NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

«Σώστε τους μικρούς» είναι η πανευρωπαϊκή τάση στις επιχειρήσεις

«Σώστε τους μικρούς» είναι η πανευρωπαϊκή τάση στις επιχειρήσεις

​Το ότι η κρίση θα πλήξει όλη την επιχειρηματικότητα είναι βέβαιο. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι το μέλλον του μικρο-επιχειρείν δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Απ' αυτή τη στήλη είχαμε επισημάνει παλαιότερα ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι ευέλικτες στις κρίσεις. Όμως τώρα η κρίση έχει διάρκεια και είναι πολύμορφη. Ποτέ άλλοτε οι επιχειρήσεις δεν είχαν κλείσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποτέ άλλοτε η κρίση δεν κτυπούσε τόσο πολύ ΟΛΗ την πελατεία τους. Τα «καμπανάκια» έχουν ήδη κτυπήσει και σε Αμερική και σε Ευρώπη. Στην Αμερική, οι μικρο-επιχειρηματίες έχουν βγει στους δρόμους παρά τις προσπάθειες της FED και της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης (περίοδος Τραμπ). Η Ευρώπη φαίνεται ότι αντέχει περισσότερο. Ανάμεσα στα προγράμματα δράσης της ΕΚΤ ετοιμάζονται συγκεκριμένα προγράμματα που στοχεύουν την άνευ όρων και δικαιολογητικών χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαια που ξεπερνούν το 80% του μέσου ετησιοποιημένου τζίρου τους την περίοδο 2017-2020.

Η πανευρωπαϊκή τάση, όπως διαμορφώνεται από την πολιτική της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στη σωτηρία των μικρών επιχειρήσεων. Παρατηρώντας τις χρηματιστηριακές τάσεις αλλά και τα αποτελέσματα των μεγάλων ομίλων, βλέπουμε ότι οι απώλειες τους από την κρίση που προξένησε ο κορονοϊός είναι σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμα. Επίσης, οι μεγάλοι όμιλοι έχουν και πολύ περισσότερα εργαλεία στα χέρια τους για να διασωθούν. Από εταιρικά ομόλογα, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων μέχρι και κρατικές παρεμβάσεις. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα (αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη) είναι να διασωθούν οι μικρές, ατομικές επιχειρήσεις. Από την εστίαση και το καφέ της γειτονιάς, το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, το κουρείο και το κομμωτήριο της γειτονιάς, η μικρή μπουτίκ της γειτονιάς και γενικά όλες οι επιχειρήσεις που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν βασιζόμενες στην προσωπική σχέση με τον πελάτη.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητά από την κυβέρνηση «να προστατεύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να ελέγξει τη λειτουργία της αγοράς», καθώς όπως σημειώνει «είναι αδιανόητο κάποιοι επιτήδειοι να δημιουργήσουν συνθήκες ολιγοπωλίου, οδηγώντας στην εξαφάνιση τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτή η εξέλιξη θα είναι καταστροφική και για την υγιή επιχειρηματικότητα και για την απασχόληση αλλά και για την κοινωνία καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος διαβίωσης για το κάθε νοικοκυριό».

Πώς μεγάλοι όμιλοι λιανικού εμπορίου βελτίωσαν το περιθώριο κέρδους τους

Οι μεγάλες επιχειρήσεις Λιανικής στην Ελλάδα, έχουν καταφέρει να περάσουν μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας τους στο Κράτος (αναστολή συμβάσεων) και να διατηρήσουν μεγάλο μέρος των πωλήσεων (πάνω από το 50% πλέον) μέσω ηλεκτρονικών πωλήσεων. Ήδη μεγάλοι όμιλοι ηλεκτρονικών ειδών έχουν αυξήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους τους επειδή παρά τη μείωση των πωλήσεων τους, αξιοποίησαν τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την μετάθεση των υποχρεώσεών τους σε επόμενες χρήσεις, ενώ μεγιστοποίησαν το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ταυτόχρονα διαθέτουν μεγάλες γραμμές χρηματοδότησης στις Τράπεζες, οι οποίες αυξάνονται ακόμη περισσότερο λόγω της τραπεζικής κρίσης.

Οι μικρές επιχειρήσεις, έχουν υποστεί απώλειες σε τζίρους πάνω από το 60% επί του συνολικού τζίρου τους στο 9μηνο και αυτό δεν μπορεί να το διαχειριστεί εύκολα ένας επιχειρηματίας χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση. Αλλά το ζητούμενο είναι ότι και για το 2021, ψυχολογικά και επιχειρηματικά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με παράγοντες του Εμπορίου (ΕΕΑ, ΓΣΕΒΕ, ΕΕΑΕ), τα «λουκέτα» το 2021, εάν δεν υπάρξουν κίνητρα, θα ξεπεράσουν τα 20.000 σε καταστήματα όλων των κλάδων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr