NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ΜΚΟ: «Η ΕΤΕπ υποστηρίζει έργα που σχετίζονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

ΜΚΟ: «Η  ΕΤΕπ υποστηρίζει έργα που σχετίζονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
09_11_2020 | 15:27 09_11_2020 | 15:31
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Χρηματοδότησεις

​Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ΜΚΟ υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, χρησιμοποιεί λεφτά φορολογουμένων για να υποστηρίξει έργα υποδομής που συνδέονται με φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση - με επικεφαλής τις Counter Balance και CEE Bankwatch Network - κατηγορεί την ΕΤΕπ για έλλειψη διαφάνειας και αποτυχία στην αξιολόγηση του αντίκτυπου των έργων, καθώς η Τράπεζα επεκτείνει τον ρόλο της πέρα από την Ευρώπη, στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, την Αφρική και την Ασία.

Οι ΜΚΟ ανησυχούν για τις δραστηριότητες της ΕΤΕπ στις αναπτυσσόμενες χώρες, προτρέποντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να περιορίσουν περαιτέρω επενδύσεις έως ότου ο οργανισμός υποστεί «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις». Η έρευνα αναφέρεται στη συμμετοχή της ΕΤΕπ σε «αμφιλεγόμενα έργα», όπως στο Νεπάλ και τη Γεωργία, όπου υπήρξαν φερόμενες βλάβες σε τοπικές και αυτόχθονες κοινότητες.

«Χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, η ΕΤΕπ δεν πρέπει να έχει την ετικέτα "Τράπεζα Ανάπτυξης της ΕΕ"», ανέφερε η έκθεση. «Δίνει πολύ περιορισμένη προσοχή στις αναπτυξιακές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της και δεν διαθέτει αρκετή εμπειρογνωμοσύνη ή επαρκή παρουσία στις περιοχές για να παρέχει πραγματική προστιθέμενη αξία εκτός Ευρώπης. Οι δραστηριότητές της εκτός Ευρώπης τείνουν να ευνοούν ένα ξεπερασμένο και προβληματικό μοντέλο ανάπτυξης που τελικά επιδεινώνει τις ανισότητες και δεν τις ανακουφίζει».

Εκπρόσωπος της ΕΤΕπ δήλωσε ότι η έκθεση περιείχε «πολλές ανακριβείς και παραπλανητικές δηλώσεις» και ότι οι εντολές δανεισμού και οι επενδύσεις έχουν «αξιολογηθεί με συνέπεια» από ανεξάρτητους αξιολογητές. Η ΕΤΕπ δήλωσε ότι διαθέτει ισχυρό ιστορικό επίτευξης των στόχων πολιτικής που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η ΕΤΕπ μοιράζεται πολλές από τις ανησυχίες σας σχετικά με τις προκλήσεις της αναπτυξιακής χρηματοδότησης και συνεχώς βελτιώνει και αναπτύσσει περαιτέρω την προσέγγισή της σε βασικά ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, η καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς, καθώς και η συμμόρφωση με τη φορολογία».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr