αρνητικές της συνέπειες, αναζητούν νέες πηγές τζίρου στην βραχυχρόνια μίσθωση, χρησιμοποιώντας τα ακίνητα τους ως εργαλεία προσέλκυσης ταξιδιωτών με νέες και συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Εδώ και μερικά χρόνια, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων να διεισδύσουν στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης και να αποκτήσουν μια αρχική βάση παρόμοιων υπηρεσιών, όπου μετρώντας την απόδοση θα αποφάσιζαν για τις μελλοντικές κινήσεις τους στον χώρο.

Οι διαφορές από το συμβατικό μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πως, κάποιες φορές, τα ακίνητα που παρέχονται προς μίσθωση βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση από μια ξενοδοχειακή μονάδα του ομίλου. Επίσης, κατά την διάρκεια της διαμονής παρέχεται full service, που είναι όμοιο ή και αναβαθμισμένο σε σχέση με το service των ξενοδοχείων.

Το μοντέλο αυτό απευθύνεται σε μια ομάδα high-end ταξιδιωτών. Οι συγκεκριμένοι πελάτες επιθυμούν να μείνουν στον προορισμό της επιλογής τους πρωτίστως για την ιδιωτικότητα και τον επιπλέον χώρο που παρέχει η βραχυχρόνια διαμονή. Όμως, ταυτόχρονα, επιλέγουν αυτή την λύση για τον υψηλό βαθμό ασφάλειας που μπορεί να παρέχει ένας διεθνής όμιλος φιλοξενίας, όσον αφορά σε θέματα υγιεινής, ώστε να αποφύγουν τυχόν περιπέτειες με την πανδημία. Έχει αρχίσει και διαφαίνεται μια τάση όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν βάσει της εμπιστοσύνης και είναι πολύ πιθανόν αυτό να είναι από τα κυριότερα κριτήρια επιλογής στο μέλλον, αν όχι το κυριότερο.

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου η πανδημία βρίσκεται στο «φόρτε» της, λίγα τέτοια παρόμοια μοντέλα υπάρχουν σε λειτουργία. Όσο για τις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μόλις τώρα αρχίζουν και επιβάλλουν νέες πρακτικές που αφορούν στον καθαρισμό του ακινήτου προς μίσθωση, αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας με τους ενοικιαστές προς αποφυγή μετάδοσης κρουσμάτων. Ο στόχος είναι διττός: αφενός στοχεύουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα υγιεινής που θα παρέχεται, εξομοιώνοντας όλα τα ακίνητα σε μια κοινή διαδικασία καθαρισμού που θα δημιουργεί εμπιστοσύνη στους μελλοντικούς ενοικιαστές. Και αφετέρου, περνούν μέρος ή όλη την ευθύνη, όσον αφορά σε τυχόν περιστατικά ίωσης και μετάδοσης κατά τη διαμονή, στους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Οπότε, η διαφορά στο μοντέλο βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταξύ μιας ξενοδοχειακής αλυσίδας και μιας πλατφόρμα μίσθωσης είναι εμφανής: οι ταξιδιώτες που νιώθουν ανασφαλείς θα προτιμήσουν την λύση που δίνει το ξενοδοχείο. Διαφορετικά, θα πρέπει να εξετάσουν μόνοι τους, και τελικά να επιλέξουν το ακίνητο που θα μείνουν, ερευνώντας μια ή περισσότερες πλατφόρμες του είδους, με ότι ρίσκο μπορεί να εμπεριέχει κάτι τέτοιο σε θέματα ποιότητας υγιεινής ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Μια τέτοια γνωστή υπηρεσία ξενοδοχειακής βραχυχρόνιας διαμονής είναι το Private Retreats του Four Seasons Hotels. Πρόκειται για συνολικά 750 ακίνητα διεσπαρμένα σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο, που βρίσκονται κοντά σε κάποιο ξενοδοχείο της αλυσίδας και εξυπηρετούνται από το ίδιο το προσωπικό της. Τα ακίνητα δανείζονται χαρακτηριστικά από την συμβατική διαμονή, με παροχές που είναι διαθέσιμες μέσω του mobile app (ανέπαφο check-in, προγραμματισμός δωματίου κλπ.). Η ουσιαστική διαφορά εδώ είναι το ολοκληρωμένο service, που είναι όλο four seasons, χωρίς τίποτε να γίνεται outsourced σε τρίτους εκτός αλυσίδας. Όσο αφορά στα σπίτια της υπηρεσίας Private Retreats, όσα βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς, όπως στο Jackson Hole, στο Vail αλλά και στο Megeve στην Ευρώπη, έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τους φθινοπωρινούς.

Πιθανόν πολλοί να νομίζουν πως μια αλυσίδα σαν την Four Seasons, είναι θωρακισμένη και δεν έχει απώλειες σε τέτοιες δραματικές καταστάσεις όπως η πανδημία, αλλά στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει εξ’ ίσου μεγάλες προκλήσεις: τις τελευταίες εβδομάδες, η μέση πληρότητα είναι στο 23%, και παρ όλο που το 81% των μονάδων Four Seasons είναι ανοιχτές, 25 ξενοδοχεία είναι ακόμα κλειστά, συμπεριλαμβανομένων των δυο μονάδων στην Νέα Υόρκη. Και παρόλο που στην αμερικανική ήπειρο οι επιδόσεις είναι χαμηλές, απ’ ότι φαίνεται οι μονάδες στην Κίνα λειτούργησαν στο φουλ κατά την διάρκεια της Χρυσής Εβδομάδας Διακοπών, ενώ η ζήτηση σε Macau και Hong Kong ήταν λίγο χαμηλότερη (πηγή: skift).

Σε παρόμοια πρότυπα βαδίζει και μια άλλη, ελαφρώς διαφοροποιημένη υπηρεσία βραχυχρόνιας διαμονής, υπό τη σκέπη ξενοδοχειακού ομίλου. Πρόκειται για την υπηρεσία Homes & Villas της Marriott, που ξεκίνησε αρχικά τον Μάιο του 2019 έχοντας ως στόχο να επιβραβεύσει τους πιστούς πελάτες του προγράμματος της που είναι γνωστό με την ονομασία «Bonvoy», με διαμονές σε μια συλλογή από περίπου 1,000 σπίτια, διάσπαρτα στον κόσμο. Μετά την μεγάλη επιτυχία της υπηρεσίας Homes & Villas, η Marriott έχει αυξήσει τον αριθμό των ακινήτων σε 12.000 από τα οποία 500 βρίσκονται στην Ελλάδα – και αυτό μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο από την έναρξη της.

Εδώ όμως, σε αντίθεση με το Four Seasons, τα ακίνητα αυτά δεν είναι ιδιοκτησία της Marriott, αλλά ανήκουν σε απλούς ιδιώτες που επέλεξαν να συνεργαστούν με την εταιρεία. Κατ’ επέκταση, δεν παρέχεται και ολοκληρωμένο branded Marriott hospitality service (παρόλο που η εταιρεία έχει σε αυστηρό έλεγχο τους ιδιοκτήτες όσο αφορά στο κομμάτι του καθαρισμού και της απολύμανσης των ακινήτων που μισθώνονται). Και γι’ αυτό τον λόγο, δεν βρίσκονται και γεωγραφικά κοντά σε κάποιο ξενοδοχείο της Marriott. Η υπηρεσία Homes & Villas ξεχώρισε δυναμικά κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας, με πελάτες να δείχνουν την προτίμησή τους σε αυτό το μοντέλο φιλοξενίας, επιζητώντας μεγαλύτερο έλεγχο όσο αφορά στην διαμονή τους. Και γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα περαιτέρω.

Υπάρχουν παρόμοιες αξιόλογες προσπάθειες από άλλες εταιρείες που στόχευσαν αυτό το κοινό, όπως για παράδειγμα το Airbnb Plus (η μόνη προσπάθεια από πλατφόρμα, που μάλλον δεν τα κατάφερε τελικά) και το Villas of Distinction της αλυσίδας Hilton. Όλοι όσοι εμπλέκονται σε τέτοιου είδους Projects παραδέχονται πως είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα και δεν ξεχνούν πως πριν την ανάπτυξη προέχει η επιβίωση. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη μετά την πανδημία θα είναι μακρύς.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr