NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

​Η είδηση για το εμβόλιο της Pfizer ​εκτίναξε τα χρηματιστήρια [updated]

​Η είδηση για το εμβόλιο της Pfizer ​εκτίναξε τα χρηματιστήρια [updated]

Η ανακοίνωση της Pfizer για το ποσοστό επιτυχίας 90% του εμβολίου της έφερε άνοδο στις αγορές

Η καλύτερη ημέρα του τελευταίου εξαμήνου θα μπορούσε να θεωρηθεί η σημερινή. Από πολιτικής, υγειονομικής και οικονομικής πλευράς. Οι θετικοί παράγοντες ανόδου είναι:

  • Η Αμερική κάνει μία νέα αρχή με πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν,
  • η Pfizer ανακοινώνει εμβόλιο με μεγάλες (άνω του 90%) προοπτικές επιτυχίας και
  • οι χρηματιστηριακές αγορές εκτινάσσονται σε επίπεδα πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους στις αρχές του έτους σε κλίμα αισιοδοξίας

Για την Ελλάδα, η αναβάθμισή της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τη Moody's σε Β1 σε συνδυασμό με το «κύμα ανόδου» των ξένων κεφαλαιαγορών και το ράλι των ομολόγων δημιουργεί νέες προοπτικές φθηνής χρηματοδότησης της και να ξεκινήσει το 2021 με καλύτερες προοπτικές.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κάτω απ' αυτές τις σημερινής ευνοϊκές συνθήκες ο δείκτης Eurostoxx 50 (των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων) αυξάνεται κατά 5,9%, ο γερμανικός DAX είχε άνοδο 5,48% στις 15.00 ώρα Ελλάδος, ο FTSE στο Λονδίνο είχε άνοδο 5,2%, ο ιταλικός δείκτης MIB είχε άνοδο 4,9%, ο ισπανικός 7,4% και ο Γεν. Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε 'απογειωθεί' κατά 8,31%.

H αναβάθμιση από τη Moody's της ελληνικής οικονομίας

Σημαντική ήταν για την Ελλάδα, αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από την Moody's το βράδυ της Παρασκευής. Η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba3 από B1 προηγουμένως και πλέον ήρθε πιο κοντά στην κρίση των δύο άλλων μεγάλων οίκων, αφού η S&P αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ- (δηλαδή στο ίδιο επίπεδο, με βάση τη δική της μεθοδολογία) και η Fitch στο ΒΒ (δηλαδή κατά ένα «σκαλοπάτι» υψηλότερα).

Μία αναθεώρηση που βασίστηκε κυρίως στην αντοχή βασικών δημοσιονομικών και κοινωνικών μεγεθών μέσα στο 9μηνο της πανδημίας, τις κινήσεις των ελληνικών τραπεζών και την πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Eρωτηματικά οι σταθεροποιητικές κινήσεις στην Αμερική

Ο αγοραστικός παροξυσμός στις ευρωπαϊκές αγορές (και τις ασιατικές χθες βράδυ) δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη αντίδραση των αμερικανικών αγορών. Οι αναλυτές θεωρούν ότι ουσιαστικά είχαν προεξοφλήσει από την προηγούμενη εβδομάδα την εκλογή Μπάιντεν και τώρα θα κινηθούν σταθεροποιητικά ή έστω ήπια καθοδικά. Επί της ουσίας η εκλογή Μπάιντεν δημιουργεί ανακατατάξεις στα θεσμικά χαρτοφυλάκια και στους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές αφού πλέον βλέπουν μία νέα πολιτική ατζέντα η οποία θα δώσει έμφαση ιδιαίτερα σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ αλλά θα φέρει στο προσκήνιο και θέματα οικολογίας (συνθήκη Παρισιού) που δεν αρέσουν πολύ στους Αμερικανούς.

Το ράλι των χρηματιστηρίων και η αποκατάσταση των αμερικανο-κινεζικών σχέσεων

Είθισται να υπάρχει πάντα το «ράλι της έναρξης» όταν αλλάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι χρηματιστηριακές αγορές και γενικότερα οι οικονομίες προσδοκούν να κάνει κάτι καλύτερο από τον προηγούμενο. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τα πήγε άσχημα στο τιμόνι της Αμερικής και ειδικά στην οικονομία της. Και έλεγξε την ανεργία και ενίσχυσε την επιχειρηματικότητα και τα εισοδήματα αυξήθηκαν και τα αμερικανικά χρηματιστήρια «έτρεξαν». Όμως είχε το μεγάλο μειονέκτημα να είναι απρόβλεπτος και να καθοδηγείται από ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά. Ειδικά στο θέμα του εμπορικού «πολέμου» με την Κίνα, ο Τραμπ λειτούργησε, όχι ως ηγέτης μίας ελεύθερης οικονομίας, αλλά ως ένας ηγέτης ενός ιδιότυπου απομονωτισμού. Να θυμίσουμε ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας ξεκίνησε πριν από 1 χρόνο ακριβώς (Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2019) και μέχρι τον Φεβρουάριο 2020 ταλαιπωρούσε τα χρηματιστήρια. Μετά ήρθε ο covid 19 και ο εμπορικός πόλεμος ξεχάστηκε.

Η ανάκαμψη του κινεζικού νομίσματος (γουάν) και η ανταγωνιστικότητα του δολαρίου

Ο Μπάιντεν ξεκινά πλέον να διορθώσει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και την πρώτη μετεκλογική ημέρα, το κινέζικο νόμισμα (γουάν) κάνει ράλι της τάξης του 5% έναντι του δολαρίου. Μία άνοδος που ουσιαστικά δείχνει ότι οι Κινέζοι θέλουν να αποκαταστήσουν τις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας θα αρχίσει να επιστρέφει στα επίπεδα προ Νοεμβρίου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το αμερικανικό νόμισμα θα επιστρέψει σε χαμηλότερες ισοτιμίες και σε σχέση με την στερλίνα, το ευρώ και το ιαπωνικό γιεν. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θέλει ένα ανταγωνιστικό δολάριο και όχι ένα «σκληρό» νόμισμα ισχύος, όπως ήθελε ο Τραμπ.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr