NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Κορκίδης: 70.000 επιχειρήσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για «λουκέτο»

Κορκίδης: 70.000 επιχειρήσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για «λουκέτο»

​«Είναι φιλότιμη η προσπάθεια της κυβέρνησης, αφού τα μέτρα στήριξης είναι με ίδια μέσα και όχι με κοινοτικά κονδύλια. Δεν υπάρχουν όμως μέτρα που να αντισταθμίζουν την αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης, απλά επουλώνουν πληγές και σε στηρίζουν, ώστε να συνεχίζεις να παλεύεις για την επιβίωση σου» σημείωσε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή είναι η πραγματικότητα και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν, αφού τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης φτάνουν τα 27,3 δις ευρώ και η μείωση του τζίρου ξεπερνά τα 35 δις ευρώ. Το 1/3 από τις 206.000 επιχειρήσεις της εστίασης και λιανεμπορίου που κλείνουν στο 2ο lockdown δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν εύκολα. Αυτό σημαίνει πως περίπου 70.000 επιχειρήσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για "λουκέτο" και πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν.

Τα μέτρα που ζητάμε είναι να εστιάσουν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και να έχουν μια βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική για το 2021. Δεν αρκούν μόνο τα άμεσα μέτρα στήριξης, πρέπει να επεκταθούν χρονικά για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το ημερήσιο κόστος ενός καθολικού lockdown υπολογίζεται στα 150-180 εκατ. ευρώ. Οι μηνιαίες απώλειες στον κύκλο εργασιών από το 2ο lockdown εκτιμώνται στα 2,5-2,7 δις ευρώ και οι “παγωμένες οφειλές” από τα συνολικά 156 δις ευρώ του χρέους των επιχειρήσεων έχουν ξεπεράσει τα 26 δις ευρώ.

Τα οικονομικά μέτρα είναι "φιλότιμα" και προσπαθούν να ακολουθήσουν τις απώλειες, αλλά κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι ισόποσο της οικονομικής ζημιάς από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ούτε καλύπτει το εύρος των επιχειρήσεων που πλήττονται. Στόχος μας τώρα είναι να σώσουμε ότι σώζεται από το τζίρο των 3,5 δις ευρώ της Χριστουγεννιάτικης αγοράς».

Στο ερώτημα εάν επαρκούν τα μέτρα για τις «κλειστές» επιχειρήσεις, ο ίδιος απαντάει πως όχι, «αφού δεν υπάρχουν μέτρα που να αντισταθμίζουν τη ζημιά από την αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης, αλλά μόνο για να σε στηρίξουν να μπορέσεις να ξανανοίξεις, γιαυτό και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να δοθούν επιπλέον μέτρα στήριξης!»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr